Atun, Rumların mülkiyetle ilgili taleplerinin kendilerini zor durumda bıraktığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Adada, iki toplumlu federatif yapıdan yanayız. Kıbrıs’ta asla azınlık olmayı kabul etmiyoruz. Rumlar Türk askerinin adadan gitmesini istiyor. Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Rumlar yaptığı açıklamalarda “Tarihi fırsatı kaçırdık” dediler, bu yaptıkları açıklamalar da bizi korkuttu. Adada yaşayan Rumlar hala bizim üzerimizde egemenlik kurmak istiyor. Bizim topraklarımızda Rumların gözü var. 2016’dan sonra anlaşma çıkmaması üzerine KKTC’nin Tayvan ve Hong Kong gibi modellerle uluslararası arenada tanınmasını istiyoruz.”
Ada üzerindeki siyasi haklarından asla vazgeçmeyeceklerini, Rumlarla olan ticari ilişkilerini geliştirmek istediklerini kaydeden Atun, kapalı Maraş bölgesinin anlaşma olması durumunda Güney Kıbrıs’a verilebileceğini bunun sonucunda da kuzeydeki limanların ve havaalanının uluslararası uçuş ve ticarete açılabileceğini dile getirdi.
Atun, Rumların Maraş’ı tekrar yapılandırması halinde KKTC ekonomisine girdi sağlanacağını ifade etti.
Öte yandan Bakan Atun, KKTC’ye güneş enerjisi ile ilgili yatırım talebini EBSO Başkanı Yorgancılar’a iletti. Yorgancılar da yap-işlet-devret modeliyle bu konunun gündeme getirebileceğini söyledi.
EBSO Başkanı Yorgancılar, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında büyük bir badire atlattıklarını belirterek, bu olay 2000’lerde yaşansaydı doların 5-6 lira seviyesine çıkacağını, faizlerin yüzde 30-40 civarında olacağını, Türkiye ekonomisi rayına girdiği için böyle tehlikelerin artık yaşanmadığını kaydetti.
Yorum Yazın