Neden aday oldunuz?
Avukat olduğum için hayatım yasalarla geçiyor. Ülkemiz yasaların bir an önce revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü günümüz sosyo ekonomik yapısı sürekli değişiyor. Buna rağmen yasalarda çok ufak değişimler yapılıyor. Meclis’in görevi yasa yapmaksa o mecliste ciddi sayıda hukukçu olması gerekir.
Şu an UBP’den hukukçu milletvekili yok. Bu yüzden bir çok hukukçu arkadaşımız bu seçimde aday olmaya karar verdiler. Seçim yasasının değişmesiyle beraber bölgesel seçim sistemi kalktı. O yüzden bütün ülkeyi kapı kapı dolaşmanız gerekiyor. Bu da gerçekten çok zor bir süreç. Ama biz bu zorlukları göze alarak aday olduk. Çünkü bu yasalarımızın acilen günümüz koşularına uyarlanması gerekiyor diye düşünüyorum. Bu iş için de elimi taşın altına koymaya karar verdim ve aday oldum.
Nasıl bir değişiklikten bahsediyorsunuz?
2004 yılında avukatlık stajımı yaparken ağır ceza mahkemesini takip ediyordum. 2004 yılında uyuşturucu ile ilgili para cezası 50 TL idi. 2017 yılında halen bu ceza 50 TL. Bu rakamın tabiiki de değişmesi gerek. Komik bir rakam. Mahkeme bundan dolayı para cezası vermek yerine 15 gün hapis cezası veriyor. O da farkında çünkü komik rakam olduğunun. Bu en yakından yaşadığım bir örnek. Günün koşuları dediğim bu. 15 yıl önceki 50 TL ile bugünkü 50 TL kıyas kabul etmez. Çok ender bazı yasalar değişikliğe uğramayabilir. Yaya geçidinden geçene yol vermek zorundasın. Eğer yol vermezsen, yasada sana asgari ücretin 5 katına kadar ceza vermeyi öngörüyorsa o yasanın değişmesi gerekmez. Asgari ücret düzenli yükseliyor. Ama 50 TL dersen onu revize etmek zorundasın. Para birimleriyle ilgili bütün yasaların asgari ücrete göre uyum sağlaması gerekir. Direk rakam olarak bırakılmaması lazım.
Halkımız en çok adalet ve hukuğun adaletli şekilde uygulanmadığından şikayet ediyor.Bu durum mevcut hukuksal düzenden mi kaynaklanıyor?
Mesleğimde geç kalmış adaletin adalet olmadığını öğrenerek büyüdüm. Halk bunu söylemekte haklı. Bu ülkede anayasa değişikliği talep edildi. Mahkemelerdeki hakimlerin savcıların sayısı artırılması için istendi bu değişiklik. Demek ki yargı sistemimiz kendi içinde bir revizyon istediği için anayasa değişikliğine başvurdu. Bu gerekli hizmeti veremiyor demektir. Başka boyutları da var tabi bunun. Siyasetçiye güvende de azalma var halkta. Çünkü icraat görmek istiyor. Ben halkıma icraat yapıcağımın sözünü veriyorum. Bir hukukçu olarak meclise girer girmez bu yasaların revize edilmesi için elimden gelen herşeyi yapacağım. Yasalarımızı revize ediceğiz ve yasayı uygulamayanı da cezalandıracağız.
Ülkedeki suç oranını azaltmak için giriş çıkışların kimlik yerine pasaportla yapılması gerektiği söyleniyor.Bu suç oranlarında azalma sağlayabilir mi?
Benim duyduğum kadarıyla Türkiye’de sahte kimlik elde etmek zor bişey değil. Fakat Pasaportlar çipli olduğu için sahtesinin alınması çok daha zor diye biliyorum. Uzmanlık alanım değil ama basitçe böyle bir çıkarım yapabilirim. Türkiye’de her suç işleyen sahte kimlikle buraya kaçıcaksa kimlikle giriş çıkış yasaklanmalı. Her suç işleyen KKTC’yi kaçış noktası olarak görmemeli. Bizde de hata var. Muhaceret memurlarının şüpheli gördüğü kişiye “Nerde kalacaksın? Kaç para var cebinde? Çalışmaya mı, Tatile mi geldin?” Bunları sormak yasal anlamda kapıda muhaceret memurlarının hakkıdır. Eğer tatmin olmuyorsa o mühürü vurmaması lazım. Geri çevirebilir, ülkeye sokmayabilir. Muhaceret memurlarının böyle bir hakkı var.
UBP koalisyon hükümetinde neden sorunlar yaşıyor?
Bu sorunu sadece UBP yaşamıyor. Bütün dünyada koalisyon hükümetleri sorun yaşar. Şu an hala Almanyada hükümet kurulamadı. Farklı misyon ve vizyona sahip partilerin koalisyonda bir araya gelmesi illa ki sorun yaşatır. Birlik ve beraberlik görmek halka tabii ki güven verir. Fakat bu siyasette imkansız gibi bişey. Bu koalisyon hükümetlerinden doğan istikrarsızlığa son vermek yine halkımızın elindedir. Oy vermek vatandaşlık görevidir. Bir tepkiniz varsa, bu tepkiyi göstericeğiniz yer sandıktır. Halk’ın iradesinin ortaya çıkacağı yerdir sandık.
Seçim sistemindeki değişikliği beğendiniz mi?
Bu sistemle bölgecilik ortadan kalkmış oldu. Milletvekilleri sadece kendi bölgelerinde çalışmıyorlar. Tabii ki kendi bölgelerindeki problemlere de değiniyorlar ama ülke için çalışıyorlar. Ben Lefkoşalı olarak Lefke’deki seçime de katkıda bulunacağım.
CTP’de bir değişim var. Sizde de böyle bir değişim var mı?
Tabii ki var. Tabanımız beni ve benim gibi genç arkadaşları vekil adaylığına layık gördüler ve bu yarışa girmemizi istediler. Yaklaşık 7 bin kişiden 3 bin tercih aldım. Bu çok gurur verici bir şey. Partinin böyle bir vizyonu olması, bu vizyona sahip bir partiye mensup olmak büyük bir gurur benim için. Sadece gençleşmekle olmaz. Tecrübe de çok önemlidir.
Meclise girdiğinizde net olarak değiştirmek istediğiniz yasa nedir?
Gençlerle sürekli iç içe olduğum için onların sorunlarını çok iyi biliyorum. İstihdamın artırılması için bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Bizim yapmamız gereken bu ülkede sadece istihdamı devlette çalışmak olarak görmemeliyiz. Özel sektörü de gençlerimiz için cazip hale getirmemiz lazım. Bizim iş yasamız
Yorum Yazın