Kıbrıs Türk Ticaret Odası, "Rekabet Edebilirlik Raporu”nun temelde durum tespiti olduğunu ve ülke ekonomisine yol haritası olarak ışık tutacağına inanç belirtti.
Raporda, Kuzey Kıbrıs ekonomisini olumsuz etkileyen nedenlerin; düşük tasarruf oranı, yüksek bütçe açığı, düşük oranlı GSYİH büyüme oranı, dalgalı enflasyon oranı, sabit sermaye yatırımlarının negatif düzeyde olması ve makro ekonomik istikrarın önemli ölçüde bozulmasına sebep olması, uluslararası mal hizmet ve finans piyasalarına erişim açısından kronikleşmiş sorunlar olduğu kaydedildi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından hazırlanan "Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlilik Raporu 2015-2016 İşgücü Piyasasının Arz ve Talep Yönlerinin İrdelenmesi" başlıklı rapor bugün düzenlenen “Kuzey Kıbrıs Rekabet Edebilirlik Forumu"nda tanıtıldı.
Raporda, Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik anlamda etkileşim içerisinde olduğu Türkiye ve Güney Kıbrıs ile rekabet noktasında zayıf durumda olduğuna dikkat çekilerek, devletin bu bağlamda verimi artırıcı politikalar üzerine yoğunlaşması, ürün piyasası, finans piyasaları, sağlık ve ilköğretim ara eleman yetiştirmeye hassasiyet göstermesini istedi.
RAPOR
Prof. Dr. Hasret Balcıoğlu, Doç. Dr. Tarık Atan, Doç. Dr. Mehmet Ağa, Dr. Ayşen Berberoğlu tarafından hazırlanan raporda, Kuzey Kıbrıs'ın rekabet edebilirlik performansı değerlendirildi ve Kuzey Kıbrıs'ın gelişmiş ülkeler kapsamında 2. düzeyde olduğunu kaydetti.
Balcıoğlu, ülke ekonomisinin son bir yolda 7 basamak gerileyerek 141 ülke arasında 121. sırada yerini aldığını belirtti.
Kuzey Kıbrıs'ın rekabet gücünü artırmak için KOBİ'lere önem verilmesi, yatırımlara kaynak sağlanması, kredilerle desteklenmesi gerektiğine işaret eden Balcıoğlu, ülkenin hangi sektörde iş gücü ve yatırım ihtiyacı duyduğuna dikkat edilmesinin önemine işaret etti.
Balcıoğlu, düşük tasarruf oranı, bütçe açıkları, uluslararası piyasalara erişme gibi sıkıntılardan dolayı ekonominin gelişmede sıkıntı yaşadığına işaret ederek, ekonomik gelişme ve gerilemeleri rakamlarla anlattı.
Ekonominin gelişmesi için iç düzenleme ve uluslararası standartların yakalanması gerekliliğe vurgu yapan Balcıoğlu, ülkedeki işsizlik, ekonomi açıkları, istihdam ve kayıtsız istihdamlara rakamlarla değindi.
Yorum Yazın