Vahdettin Köşkü'ndeki dörtlü zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ikili görüşmeler için Vahdettin Köşkü'ne geldi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye konulu dörtlü zirveye katılmak üzere özel uçakla İstanbul'a geldi.
Almanya Başbakanı Merkel'i, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve diğer ilgililer karşıladı.
Â
Â
PUTÄ°N DE Ä°STANBUL'DAÂ
Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in ardından Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin de Ä°stanbul'a geldi. Putin de zirvenin yapılacağı Vahdettin Köşkü'ne gidecek.Â
İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILACAK
Merkel'in Vahdettin Köşkü'ne geçerek CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'la ikili bir görüşme yapması bekleniyor.Â
Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecek Suriye konulu dörtlü zirvede ana gündem, İdlib'deki ateşkesin sağlamlaştırılması ve Suriye krizine siyasi çözüm için ortak çabalar olacak.
ZÄ°RVE SAAT 15'TE BAÅžLAYACAKÂ
Vahdettin Köşkü'ndeki dörtlü zirveye, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ev sahipliÄŸi yapacak. Dörtlü zirvenin saat 15'te baÅŸlaması bekleniyor.Â
BaÅŸta Rus, Alman, Fransız basını olmak üzere yerli ve yabancı birçok basın mensubu zirveyi takip etmek için Vahdettin Köşkü'nde bulunuyor. Zirve dolayısıyla konuk ülkelerin bayrakları Vahdettin Köşkü'nde göndere çekildi.Â
Sahadaki geliÅŸmeler, Soçi mutabakatının ardından Ä°dlib'deki durum, Astana ve Cenevre platformlarında sürdürülen siyasi çözüm süreci, zirvenin ana gündemini oluÅŸturacak.Â
Suriye krizine kalıcı çözüm bulunmasına yönelik ortak çabaların uyumlulaştırılmasının hedeflendiği zirvenin sonunda dört ülkenin liderlerinin ortak bir bildiri kabul etmesi bekleniyor.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve Astana platformunun Cenevre'de oluşturduğu "küçük grup"tan temsilciler, bu zirvede ilk kez bir araya gelecek.
Zirveye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Mistura da katılacak.
ZÄ°RVE, Ä°DLÄ°B İÇİN GÃœNDEME GELMÄ°ÅžTÄ°Â
Zirvenin ilk duyurusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Temmuz'da, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib'de bir insani felaket olasılığı gündeme geldiği dönemde yapmıştı.
Beşşar Esad rejimi ve destekçileri, Suriye'nin orta ve güney cephelerini abluka ve tehcir yoluyla ele geçirmelerinin ardından, İdlib'e yığınak yapmaya başlamıştı.
Türkiye, bu süreçte yaklaşık 4 milyon sivilin barındığı İdlib'de çatışma olması durumunda katliam, insani kriz ve yeni göç dalgasıyla karşılaşılma tehlikesine karşın, diplomasi trafiğine hız verdi.
İdlib için Tahran'da Türkiye, İran ve Rusya'nın katıldığı Suriye konulu zirvelerin üçüncüsü gerçekleştirilmişti.
BaÅŸkan ErdoÄŸan, Tahran zirvesinde Ä°dlib'de ateÅŸkes çaÄŸrısı yapmış, 17 Eylül'de ise Rus mevkidaşı Putin ile Soçi'de ateÅŸkesin korunması için ek önlemler üzerinde anlaÅŸmıştı.Â
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Ekim'deki açıklamasında, "Özellikle İdlib başta olmak üzere birçok konuyu ele alma fırsatını yakalayacağız. Temennim odur ki Suriye'de özellikle İdlib başta olmak üzere buraya huzurun gelmesi konusunda burası ciddi bir adım olsun" ifadelerini kullanmıştı.
FRANSA, ALMANYA VE RUSYA'NIN TUTUMUÂ
Alman yetkililer, zirveye ilişkin açıklamalarında, Türkiye'nin Soçi mutabakatıyla oldukça özel bir sorumluluk üstlendiği, mutabakatı destekledikleri ve İstanbul zirvesinin mutabakatın uygulanmasına katkıda bulunacağını umduklarını vurguluyor.
Fransa ise İdlib'deki ateşkesin kırılgan olduğuna, hızlı bir şekilde sağlamlaştırılması gerektiğine işaret ederek, zirveyi anayasa komitesi kurulmasını hızlandırmak ve siyasi süreci başlatmak için bir "fırsat" olarak niteliyor.
Alman ve Fransız yetkililerin mesajlarında, Rusya'ya tavrını açıkça ortaya koyma ve Esed rejiminin müttefiÄŸi olarak sorumluluk üstlenme çaÄŸrısı yapılıyor.Â
Rusya ise Ä°stanbul zirvesinden dönüm noktası niteliÄŸinde karar çıkmasının beklenmemesi gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, zirvenin dört ülke arasında iÅŸ birliÄŸi alanları için fikir teatisi yapmak için önemli bir platform olacağına dikkati çekiyor.Â
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, 19 Ekim'deki açıklamasında zirvenin "tam zamanında" yapıldığını belirterek, "Güçlü aktörlerin bir araya gelmesi olumlu bir gelişme. (Zirvenin) İdlib ve Suriye genelindeki krize siyasi ve barışçıl bir çözüm bulunmasına katkı sağlamasını umuyoruz" demişti.
Ä°DLÄ°B'DE SON DURUMÂ
Türkiye ve Rusya'nın 17 Eylül'de vardığı mutabakatın ardından askeri muhalifler, belirlenen silahsızlanma bölgesinden ağır silahlarını çekme iÅŸlemini 10 Ekim'de tamamladı.Â
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı açıklamada, radikal grupların büyük bir kısmının da çekildiÄŸini bildirmiÅŸti.Â
Ancak Beşşar Esad rejimi güçleri, 17 Eylül'den bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ve muhaliflerin ağır silahlarını çektiği bölgelere topçu saldırılarını aralıklarla sürdürüyor.
Yorum Yazın