Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, 8 Kasım Dünya Şehircilik günü nedeniyle yayınladığı bildiride, kentler üzerindeki talanın her geçen gün hızını artırarak devam ettiğini söyledi. Refikoğlu, “Bir tarafta savaşlarla kentler, tarihi yapılar yıkılırken diğer taraftan sermayenin sadece kendini düşünen tavrı ile kentler büyük zararlar görmektedir” dedi.
Refikoğlu, giderek düşen yaşam ve mekân kalitesi, azalan yeşil alanlar, olmayan parklar, artan trafik ve otopark sorunlarının kentin yaşayanlarını mutsuz bireylere dönüştürdüğünü ifade etti.
Kaçak inşaatlar hız kazandı
Ülkede mesleklerini yakından ilgilendiren yoğun bir yıl geçirdiklerini kaydeden Refikoğlu, kaçak inşaatların hız kazandığını söyledi. Refikoğlu, yıl içerisinde, tarihi yapılara büyük zararlar verildiğini, 1. derece sit alanının Bakanlar Kurulu kararıyla bir kişiye kiralanmasının son anda engellendiğini, Girne bölgesinde bazı işletmelerin daha fazla kazanması için Girne 2. Bölge Emirnamesi’nin değiştirilmeye çalışılmasının mahkeme kararıyla engellendiğini belirtti.
Planlı tek şehir olan Lefkoşa’da yapılması düşünülen çalışmaların da İmar Planı’na uyulmadan yapıldığını ileri süren Refikoğlu,”Örneğin geçtiğimiz günlerinde açıklanan yeni hastane ve okul yerleri Lefkoşa İmar Planı’na aykırı yerlerde düşünülmektedir” dedi.
Yapılan icraatlarda ülkesel fizik planı dikkate alınmıyor
Merter Refikoğlu, geçen yıl tamamlanan Ülkesel Fizik Planı’nın Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasına rağmen yapılan icraatlarda dikkate alınmadığına işaret etti.
Refikoğlu, “ Bunlardan en dikkat çekici olanı Ülkesel Fizik Plan’a göre yeni büyük ölçek turizm yatırımlarının Girne’den başka yerlere taşınması gerektiğini söylenmesine rağmen Girne 2. Bölge Emirname’si değiştirilip Girne’deki büyük hotel sayısı artırılmaya çalışılmış ancak bu mahkeme kararı ile engellenmiştir” dedi.
Kısa süre önce Başbakan Yardımcı Serdar Denktaş tüm emirnamelerin en kısa zamanda kaldırılacağını ve Fasıl 96’ya geri dönüleceğini söylediğini anımsatan Refikoğlu, “Bazı düzenlemeler ve kısıtlamalar getiren ancak yetersiz kalan emirnamelerin kalkması bizlerin de en büyük isteği ve dileğidir ancak imar planları yapılmadan emirnamelerin kaldırılması ülkeyi her açıdan kaosa sürükleyecek, ileriye gitmek yerine geriye götürecektir” ifadelerini kullandı.
Denktaş'a eleştiri
Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın Türkiye’den bir ekip getirilip, imar planlarının 3-4 ay gibi kısa sürede tüm ülke için yapılacağını açıklamasını de eleştiren Refikoğlu, Şehir Plancıları ve Mühendis Mimar Odaları Birliği ile hiçbir görüşme yapmadan gidip Türkiye’den hizmet alınmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Bunca olumsuzluğa rağmen ülkemiz ve şehirlerin geleceği için her alanda mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Refikoğlu, ülkenin en önemli konularından ve sorunlarından biri olan planlamaya önem verilip en kısa zamanda tüm planların çağdaş, katılımcı ve işbirlikçi bir anlayışla bilimsel verilere dayanarak yapılması ve bitirilmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti.
Yorum Yazın