MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Işık Kitabevi Fuarı başladı

Ana SayfaGündemIşık Kitabevi Fuarı başladı
Işık Kitabevi Fuarı başladı
24 Ağustos, 2022, Çarşamba 10:58
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Işık Kitabevi’nin geleneksel kitap fuarı, dün akşam başladı.

Pandemi nedeniyle iki yıldır yapılamayan geleneksel Işık Kitabevi Fuarı’nın 34’üncüsü Lefkoşa’da Gençlik Merkezi’nde (Kızılbaş Kilisesi) “‘İdare ve İrade’de Sona Doğru-Şimdi Ne?” temasıyla düzenleniyor.

34. Işık Kitabevi Fuarı, 12 gün boyunca panel, müzik, şiir, edebiyat söyleşileri, çevre ve medya gibi birçok konuda etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Tüm kitap satışlarının yüzde 10 indirimli yapıldığı kitap fuarı, 3 Eylül’e kadar her gün saat 09.00-13.00 ve 17.00-24.00 saatleri ziyaret edilebilecek.

Fuar kapsamında yapılacak etkinlikler ise saat 20.30’da başlayacak.

Fuarın açılış gecesinde kitapseverler tarihi Kızılbaş Kilisesi’nde binlerce kitapla buluşurken, açılışta konuşmalar yapıldı; onur ödülü Musa Kayra’ya; Işık Kitabevi’nin Sanatçı ve Yazarlar Birliği ile birlikte verdiği Edebiyat-Sanat Hizmet Ödülü ise Nilgün Güney ve Zeki Ali’ye verildi.

Gecede Ersen Sururi (Viola)-Kayra Sururi (Gitar) ikilisi dinleti sundu.

Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Özlem Özkaram’ın yaptığı kitap fuarının açılışında konuşan Işık Kitabevi sahibi Nahide Merlen, kitabı okutmak, tartıştırmak, hayatı sorgulamak ve toplumun aydınlanmasında kitap fuarlarının büyük katkısı olduğunu söyledi.

Son iki yılda kitap fuarını yapamadıklarını, geçen yıl “kitap günleri” düzenlediklerini hatırlatan Merlen, dünyada ekonomik bunalımların giderek yoğunlaşmasıyla birçok kesimin yoksullukla karşı karşıya kaldığını; yoksulluk ve açlık yaşayanların devleti ve kurumlarını yanlarında göremediğini; salgının birçok insanı işsiz bıraktığını anlattı.

Merlen, bu süreçte teknolojinin de kısa sürede büyük dönüşüm sağladığını ama bunun hem birçok insanın iş yerinin kapanmasına, hem de insanların yalnız ve dayanışmasız kalmasına yol açtığını kaydederek bir kısım insanın da doğayı yeniden keşfettiğini, yaşamını sorgulayarak daha çok kitap okuduğunu belirtti.

“Türk Lirası’ndaki değer kaybı, pahalılık ve savaşların belirsizliğe sürüklediğini” kaydeden Nahide Merlen, tüm bunları göz önünde bulundurarak fuarın bu yılki temasını “İdare ve İrade’de Sona Doğru-Şimdi Ne?” olarak belirlediklerini, bunları tartışmak, çözüm yolları bulmak istediklerini kaydetti.

Işık Kitabevi Sahibi Nahide Merlen, “Seçeneksiz olmadığımızı, çıkışın duyarlı insanların elinde ve vicdanında olduğunu hatırlatmak istedik” diye konuştu.

Merlen daha sonra fuar programı ve ödül alacaklar hakkında bilgi verdi.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da konuşmasında, iki yıllık aranın ardından Lefkoşa’nın fuarına kavuşmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Harmancı, fuarın Lefkoşa’ya entelektüel bir katkı olduğunu, kentin bir parçası haline geldiğini kaydederek bir daha salgınlar olmaması dileğinde bulundu.

-Ödüller

Konuşmaların ardından sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamayan karikatür sanatçısı Musa Kayra’nın onur ödülünü karikatür sanatçısı Hüseyin Çakmak, LTB Başkanı Harmancı’dan aldı.

Edebiyat-Sanat Hizmet Ödülü Sanatçı Nilgün Güney’e Hüseyin Çakmak tarafından; sanatçı Zeki Ali’ye ise Sanatçı ve Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Tamer Öncül tarafından takdim edildi.

Hüseyin Çakmak, Musa Kayra adına aldığı ödül sonrası yaptığı konuşmada, ödülün Kıbrıs Türk karikatür sanatı için büyük onur olduğunu söyledi. Musa Kayra’nın yazısız karikatür ve grafik sanatının öncülerinden olduğunu vurgulayan Çakmak, bunların Kıbrıs Türk sanatının dünyaya yayılmasında önem taşıdığını ifade etti.

Çakmak, “bazı basın organları karikatüre yer vermez, kendilerine sansür uygularken” Işık Kitap Fuarı’nda hatırlanıp onurlandırılmalarının güzel bir teşvik olduğunu ekledi.

Nilgün Güney ödülünü aldıktan sonra “Ödülün anlamı çok büyük. Aslında bu ödü siz verilmeliydi bu fuarları düzenlediğiniz için…” dedi.

Zeki Ali, Nahide Merlen ve Işık Kitabevi’ne teşekkür ederek “Asıl ödüle siz layıksınız. Aslında ben ödüllere sıcak bakmam ama amaç hizmet olunca kabulümdür” ifadelerini kullandı. Zeki Ali, 15 yıl görev yaptığı BRTK’dan emekliye ayrıldığında kurumla ilişkisinin sona erdiğine dair bir yazı verildiğini ancak teşekkür bile edilmediğini belirterek aldığı ödülün önemini vurguladı.

Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Öncül ise konuşmasında, sanata yıllarca hizmet etmiş insanlara ödül vermenin önemine dikkat çekerek, birlik olarak edebiyata ve sanata verdikleri hizmetin karşılığı olmasa da bir plaket vermesinin boyunlarının borcu olduğunu söyledi.

-Fuar programı

Işık Kitap Fuarı’nda bu akşam “Siyasette ve Kurumlarda Bağımlılık, İdare Etme ve İrade” konulu panel var. Gazeteci Ali Baturay’ın moderatörlüğündeki panelin konuşmacıları Yonca Özdemir, Birikim Özgür, Gürdal Hüdaoğlu.

Fuarda yarın gece “Çevre Tahribatı ve Yağma” konulu panel yapılacak. Moderatörlüğünü Feriha Tel’in yapacağı panelde Seran Aysal, Sibel Paralik ve Berke Dağlı konuşacak.

Diğer gecelerdeki etkinlikler şöyle:

26 Ağustos Cuma- Söyleşi: “İdare Ede Ede Kaybolan İrade”

Konuşmacı: Niyazi Kızılyürek

27 Ağustos Cumartesi- Söyleşi: Mehmet Yaşın

Okuyacağı şiirleri, şiirlerin arkasında yatan anıları, deneyimleri, yazınsal yaklaşımlarıyla ilişkili bir sohbet

28 Ağustos Pazar- Panel: “Edebiyatımızda Fantastik Roman”

Moderatör: Halil Karpaşaoğlu

Konuşmacılar: Mete Özkoç, Kemal Caymaz

29 Ağustos Pazartesi- Söyleşi: Şebnem İşigüzel (Türkiye’den Konuk Yazar)

Moderatör: Bulut Unvan

30 Ağustos Salı- Barış şiirleri ve şarkıları. KSYB Üyesi şairler ve Kıbrıslı Rum şairler

Müzik: Hasip Akgürgen, Mustafa Tozakı, Düzenleyen: Sanatçı ve Yazarlar Birliği

31 Ağustos Çarşamba- Panel: “Medya, Vatandaş İfade Özgürlüğü” Moderatör: Emin Akkor

Konuşmacılar: Serhat İncirli, Çağdaş Öğüç, Düzenleyen: Gazeteciler Birliği

1 Eylül Perşembe Panel: “Kayıplara Karışan Egemenlik/ler”

Moderatör: Hakkı Yücel

Konuşmacılar: Rebecca Bryant, Mete Hatay

2 Eylül Cuma- Panel: “İrade ve İdarede Sona Doğru-Şimdi Ne?”

Moderatör: Erdal Güryay

Konuşmacılar: Mertkan Hamit, Sertaç Sonan, Doğuş Derya

3 Eylül Cumartesi- Panel: “Kısır Döngüde Yaşamak; Travma ve Distopya”

Konuşmacılar: Derya Ulubatlı, Pervin Yiğit, Hasan Yıkıcı

Tüm etkinlikler saat 20.30’da başlayacak.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Evlerine gelen kişiyle tartışan karı-koca, başlarından vurularak öldürüldü
Evlerine gelen kişiyle tartışan karı-koca, başlarından vurularak öldürüldü
Ankara kulisleri hareketli! Özgür Özel’in yeni partisinin adı belli oldu
Ankara kulisleri hareketli! Özgür Özel’in yeni partisinin adı belli oldu
Cumhurbaşkanlığında tescilli ürünlerle ilgili toplantı yapıldı
Cumhurbaşkanlığında tescilli ürünlerle ilgili toplantı yapıldı
Erhürman’dan Milli Takıma tebrik telefonu
Erhürman’dan Milli Takıma tebrik telefonu
İngiliz milletvekili, yapay zekayla oluşturulan sahte bikinili fotoğrafları nedeniyle Musk'ın şirketine dava açtı
İngiliz milletvekili, yapay zekayla oluşturulan sahte bikinili fotoğrafları nedeniyle Musk'ın şirketine dava açtı
ABD Başkanı Trump, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne katılacak
ABD Başkanı Trump, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne katılacak
Bizim Çocuklar Miami'deki ilk antrenmanını yaptı
Bizim Çocuklar Miami'deki ilk antrenmanını yaptı
İspanya'da yılın golü Arda Güler'den
İspanya'da yılın golü Arda Güler'den
Yolcu uçaklarının rotasına giren pilot, kuleyi çileden çıkardı
Yolcu uçaklarının rotasına giren pilot, kuleyi çileden çıkardı
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin stratejik değeri günden güne artıyor
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin stratejik değeri günden güne artıyor
Elon Musk dünyanın ilk trilyoneri oluyor: SpaceX tarihin en büyük halka arzına hazırlanıyor
Elon Musk dünyanın ilk trilyoneri oluyor: SpaceX tarihin en büyük halka arzına hazırlanıyor
ABD: İsrail ve Lübnan ateşkes konusunda anlaştı
ABD: İsrail ve Lübnan ateşkes konusunda anlaştı
İnsansı robot pazarında yatırım yarışı kızışıyor
İnsansı robot pazarında yatırım yarışı kızışıyor
Burak Başel ve 4 İşadamının Gizemli Şirketi: BEMS Investment Ltd
Burak Başel ve 4 İşadamının Gizemli Şirketi: BEMS Investment Ltd
Anlaşma tamam! İşte Sergen Yalçın'ın yerine gelecek isim
Anlaşma tamam! İşte Sergen Yalçın'ın yerine gelecek isim
Dövizde son durum
Dövizde son durum
Sörloth'u duyurdular! Fener taraftarı şokta
Sörloth'u duyurdular! Fener taraftarı şokta
Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nda can kayıpları ve ağır hasar oluştu
Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nda can kayıpları ve ağır hasar oluştu
Reha Muhtar hayatını kaybetti
Reha Muhtar hayatını kaybetti
Barçın'dan, Berova’ya Gönderme
Barçın'dan, Berova’ya Gönderme

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Evlerine gelen kişiyle tartışan karı-koca, başlarından vurularak öldürüldü

Burak Başel ve 4 İşadamının Gizemli Şirketi: BEMS Investment Ltd

Bengihan: 112 sağlık hizmetleri çökme noktasına geldi

Kanalizasyon çalışmasında ana fiber hat koptu: Gönyeli ve Yenikent'te kesinti yaşanıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle