Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) küçük işletmelere destek sağlamak ve onların performanslarını ve büyümelerini artırmak için Küçük İşletmelere Danışmanlık Programı’nı başlattı. 20 yıldan daha uzun bir süredir Küçük İşletmelere Danışmanlık Programı’nı başarıyla yöneten ve 35 ülkede yaklaşık 14 bin küçük ve orta ölçekli işletmeye (KOBİ) 230 milyon Euro donör finansmanı ulaştıran EBRD, büyürken düzgün yönetsel ve kurumsal yönetim yapıları kurmak için desteğe ihtiyaç duyan Kuzey Kıbrıs’taki KOBİ’ler ile deneyimlerini paylaşacak.
KOBİ’lere destek olmak ve ülkedeki danışmanlık potansiyelini artırmak amacıyla faaliyetlerine başlayan EBRD, 26 Mayıs Perşembe akşamı Merit Otel Lefkoşa’da donörler, resmi makamlar, sivil toplum örgütleri, yerel bankalar, meslek örgütleri ve yerel işletme temsilcileri ile danışmanları bir araya getiren bir resmi açılış etkinliği düzenledi. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı açılış konuşmalarını yaparken, EBRD Lefkoşa Ofisi Başkanı Libor Krkoska, Küçük İşletmelere Danışmanlık Direktör Yardımcısı Jaap Sprey ve Avrupa Birliği’nden Avrupa Birliği Program Destek Ofisi Başkanı Michela Foresti etkinlikte ana konuşmacılar olarak yer aldı.
Etkinlikte ilk sözü alan EBRD Lefkoşa Ofisi Başkanı Libor Krkoska, bu yıl 25. kuruluş yıldönümü olan EBRD’nin çok yönlü bir kalkınma kurumu olduğunu ve hâlihazırda 36 ülkede finansman sağladığını belirtti. EBRD’nin temel işinin ticari projeleri finanse ederek özel sektör ve pazar etkileşimlerinin yayılmasını desteklemek olduğuna değinen Krkoska, bu programın temel hedefinin yerel KOBİ’leri küreselleşen ekonomide daha rekabet edebilir yapmak ve yeni süreçler geliştirmelerinde onlara yardımcı olmak olduğunu kaydetti.
Krkoska konuşmasına şöyle devam etti: “KOBİ’lere, deneyimli işletme danışmanlarından ve yerel danışmanlardan doğrudan yardım sağlayan program, modern piyasa ekonomisi ve AB müktesebatı gerekliliklerine uyum sağlamaları için de KOBİ’lere destek veriyor. Küçük İşletmelere Danışmanlık Programı, Kuzey Kıbrıs’ta dört yıldan uzun bir süre için Avrupa Birliği tarafından 1.65 milyon Euro ile finanse edilmekte ve 25 milyon Euro KOBİ kredi olanağı da tamamen EBRD tarafından karşılanmaktadır”.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, etkinlikte yaptığı konuşmada EBRD’yi Kıbrıs’ta görmekten KOBİ’ler adına çok mutlu olduğunu ifade ederek KOBİ’leri AB standartlarına ve rekabet edebilir seviyelere çıkarmak için yoğun çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti. Kuzey Kıbrıs’taki KOBİ’lerin içinde bulunduğu finansmana erişim sıkıntısına bu projenin bir nebze olsun çare üreteceğine değinen Çıralı, Küçük İşletmeler Danışmanlık Programı’nın hayırlı neticelere vesile olmasını temenni etti.
EBRD’nin açılış etkinliğinde söz alan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, KOBİ’lerin gelişmesi konusunda Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) olarak yürütmekte oldukları çalışmalara değindi ve KOBİ’lerin yaşadığı finans erişimi, kaynak sıkıntısı ve yatırım ortamı yetersizliğine vurgu yaptı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın sağlayacağı finansman ile KOBİ’lerin yeni bir finansman alanına sahip olacağının altını çizen Toros, bu sayede Kıbrıs Türk iş dünyasının gelişmesine ve Kıbrıs Çözüm Müzakereleri sürecine de katkıda bulunulacağına inanç belirtti.
Toros’un konuşmasının ardından EBRD Küçük İşletmelere Danışmanlık Programı Direktör Yardımcısı Jaap Sprey söz alarak programla ilgili bazı istatistiki bilgileri aktardı. Bu programdan yararlanan 4 işletmeden 3’ünün programı tamamladıktan sonraki bir yıl içinde cirolarında %25 artış, çalışan verimliliğinde %6 artış ve iş hacimlerinden %15 artış sağladıklarını ve programa başvuran işletmelerin 5’te 1’inin finansmana eriştiğini belirtti. Programın işleyiş süreçleriyle ilgili katılımcılara detaylı bilgiler de veren Sprey, KOBİler için önemli olan uzmanlığın finansmanla birleştiğinde daha da önemli hale geldiğinin altını çizdi.
Etkinlikte EBRD Küçük İşletmelere Danışmanlık Programı’ndan faydalanan Kıbrıs Türk Toplumu’ndan iki firmanın deneyimlerine de yer verildi. Ambalajlanmış içme suyu sektöründe faaliyet gösteren Hediyem Su Genel Müdürü Hasan Küçük, yaptığı konuşmada gelişen rekabet koşullarında etkin yer alabilmek ve koşulsuz tüketici memnuniyetini sağlamak amacıyla ihtiyaç duydukları etkin teknoloji altyapısı ile anlık ölçme ve değerlendirme sistemi konusunda EBRD programına başvurduklarını ve hizmet kalitelerinin artmasına katkı sağlayan bu programdan büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın desteği ile dış ticaret konusunda danışmanlık hizmeti alan K. Paralik Metal İşleri Şirketi’nin Direktörü Sibel Paralik ise, EBRD’nin danışmanlığında yürütmekte oldukları “İhracat Hacminin Artırılması Projesi’ni şirketlerinin faaliyetlerine ve gelişmesine yön verecek nitelikte bir program olarak değerlendi. Paralik, katkılarından dolayı EBRD yetkililerine ve böyle bir fonun ülkemizde kullanımına olanak sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini sundu.
Konuşmaların ardından Libor Krkoska ve Jaap Sprey katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Etkinlik, kokteyl ile sona erdi.
EBRD’nin Kıbrıs’taki faaliyetleriyle ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için http://www.ebrd.com/ebrd-in-cyprus.html, Küçük İşletmelere Danışmanlık hizmetleriyle ilgili bilgilere ulaşmak için
Yorum Yazın