Üreticiler, imalatçıların almadığı 15 ton sütü Haspolat Arıtma Tesisi’ne döktü.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Genel Sekreteri Adil Onalt basına yaptığı açıklamada, “Biz bu sütün aslında dökülmesini istemiyoruz. Şu anki durum budur, 40 yılın faturası bu güne kesildi. Hayvancının el emeği göz nuru, burada Arıtma Tesisi’nde dereye akıp gidiyor. Görenler utansın. Halkımıza biz bunları layık görmedik, bu raddeye gelmek istemedik. Artık tükendik. Hayvancıyı 40 yıl boyunca ihmal ettiler, bazı kişilere rant sağladılar, peşkeş çektiler ve bizi bu günlere getirdiler. Bugün sütümüzü hayvancımızın emeğini, sabahın 3’ünden kalkıp ezilen hayvancımızın emeği buraya dökülüyor.
Emin olun ki bunun bedelini mutlaka birileri ödeyecek. Dimdik durup savaşarak, günün sonunda neler olacağını göreceğiz. Herkesi sağduyulu olmaya davet ederim. Hayvancımız sabretsin” dedi.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Cemal Darbaz’da pazarlayamadıkları 15 ton sütü Arıtma Tesisi’ne dökme kararı aldıklarını ve bu kapsamda protesto gerçekleştirdiklerini anlattı.
Naimoğulları: Tüm fabrikalar değil ama…
Diyalog’a konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ise konu hakkında şunları aktardı: “Süt İmalatçıları Birliği, aylardır üreticinin süt parasını ödemiyor. Bu da yetmezmiş gibi son yapılan zammı kabul etmeyerek, 16 Haziran’dan itibaren süt almayacaklarını bizlere dile getirdiler. Dün itibariyle imalatçılar eyleme başladılar ve sütlerimizi almadılar. Şunu da belirtmem gerekir; ülkedeki tüm fabrikalar bu kararı uygulamıyor.
Pazarlanmazsa, yardım kuruluşlarına bağışlanacak
Hayvancımızın hissedar olduğu Koop-Süt ve Pak Süt dün de sütlerimizi almaya devam ettiler ve önümüzdeki günlerde de almaya devam edeceklerini bildirdiler. Biz bu noktada hayvancımızın bütün sütünü pazarlamak için uğraşıyoruz. 7-8 tane fabrika şu anda eylemdedir. Hem paramızı ödemiyorlar hem de sütleri almıyorlar. Biz sütümüzü pazarlayabilmek için gayret sarf ediyoruz. Az önce SÜTEK Yönetim Kurulu’nda karar geçirttik, sütün pazarlanması konusunda bütün sorumluluk birliğimizdedir. Hayvancılar Birliği bu sütün pazarlanmasını sağlayacaktır, pazarlanamazsa eğer bu süt, yardım kuruluşlarına bağışlanacaktır.
Kaymak’a sert eleştiri
Sanayi Odası’nın ‘hellimle’ ilgili yaklaşımlarına da değinen Naimoğluları, Başkan Mustafa Kaymak’ı da eleştirdi. Naimoğluları, şu iddialarda bulundu:
“Bugün Süt İmalatçıları Birliği’nin içinde olan başkan ve asbaşkan, herkes bilsin ki Sanayi Odası’nın da başkanıdırlar. Sanayi Odası Başkanı oldukları gün, şunu ortaya koydular; “bana hellim kelimesini ifade etmeyiniz artık, hellim konusu kapanmıştır.” Bu ne demektir, biliyor musunuz? Sanayi Odası şimdi, hellim tescilini de rafa kaldırmıştır. Hellimin kalitesiz üretilmesine ön ayak olmuşlardır.
Hellimi, Polonya’da üretmeye hazırlanıyorlar
Bugün Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kaymak, Polonya ve İzmir’de fabrika açmıştır. Türkiye’de hellimin tescili olmamasına rağmen, yasaklanmasına rağmen hellim üretmektedir. Bugün Polonya’da da hellim üretmeye hazırlanıyorlar. Bütün niyetleri aslında budur. Bize ders vermek, bize diz çöktürmek. Diğer taraftan kendileri de Polonya’da, İzmir’de hellim yapacaktır. Bu doğru bir anlayış değildir. Hellim bu ülkenin en değerli ihracat ürünüdür. Bu ülkenin en değerli ürününü gidip Polonya’da İzmir’de yapacaklar ve buradaki üreticiyi tüketiciye mağdur edecekler. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.”
Yorum Yazın