Yaklaşık üç aydan beri Türkçe öğretim çalışmalarını sürdüren KİU-TÖMER, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne çeşitli amaçlarla gelmiş olan yabancı uyruklu katılımcılarına başlangıç düzeyinde başlattığı kurslarını tamamlamış olup, bir üst düzey olan A2 kuruna geçiş yaptı.
Üniversite bünyesinde yürütülen bu çalışmalarla ilgili olarak KİU-TÖMER Müdürü Doç. Dr. Osman Yıldız yaptığı açıklamada: “Bundan yaklaşık üç ay önce kurmuş olduğumuz KİU-TÖMER, kısa süre içerisinde Türkçe öğrenmek için kendisine başvuran 10 öğrenciyi başarılı bir şekilde bir üst düzey olan A2 kuruna geçişini sağlamıştır. Başlangıç aşamasında Türk Alfabesini okumada ve telaffuzda güçlük çeken bu öğrenciler, bugün gelinen noktada kendilerini ifade edebilecek düzeye ulaşmışlardır. Onların bu seviyeye ulaşmasında kuşkusuz KİU-TÖMER bünyesinde ders veren öğretim üyelerimizin rolü büyük olmuştur. Bilindiği üzere, yabancılara Türkçe Öğretimi konusu ayrı bir uzmanlık istemektedir. Bizim başarı sağlamamızda Öğretim elemanlarımızdan Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Parlakyıldız’ın ve Öğretim Görevlisi İbrahim Arslan’ın alandaki deneyimleri büyük rol oynamıştır. Ayrıca İstanbul Aydın Üniversitesinin bünyesinde yer alan AYDIN-TÖMER’in de katkılarını burada ifade etmek istiyorum. AYDIN-TÖMER bizleri İstanbul Aydın Üniversitesine davet ederek, deneyimlerini ve çeşitli eğitim dokümanlarını paylaşmışlardır.” dedi.
Bugün Türkçe, sadece Türk dünyasında konuşulan bir dil değildir. Türkçe, günümüz dünyasının parlayan yıldızı olarak dünya insanlığının odağına yerleşmiş durumdadır.
Yıldız konuşmasının devamında, yabancılara Türkçe öğretimi konusunda Mustafa Aydın Bey’in oldukça büyük bir hassasiyeti bulunmaktadır. Kendisi, kurmuş olduğu üniversitelerinin küresel ölçekli olması için TÖMER faaliyetlerine de büyük önem verdiğini belirtti. Aydın’nın bir konuşma esnasında kendilerine öğüt olarak verdiği cümleleri aktardı. “Bugün Türkçe, sadece Türk dünyasında konuşulan bir dil değildir. Türkçe, günümüz dünyasının parlayan yıldızı olarak dünya insanlığının odağına yerleşmiş durumdadır. Üniversitelerimizde gittikçe sayısı artan yabancı öğrencilerin yanı sıra Türkçeye ve Türk kültürüne olan ilgi de giderek çoğalmaktadır. Bizlere düşen görev bu ihtiyaca cevap vermektir”
Osman Yıldız, ayrıca Kıbrıs İlim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selman Arslanbaş’ın yabancılara Türkçe Öğretimi konusunda ihtisas yapmış birisi olduğunu, bu alanda kendilerine verdiği katkı ve teşvik her türlü takdirin üzerinde olduğunu, KİU-TÖMER’in göstermiş olduğu başarıda, ona ait paydan dolayı kendisine teşekkür etti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınırlığını arttırmada TÖMER faaliyetlerinin yeri yadsınamaz.
Yıldız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınırlığını arttırmada TÖMER faaliyetlerinin yeri yadsınamaz. Ülkemize okumak ve çalışmak üzere gelen çok sayıda yabancı bulunmaktadır. Bu insanlara doğru eller tarafından Türkçe öğretmek ve Türk kültürünü tanıtmak artık kaçınılmaz boyuttadır. Onlardan doğal ortam içerisinde Türkçeyi öğrenmelerini beklemek yanlış olur. Bizim KİU-TÖMER olarak insanlarımızdan beklentimiz, çevrelerinde bulunan yabancıların Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde böyle bir öğretimin olduğunu duyurmalarını istediğini belirtti.
Doç. Dr. Osman Yıldız konuşmasının sonunda, Kıbrıslı birçok Türk ailesi İngiltere’de yaşamaktadır. Bu insanlarımızın çocukları kendi dilleri olan Türkçeyi unutmak durumuyla karşı karşıyadır. Bu çocukların kendi kültürlerini ve dillerini öğrenmeleri en tabii haklarıdır. KİU-TÖMER olarak, bu ailelerin çocuklarına bir yaz okulu düzenleyerek, hem dil becerilerini geliştirmek hem de düzenleyeceğimiz kültürel etkinliklerle kendi dil ve kültürlerine katkı sunmak istiyoruz. Bu konuda da Kıbrıs Türklerinin bizlere destek vereceklerine inanıyoruz dedi. Son olarak, KİU-TÖMER tarafından başlatılacak olan Türkçe dil kurslarını ikinci öğretim yılında, yani Şubat itibariyle devam edeceğini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın