Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda yapıkları çalışmaların kararlılıkla devam ettiğini söyleyerek, KKTC’de kadına şiddetin var olduğunu ancak ellerinde kesin bir rakam bulunmadığını söyledi.
Bakanlık olarak çalıştay sonucunda ortaya çıkacak karar ne olursa olsun kadına karşı şiddetin önlenmesi için gerekli adımları atacak bütçeyi ayırdıklarını ifade eden Saner, “Bu amaçla 1 milyon TL, bizim yatırım kalemimizde beklemektedir. Kafamızda projeler var. Ancak, çalıştayın sonunda ortaya çıkacak sonuçta karar ne olursa biz onu yapmak için hazırız” dedi.
16-17 Mart 2017 tarihleri arasında Girne’de Vuni Palace Hotel’de “1. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı”nı yapacaklarını kaydeden Saner, kadına yönelik şiddetin boyutlarının sadece 3. Dünya ülkeleriyle sınırlı olmadığını evrensel bir sorun olduğunu belirtti.
“Bin 12 kadın şiddete maruz kaldı”
2012 yılından bu güne kadar bin 12 kadının şiddete uğradığı gerekçesiyle Polis Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduğuna dikkat çeken Saner, son bir yılda ise 36 kadının bakanlığa bağlı “Alo 183” Acil Sosyal Hizmet Hattı’nı şiddete maruz kaldığını ihbar etmek için aradığını söyledi.
Saner, Çalıştay sırasında ve sonrasında ortaya çıkacak görüşler doğrultusunda “Önleyici hizmetlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması” anlamında yapılabilecek çalışmalar değerlendirilip, izlenecek yol haritasının saptanacağını kaydetti.
Saner, “Ben yaptım değil, biz yaptık” mantığı ile hareket edilerek toplumdaki tüm paydaşların görüşlerinin değerlendirileceği çalıştayın sonuç bildirgesinin bakanlığın eylem planına dönüştürüleceğini ifade ederek, “Şiddetin kadının kaderi değil, sevginin kadının geleceği olması” dileklerinde bulundu.
Bakanlıkta kadına şiddet konusunda istatistik bilgileri bulunduğuna değinen Saner, “Kuzey Kıbrıs’ta bir inanç var. ‘Bu ülkede kadına şiddet var mı?’ diye. Bu soru, aslında şiddetin olduğunun bir ifadesidir” dedi.
Bu konuda bakanlığa yansıyıp yansımayan birçok olay olduğunu ifade eden Saner, yansıyan 63 başvuru olduğunu ancak bunun 250’yi aştığını anlatan Saner, şu anda ellerinde net bir rakamın bulunmadığını belirtti.
“Kadına şiddet özgürlük ihlalidir”
Kadın hakları konusunda önemli gelişmelere imza atan ülkelerde bile, kadına yönelik şiddetin azalması yerine artarak devam etmesinin son derece düşündürücü olduğunu anlatan Saner, “Hepimizin de bildiği gibi kadına yönelik şiddet bir temel hak ve özgürlük ihlalidir. Aynı zamanda önemli bir toplumsal sorundur. Dünya ülkelerine baktığınızda, sosyoekonomik ve eğitim durumu ne olursa olsun, şiddetin; farklı toplumlarda, farklı kültürlerde yaşayan kadınların ortak sorunu olduğu görülmektedir” dedi.
Yapacakları çalıştay ve sonrasında atacakları adımlara bütünsel olarak bakıldığı zaman ülkemizde kadına yönelik şiddete karşı çok önemli adımlar atmanın eşiğinde olduklarını ifade eden Saner, bu sorunla mücadele etmek ve bu yolda bir takım etkili önlemler almak tüm toplumların önceliği olduğu gibi bakanlığın hedefleri arasında olduğunu ifade etti.
Ülkemizde, kadına yönelik şiddete karşı bakanlık bünyesinde 2012 yılından itibaren hizmet veren “Alo 183” hattına gelen ihbarların anında değerlendirildiğini hatırlatan Saner, polisten gelen bilgiler doğrultusunda Sosyal Hizmetler Dairesi ile Polis Genel Müdürlüğü’nün eş güdüm içerisinde çalışarak hizmet verdiğini belirtti.
“Kadına şiddete yönelik mücadele istenilen düzeyde değil”
Sosyal Hizmetler Dairesi’nin şiddet gören kadınlara 7/24 kesintisiz hizmet vermek için özveriyle çalışsa da; altyapı, personel eksikliği ve yasal mevzuatın yetersizliği sebebiyle bakanlığın kadına yönelik şiddetle arzu edildiği ölçüde etkin mücadele veremediğini kaydeden Saner, şöyle devam etti:
“İşte tüm bu gerçekler ışığında bakanlığımız, kadına yönelik şiddete karşı daha etkin ve bilimsel mücadele verebilmek amacıyla harekete geçmiş bulunmaktadır.
Çalıştayda, kadına yönelik ve ev içi şiddet konularında mevcut yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi, uygulama ve yasalar arasındaki aksaklıkların giderilmesi için yeni düzenlemelerin yapılması;
Kadına yönelik ve ev içi şiddet ile toplumsal cinsiyet eşitliği konularında toplumsal farkındalığın sağlaması;
Şiddete uğrayan ya da risk altındaki kadınlara yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması;
Kadına yönelik şiddetle mücadelede hizmetlerin etkin sunulması amacıyla kurum/kuruluş ve paydaşlar arasında işbirliğinin sağlanması ve politika geliştirilmesi;
Şiddete maruz kalan kadının toplumsal yaşamdaki rehabilitasyon süreci ayrıntılı bir şekilde irdelenecek.”
Sosyal Hizmetler Dairesi’nin özveri ile çalıştığını anlatan Saner, “Her türlü hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bu çerçevede, biz bu gibi çalıştayları daha önce de gördük. Bu kadına karşı şiddetle ilgili ilk çalıştay. Keşke son olsaydı ama ilk” dedi.
“Yasalarda ciddi eksikler var”
Ülkemizdeki yasalarda şiddet ve benzeri olaylara karşı sıkıntılar yaşandığını anlatan Saner, “Bunun bilincindeyiz. Bizim yürütme organı olarak değil de yasamada bu konuda ne tip katkılar koyabileceğimiz anlamında yasamada yaşama geçmesine çalışacağız” dedi.
Saner, sadece kadına yönelik cezalarda değil, ceza yasasında birtakım değişiklikler gündeme geleceğini de anımsatarak, yasalarımızdaki boşluklar gözetilerek çalıştayı önemsediklerini de belirtti.
Yorum Yazın