Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşerek oy çokluğu ile kabul etti.
Komite bugün, gündeminde bulunan, Milletvekilliği ile Bağdaşmayan Görevler, Siyasal Kamu Görevlilerinin Ödenekleri ve Emeklilik Haklarına İlişkin (Değişiklik) Yasa Önerisi ile Emeklilik Değişiklik Yasa Önerisi’nin genel görüşmesine devam etti.
Komite ayrıca, Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin genel görüşmesine de devam etti.
Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, komite UBP Milletvekili Ahmet Kaşif başkanlığında toplandı.
Komite toplantısına, CTP Milletvekili Ahmet Gülle, DP Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, CTP Milletvekili Erkut Şahali, DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, UBP Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu, CTP Milltevekili Teberrüken Uluçay ve Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy ile görevli ve yetkililer katıldı.
MİLLETVEKİLLİĞİYLE BAĞDAŞMAYAN GÖREVLER, SİYASAL KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ TASA ÖNERİSİ
Milletvekilliği ile Bağdaşmayan Görevler, Siyasal Kamu Görevlilerinin Ödenekleri ve Emeklilik Haklarına İlişkin (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin Genel Gerekçesi şöyle:
“2002 Yılında yapılan değişiklikle emekli olduktan sonra kamuda veya kamu nitelikli tüm kuruluşlarda yeniden atanmak, seçilmek veya başka şekilde çalışma hayatı devam eden kişilerin emekli maaşlarının duracağı kuralı getirilmiş ve uygulamaya konmuştur. Ancak uygulamada siyasal kamu görevlilerinin emeklilik iştirak payı kesintisi otuz yıla ulaşıncaya kadar devam etmiştir.
Emeklilik iştirak payı kesintilerine rağmen hak sahibinin görevi sona erdiğinde duran emeklilik maaşı revize edilirken yapmış olduğu bu ödemeler yansıtılmamaktadır. Bu değişiklik Yasa Tasarısı ile Emeklilik Yasası kapsamındaki tüm hak sahiplerine şamil olan bu durumun düzeltilmesi için yapılması öngörülen değişikliğin paralel olarak Siyasal Kamu Görevlileri Yasasında da yapılması amaçlanmaktadır.
Bu Yasa Önerisinde ayrıca Yasaya yeni madde eklenmek suretiyle devlete fazla maddi külfet getirmeyecek şekilde kamuda önemli hizmetlerde bulunmuş bilgi birikimi ve kamu deneyimi yüksek kişilerden Mecliste temsil edilen Siyasal Partilere, Bakanlıklara ve Cumhuriyet Meclisinde Milletvekillerin yararlanmasını sağlayacak düzenlemeler getirilmiştir.”
EMEKLİLİK HAKLARINA İLİŞKİN (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ
Emeklilik Haklarına İlişkin (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin Genel Gerekçesi ise şöyle:
“2002 Yılında yapılan değişiklikle emekli olduktan sonra kamuda veya kamu nitelikli tüm kuruluşlarda yeniden atanmak, seçilmek veya başka şekilde çalışma hayatı devam eden kişilerin emekli maaşlarının duracağı kuralı getirilmiş ve uygulamaya konmuştur. Ancak uygulamada 26/1977 sayılı Emeklilik Yasası kapsamında olup da emeklilik maaşları duran atanmış veya seçilmiş kişilerden yasa gereği emeklilik iştirak payı kesintisi hizmet yılları toplamı otuz yıla erişinceye kadar yapılmaya devam etmiştir.
Emeklilik iştirak payı kesintilerine rağmen hak sahibinin görevi sona erdiğinde duran emeklilik maaşı revize edilirken yapmış olduğu emeklilik iştirak payı ödemeleri yansıtılmamakta ve bu durum da mağduriyete neden olmaktadır.”
ÜST KADEME YÖNETİCİLİĞİ YAPAN KAMU GÖREVLİLERİNİN ATANMASIYLA İLGİLİ TASARI
Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Gerekçesi şöyle:
“Değiştirilmiş Şekliyle 7/1979 Sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nın 131’inci ve 57’inci maddeleri tahtında oluşan kurulda, 77/1989 Sayılı Personel Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasasını yürürlükten kaldıracak olan Personel Dairesi Genel Müdürlüğü (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı görüşülerek karara bağlanmıştır.
Buna paralel olarak, Değiştirilmiş Şekliyle 53/1977 Sayılı Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Yasası’nın; 2’nci maddesinin (2)’nci fıkrasına bağlı I’inci Cetvelin, 5B. sırasına “Personel Dairesi Genel Müdürü” kadrosunun ve bareminin eklenmesine, on sekizinci sırasında yer alan “Personel Dairesi Müdürü” kadrosu ve bareminin kaldırılmasına ve 6’ncı maddesine yeni (5B) fıkrası eklenerek Personel Dairesi Genel Müdürü’nün asgari evsafının belirlemek suretiyle değiştirilmesine gerek duyulmuştur.
Bu (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Personel Dairesi Genel Müdürlüğü (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası ile eş zamanlı olacak şekilde yürürlüğe girmesi amacıyla hazırlanmıştır.”
Yorum Yazın