“Anne sütü mucizevi besin öğesi”
Yenidoğan bebekler için anne sütünün mucizevi besin öğesi özelliğinde ve her annenin sütünün bebeğine özgü olduğunu belirten Dirikli, anne sütünün içerdiği besleyici öğelerin yanında, bağışıklık sistemini güçlendirici ve büyümeye yardımcı besin öğesi içeriklerinden dolayı mucizevi özellik taşımakta olduğuna dile getirdi. “Anne sütü,özellikle ilk 6 aylık süreçte su dahil hiçbir besin öğesine ihtiyaç duyulmadan kullanılabilecek tek besleme ürünü olarak düşünülmelidir” diyen Dirikli, ek besinlere başlamada belirleyici olan noktanın bebeğin gelişim tablosu ve besinleri tolere edebilme yeteneğinin olduğunu ifade etti. Dirikli, ek besinlere uygun zamanda ve uygun miktarlarda başlanmasının, bebeğin ileriki yaşantısında obezite ve kronik hastalıklarla ilgili problem yaşamasında engelleyici role sahip olduğuna dikkat çekti.
“Okul çağında beslenme önemli”
Dirikli, çocuk yetiştirilirken oyun çağı ve okul çağı döneminde ceza ve ödül sistemine başvurulmaması gerektiğini, çocuğun sevdiği besinlerle sevmediği ya da daha az tercih ettiği besinleri birlikte tüketmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Okul çağında en büyük risk faktörünün okullarda tüketilen yemeklerin daha yağlı ya da daha karbonhidrat içerikli olmasından kaynaklandığını söyleyen Dirikli, bu noktada velilere, okul menüsünü önceden öğrenilip evde tüketilecek akşam öğününü de buna bağlı olarak ayarlanmasını, çocukta su tüketimi yerine şeker içeriği yüksek olan meyve suları ya da gazlı içecek tüketim eğilimleri de yüksek olduğundan su, ayran veya süt tüketiminin özendirilmesini önerdi.
Ergenlik döneminde arkadaş ve çevre etkisi arttığından fast-food tüketimininde arttığını, evde yemek yeme sıklıklarının azaldığını ve porsiyon artırma eğilimlerinde de artış görüldüğünü belirten Dirikli, bu yüzden çocuğa ara öğün alışkanlığının kazandırılmasının, mevsimine uygun sebze ve meyve tüketimlerinin özendirilmesinin faydalı olacağını sözlerine ekledi.
“Yaşamın ilk 5 yılı yağ hücre sayısıbelirleniyor”
Dirikli, “Tüm bu sağlıklı beslenme önerilerinin yanında mutlaka göz önünde bulundurulaması gerekenin, yaşamın ilk 5 yılı yağ hücre sayısının ve profilinin belirlendiği, 5 yaştan sonraki dönemlerde ise sadece yağ hücre volümünün değişebileceğinin bilinci ile, çocuklara sağlıklı beslenmeyi özendirirken fiziksel aktivitelerini de artırmaya yönelik önerilerde bulunulmalıdır” dedi.
Yorum Yazın