MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ HİZMETLERİ KOMİTESİ KURULDU

Ana SayfaSağlikKORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ HİZMETLERİ KOMİTESİ KURULDU
KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ HİZMETLERİ KOMİTESİ KURULDU

Sağlık Bakanı Filiz Besim, sağlığın ağızda başladığına işaret ederek, sağlıklı nesiller için koruyucu diş hekimliğinin çok önemli olduğunu kaydetti.Koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin bir devlet politikası haline gelmesi ve süreklilik arz etmesi için Sağlık Bakanlığı bünyesinde Koruyucu Sağlık Hizmetleri Birimi altında “Koruyucu Diş Hekimliği Hizmetleri Komitesi” kurulduğunu belirten Besim, komitenin amacının kısa, orta ve uzun vadede KKTC’de koruyucu diş hekimliği hizmetleri politikasını oluşturmak olduğunu söyledi.

21 Kasım, 2018, Çarşamba 15:21
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

 Sağlık Bakanı Filiz Besim, sağlığın ağızda başladığına işaret ederek, sağlıklı nesiller için koruyucu diş hekimliğinin çok önemli olduğunu kaydetti.
Koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin bir devlet politikası haline gelmesi ve süreklilik arz etmesi için Sağlık Bakanlığı bünyesinde Koruyucu Sağlık Hizmetleri Birimi altında “Koruyucu Diş Hekimliği Hizmetleri Komitesi” kurulduğunu belirten Besim, komitenin amacının kısa, orta ve uzun vadede KKTC’de koruyucu diş hekimliği hizmetleri politikasını oluşturmak olduğunu söyledi.
Besim, “Belki de bu minicik ülkede, dünyada diş hekimliği alanında koruyucu sağlık hizmetlerinde  pilot olarak bir mucize yaratabilir, dünyada başı çeker hale gelebiliriz. Benim hayalim budur” diye konuştu. 
22 Kasım Diş Hekimliği ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından Ağız Diş Sağlığı ve Koruyucu Diş Hekimliği” konulu seminer düzenlendi. 
Seminerin açılış konuşmalarını Sağlık Bakanı Filiz Besim, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Ahmet Özant, KKTC’ye gelen ilk FDI başkanı, Dünya Diş Hekimleri Birliği Seçilmiş Başkanı Dr. Gerhard Seeberger yaptı. 
Seminerde; KKTC Sağlık Bakanlığı Ağız ve Diş Sağlığı Komitesi Üyesi Prof. Dr. Serap Çetiner “Kuzey Kıbrıs’ta Koruyucu Diş Hekimliği”, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Özkem  Azmi Öğe “Toplum Ağız ve Diş Sağlığının Geliştirilmesi” ve Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Cenk Conkbayır da “Diş Hastalıklarının Kalp ve Sistemik Hastalıklarla İlişkisi” konularında sunum gerçekleştirdi. 
SEEBERGER  YARIN SERDARLI SAĞLIK OCAĞI’NI ZİYARET EDECEK 
Seminere katılmak için KKTC’ye gelen FDI Başkanı Dr. Gerhard Seeberger, ülkede koruyucu diş sağlığını oluşturmak adına Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerin yanında çeşitli ziyaretlerde bulunacak.
Seeberger  yarın  09.00-10.30 saatleri arasında İlkokul Öğrencileri Koruyucu Diş Sağlığı Programı çerçevesinde Serdarlı Sağlık Ocağı’nı, 12.00-14.00 saatleri arasında da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Diş Servisi’ni ziyaret edecek. Bu sırada açıklamalar da yapılacak.
BESİM: “SAĞLIK AĞIZDA BAŞLAR” 
Sağlık Bakanı Filiz Besim, diş eti hastalıklarının dünyanın her yerinde en sık görülen hastalıklar arasında olduğunu, vücudun diğer bölgelerinde de hastalıklara yol açtığını belirterek, “Ağız diş hastalıklarının şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, büyüme, gelişme geriliği, erken doğum gibi birçok sağlık sorunun oluşmasında rol oynadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi. 
“Sağlık ağızda başlar” diyen Besim, sağlık nesiller için koruyucu diş hekimliğinin çok önemli olduğunu kaydetti. 
Diş hekimliğinde koruyucu sağlık hizmetlerinin devlet politikası şeklinde ele alınması gerektiğini, uzun  vadeli sonuçların alınabileceği şekilde bir yol haritası çizilmesinin önem taşıdığını dile getiren Besim, göreve geldikleri günden itibaren koruyucu sağlık hizmetlerini ön plana aldıklarını kaydetti. 
Devlete bağlı 17 tane sağlık merkezinin 15’inde ve perifer hastanelerinde, diş hekimi hizmetlerinin mevcut olduğunu ifade eden Besim, Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde temel diş hekimliği hizmetlerinin yanı sıra uzmanlaşmış diş hekimleri ile de alanda ileri tedaviler de yapılabildiğini belirtti. 
“KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ HİZMETLERİ KOMİTESİ KURULDU”
Koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin bir devlet politikası haline gelmesi ve süreklilik arz etmesi için Sağlık Bakanlığı bünyesinde Koruyucu Sağlık Hizmetleri Birimi altında “Koruyucu Diş Hekimliği Hizmetleri Komitesi” kurulduğunu belirten Besim, komitenin amacının kısa, orta ve uzun vadede KKTC’de koruyucu diş hekimliği hizmetleri politikasını oluşturmak olduğunu söyledi. 
Her kesimin elini taşına altına koyacak şekilde politika oluşturulmasını hedeflediklerinin altını çizen Besim, bu çerçevede ilk olarak, sağlık merkezlerindeki her diş hekiminin her sağlık merkezindeki diş hekimi tedavilerin yanı sıra, bölgesindeki koruyucu sağlık hizmetlerinden de sorumlu olacağını dile getirdi. 
“İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN TARAMALARI YAPILACAK”
Bu yıl itibarı ile tüm ilkokullardaki birinci sınıf öğrencilerin ağız sağlığı anlamında eğitileceğini, ağız taramalarının yapılacağını, diş florlama ve fissür sealent gibi koruyucu diş tedavilerinin uygulanacağını söyleyen Besim, beş yılın sonunda tüm öğrencilerin taranmış olacağını kaydetti. 
Bu çerçevede programın yarın Serdarlı Sağlık Merkezi’nde başlayacağını anlatan Besim, kendisinin de sağlık merkezine giderek, uygulamayı başlatacağını açıkladı. 
Bunun yanında Pediatri Derneği ile işbirliği halinde çocuk hekimlerinin (pediatristlerin) eğitilmesi ve kadın doğumcularla işbirliği halinde hamile kadınların eğitilmesinin de hedefleri arasında olduğunu dile getiren Besim, “Biliyoruz ki koruyucu hekimlik bebek anne karnına düştüğü andan itibaren başlayan bir süreçtir” dedi. 
Programların istikrarlı ve sürdürülebilir olmasının önem taşıdığını vurgulayan Besim, yasal alt yapsının da yapılması ve zorunluluk haline gelmesi gerektiğini söyledi. 
“DÜNYADA BAŞI ÇEKER HALE GELEBİLİRİZ. BENİM HAYALİM BUDUR”
Dr.Gerhard Seeberger ile görüşmesinde, birliğin rehberlerinin bilgilerini paylaşma noktasında yardımcı olabileceğine değindiğini söyleyen Besim, tavsiyeleri uygulayacaklarını belirtti. 
Besim, “Belki de bu minicik ülkede, dünyada diş hekimliği alanında koruyucu sağlık hizmetlerinde  pilot olarak bir mucize yaratabilir, dünyada başı çeker hale gelebiliriz. Benim hayalim budur” diye konuştu. 
Konuyla ilgili tüm kesimlerin bir araya gelip bir nefer olarak çalışmasıyla bunun başarılabileceğini dile getiren Besim, yardım ve destek istedi. 
Besim, Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde kurulan Sedasyon Ünitesi’nde özürlü, engelli ve fobik bireylerin tedavilerinin daha güvenli yapılması için yeni bir ünite oluşturulduğunu ifade etti. 
Besim, son 10 ayda, 24 bin 784 diş hastasının kamuda hizmet gördüğünü söyledi. 
“İŞSİZ DİŞ HEKİMLERİ ORDUSU YARATILMASI TEHLİKESİ ”
Diş hekimi sayısını nüfus oranıyla kıyaslayan Besim, bin 526 kişiye bir diş hekimi düştüğünü, sayının ideal oranlarda olduğunu belirtti. 
Kurulan yeni üniversitelerle plansız programsız eğitim süreçleri ile ileride işsiz diş hekimleri ordusu yaratılması tehlikesine karşı hep birlikte, işbirliği içinde, plan ve program yapılması gerektiğini dile getiren Besim, ülkede aktif olarak 6 diş hekimliği fakültesi bulunduğunu, 2 üniversitenin ise diş hekimliği fakültesi kurabilmek için başvuruda bulunduğunu söyledi. 
“245 DİŞ HEKİMİ VAR. 5 YILDA 255 MEZUN DAHA VERİLECEK. BU ÜLKE BUNU NASIL KALDIRACAK”
Besim, diş hekimi sayısının 245 olduğunu, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 255 diş hekimi daha mezun verilmiş olacağını dile getirerek, “Bu ülke bunu nasıl kaldıracak, bu insanlar nasıl istihdam edilecek? Bunu düşünmek ve planlamak zorundayız” dedi. 
Öğretim üyesi ve eğitim kalitesinin de konuşulması gerektiğini söyleyen Besim, YÖDAK ile bu konuda bir görüşme yaptıklarını, bu yıl için bir program çizip önümüzdeki yıldan itibaren Diş Hekimliği Fakültelerine alınacak KKTC kontenjanlarının titiz bir şekilde ele alınmasını sağlayacaklarını belirtti. 
Besim, diş hekimliğinde sağlık turizminin organize ve artan şekilde devam etmesi için çalışma yaptıklarını ifade etti. 
Dünya Diş Hekimleri Birliği seçilmiş başkanı Dr. Seeberger ile Ankara’da tanışarak, KKTC’deki diş hekimleri ile ilgili bilgi verdiğini söyleyen Besim, birlik bünyesinde yer alabilmenin mümkün kılınması için uzun yıllardır harcanan çabaları anlattı. 
Besim, merhum Dr. İzgü Beyar’ın da bu yönde ciddi çalışmaları bulunduğunu kaydetti. 
Besim, daimi üye olunmasa bile organizasyon ile sıkı ilişkiler kurulması adına Dr. Seeberger’in çaba harcayacağına inanç belirtti. 
Sağlık Bakanı Filiz Besim, Dr. Seeberger’e teşekkür ederek, tüm meslektaşlarının ve diş hekimliğine emek veren, gönül veren herkesin Diş Hekimliği Haftasını kutladı. 

kktc sağlık bakanlığı
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Karadeniz derbisini kazanan Trabzonspor, Fenerbahçe ile puanları eşitledi
Karadeniz derbisini kazanan Trabzonspor, Fenerbahçe ile puanları eşitledi
Galatasaray, RAMS Başakşehir’i 3-0 mağlup ederek şampiyonluk ateşini yaktı
Galatasaray, RAMS Başakşehir’i 3-0 mağlup ederek şampiyonluk ateşini yaktı
Bundesliga’da olaylı maç: Bayern Münih 9 kişi kaldı, 3 gol VAR’dan iptal edildi
Bundesliga’da olaylı maç: Bayern Münih 9 kişi kaldı, 3 gol VAR’dan iptal edildi
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran açıkladı: Tedesco ve Özek ile yola devam
Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran açıkladı: Tedesco ve Özek ile yola devam
Potanın Perileri Japonya’yı mağlup etti: Dünya Kupası elemelerinde kritik galibiyet
Potanın Perileri Japonya’yı mağlup etti: Dünya Kupası elemelerinde kritik galibiyet
Arda Güler’den inanılmaz gol: Real Madrid’in galibiyetine damga vurdu
Arda Güler’den inanılmaz gol: Real Madrid’in galibiyetine damga vurdu
Formula 1 Bahreyn ve Suudi Arabistan Grand Prix’lerini güvenlik gerekçesiyle iptal etti
Formula 1 Bahreyn ve Suudi Arabistan Grand Prix’lerini güvenlik gerekçesiyle iptal etti
ABD yönetimi Venezuela’nın enerji sektörüne yönelik izinleri genişletti
ABD yönetimi Venezuela’nın enerji sektörüne yönelik izinleri genişletti
Kenya’da sel felaketi: Hayatını kaybedenlerin sayısı 62’ye yükseldi
Kenya’da sel felaketi: Hayatını kaybedenlerin sayısı 62’ye yükseldi
İran saldırıları sonrası Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği sert düştü
İran saldırıları sonrası Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği sert düştü
İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda 12 sağlık çalışanı hayatını kaybetti
İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda 12 sağlık çalışanı hayatını kaybetti
Trump’tan Jake Paul’e İran Açıklaması: “İlk Hamleyi Biz Yaptık”
Trump’tan Jake Paul’e İran Açıklaması: “İlk Hamleyi Biz Yaptık”
ABD’nin İran Operasyonlarında 14 Günde 3,8 Milyar Dolarlık Askeri Kayıp İddiası
ABD’nin İran Operasyonlarında 14 Günde 3,8 Milyar Dolarlık Askeri Kayıp İddiası
Dr. Şerif Yeşil: “Ağız Kokusu Basit Bir Sorun Gibi Görülmemeli”
Dr. Şerif Yeşil: “Ağız Kokusu Basit Bir Sorun Gibi Görülmemeli”
Dr. Şerif Yeşil: “Sağlıklı Beslenme Diş Sağlığını Doğrudan Etkiler”
Dr. Şerif Yeşil: “Sağlıklı Beslenme Diş Sağlığını Doğrudan Etkiler”
Dr. Şerif Yeşil: “Düzenli Diş Kontrolü Büyük Sorunların Önüne Geçer”
Dr. Şerif Yeşil: “Düzenli Diş Kontrolü Büyük Sorunların Önüne Geçer”
Gazimağusa’da İstanbul Outlet Şubesi Görkemli Bir Törenle Açıldı
Gazimağusa’da İstanbul Outlet Şubesi Görkemli Bir Törenle Açıldı
KKTC’de Üniversiteler İçin Teknoloji ve Girişimcilik Odaklı Dönüşüm
KKTC’de Üniversiteler İçin Teknoloji ve Girişimcilik Odaklı Dönüşüm
AB Uçuş Emniyeti Kurumu EASA’dan Orta Doğu ve Basra Körfezi Hava Sahası Uyarısı
AB Uçuş Emniyeti Kurumu EASA’dan Orta Doğu ve Basra Körfezi Hava Sahası Uyarısı
Arap Ülkelerindeki Türk Büyükelçiliklerinden Vatandaşlara Güvenlik ve Teyakkuz Uyarısı
Arap Ülkelerindeki Türk Büyükelçiliklerinden Vatandaşlara Güvenlik ve Teyakkuz Uyarısı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SAĞLIK

Spor Salonuna Alternatif Arayanlara Çözüm: “Atıştırmalık Egzersizler” ile Formda Kalın

Bilim İnsanları Açıkladı: Karabiber ve Zeytinyağı Besinlerin Emilimini Artırıyor

Bilimsel Araştırmalar Ortaya Koydu: Lifli Beslenme Beyin Sağlığını Koruyor

Araştırma: Erkeklerde Kalp Hastalığı Riski 35 Yaşından İtibaren Artıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle