Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi’nin 1 yıllık geçiş sürecinde işletilmesiyle ilgili ihale süreci resmen başladı. İhale, Türkiye Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Ankara’da açıldı. 17 Temmuz’da tamamlanması öngörülen ihale çerçevesinde 51 kişinin istihdam edileceği belirtilirken, ihale şartnamesinde KKTC Devlet Su İşleri Dairesi’nin adının dahi geçmemesi dikkat çekti.
Kanal SİM, TC-KKTC Su Temin Projesi kapsamında taraflar arasında imzalanan protokolün ardından başlatılan ihale süreciyle ilgili bilgilere ulaştı.
“KKTC Tarafı İçme Suyu Tesisleri İşletilmesi ve Personel Çalıştırılması” başlıklı ve 2016/194928 sayılı ihalenin 27 Mayıs 2016 tarihinde onaylandığı belirtiliyor.
Türkiye’deki ihalelerin duyurulduğu Elektronik Kamu Alımları Platformu’nun (EKAP) resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre ihaleyi TC Devlet Su İşleri Dairesi açtı.
TC Devlet Su İşleri’nin ‘en yetkili makam’ olduğu kaydedilen ihale şartnamesinde, KKTC Su İşleri Dairesi’nin adı ise hiç geçmiyor.
51 kişinin istihdam edileceği belirtilirken, ihalenin 27 Temmuz’da kapanacağı ifade ediliyor.
TC adına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve KKTC adına da Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun imzaladığı “Türkiye’den KKTC’ye Su Götürme Projesi Kapsamında KKTC’de Yapılmış Olan İçme Suyu Tesislerinin Geçiş Döneminde İşletilmesine Dair Protokol” ile ‘geçiş sürecinin’ de özelleştirilmesi öngörülmüştü.
İlgili protokolün 4’üncü maddesinde, TC Devlet Su İşleri’ne “Kapsamdaki ünitelerin işletmesini teminen işletme, bakım ve onarım konusunda deneyimli firmaların katılımına açık 1 yıl süreli ihale açma” yetkisi verilmişti.
Oysa bu protokol öncesinde, suyun işletmesinin 1 yıl boyunca TC Devlet Su İşleri Dairesi tarafından yapılacağı konuşuluyordu.
Söz konusu protokole dayanarak Devlet Su İşleri’nin Ankara’da açtığı ihale, suyla ilgili yeni bir dönemi ve tartışmayı da beraberinde getirirken, KKTC SU İşleri Dairesi’nin tamamen devre dışı bırakılması rahatsızlık yarattı.
Yorum Yazın