“Ev ortamında çocuğunuzun sevdiği besinlere ağırlık verilmeye çalışılsada okul ortamında besin çeşitliliği daha az olabilmekte, arkadaş çevresinden ve evden uzak olmalarından ötürü çocukların besin tüketimleri etkilenebilmektedir” diyen Bardak, her çocuğun besin tüketimi, ihtiyacı ve harcamasının farklılık göstermekte olduğunu dile getirdi. Bardak, her çocuk için boy, kilo, yaş, fiziksel aktivite düzeyinin değişkenlik gösterdiğini ve buna bağlı olarak bazal metabolizma hızının değiştiğini belirtti.
Çocukların kahvaltı öğününde süt veya yumurta tüketmesi önemli
Atın öğün olarak değerlendirilen kahvaltı öğününün önemine dikkat çeken Bardak, okul menüsünde kahvaltı yer alsa dahi çocuğun okula giderken süt ya da yumurta tüketmesine özen gösterilmesinin kaliteli protein tüketimini de artıracağını dile getirdi. Bardak, okul çağındaki çocuklarda kahvaltının başarıyı ve büyümeyi etkileyen en önemli faktör sayılmakta olduğunu belirterek, peynir, ekmek ve yumurtanın çocuk kahvaltısının temelini oluşturduğunu, bu nedenle çocuğa seveceği krep ya da krep formunda tostlar hazırlanmasını önerdi. Bardak, son yıllarda çocukların kahvaltı tercihleri arasında tahıllı gevreklerin büyük yer tuttuğunu ancak gevrek seçerken çok şekerli olmayan ve tam tahıllı gevreklerin tercih edilmesi gerektiğini ve çocuğun kahvaltı yapamadığı zamanlarda ise peynirli küçük bir sandviç hazırlanabileceğini söyledi.
Fındık, ceviz ve badem çocuklar için doğru enerji kaynağı
Sağlıklı beslenen çocuklarda zihin performanslarının düzenli beslenmeyen çocuklara göre daha iyi olduğu yapılan çalışmalarla da kanıtlandığını belirten Bardak, çocuklara ara öğünlerde sağlıksız atıştırmalıklar, bisküvi, çikolata yerine meyve, fındık, ceviz ve badem gibi vitamin ve mineral içeren sağlıklı besinlerin verilmesinin çocukların okul dönemindeki fiziksel aktivitelerinin yoğun olduğu düşünüldüğünde, bu besinlerin onlar için doğru enerji kaynağı olacağını ifade etti.
Beslenme çantası hazırlanırken mutlaka proteinden zengin besinler tecih edilmeli
“Çocukların okula devam ederken kalitesiz atıştırmalıklar tercih etmesi ya da yemekleri gereğinden büyük porsiyonlar halinde tüketmesi nedeniyle kalori alımı ihtiyacından fazla olmaktadır” diyen Bardak, karbonhidrat tercihleri hazır satılan kek, kurabiye gibi şekerli gıdalardan yana olursa sağlıksız bir şekilde kilo alımının söz konusu olduğuna değindi ve beslenme çantası hazırlanırken mutlaka proteinden zengin ( peynirli sandüviç, peynirli ekmek, yumurta, süt vb.), yağlı tohumlar (ceviz, badem) ve meyve grubuna (mevsimine uygun) yer verilmesine dikkat çekti.
Bardak, “Çocuğunuzun öğle yemeğini okulda tüketmesi durumunda kurumların beslenme ve diyet uzmanlarının olduğundan emin olunuz. Kurum diyetisyenleri öğünün içeriğinin dengesinden, besinin hazırlanma şekli ve porsiyonlamasına kadar etkili olacaktır. Bu şekilde beslenen çocukların ikindi ara öğün ve akşam yemekleri mutlaka öğle yemeklerin göz önünde bulundurularak planlanmalıdır” diyerek, besin tüketimleri kadar su tüketim miktarının da önemli olup okulda tüketilen su miktarı sorgulanıp eksik kalan miktarın evde tamamlanarak günde ortalama 1-1.5 lt su tüketiminin yakalanmasın gerekliliğini vurguladı.
Bardak, çocukların mümkün olduğunca boyalı, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak tutularak sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasının son derece önemli olduğunu sözlerine ekleyerek, tüm çocuklara akademik açıdan başarılı, sağlıklı ve mutlu bir yıl diledi.
Yorum Yazın