Ana teması “21. Yüzyılda Gelişen PDR ve Alt Uzmanlık Alanları” olan kongre, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve Mersin Üniversitesi işbirliği ile Mersin’de, 73 farklı üniversiteden, 427 katılımcı ile gerçekleştirildi. Kongrede LAÜ’yü temsil eden akademisyenler 5 adet sözlü bildiri sunumlarıyla katıldılar.
“Aile Eğitim Programının, Annelerin Akademik, İletişim, Bedensel-Cinsel Gelişim, Güvenli Çevre Oluşturma Yetkinlik Düzeyleri Üzerinde Etkisi” başlıklı bildirisi ile kongreye katılan Sayılır, bildirisinde 7-11 Yaş Aile Eğitimi Programı’nın KKTC örneklemi üzerinde ebeveynlik yetkinliklerinden olan akademik yetkinlik, çocukla iletişim kurabilme, bedensel ve cinsel gelişim ve güvenli çevre oluşturmada yetkinlik düzeylerini arttırmada bir etkisinin olup olmadığını hakkında bilgiler verdi.
Kongrede iki adet sözlü bildiri sunan Serin, “Evli Bireylerin İrrasyonel Düşünceleri ve İlişki Biçimlerinin Evlilik Uyumuna Etkisinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi” başlıklı ilk bildirisinde, evlilik uyumu artıkça olumsuz düşünmenin azaldığını, bağlanma stillerine ilişkin güvenli bağlanma üzerinde, cinsiyet, evlilik yılı ve çocuk sahibi olup olmama arasında anlamlı farklılıkların bulunduğu bilgisini aktardı. Serin, “Sınıf Öğretmenlerinin Kontrol Odaklarının Mükemmeliyetçilik Düzeylerine Etkisinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi” başlıklı ikinci bildirisinde ise, sınıf öğretmenlerinin mükemmeliyetçilik algılarının yüksek olduğunu, kadın sınıf öğretmenlerinin kendi odaklı mükemmeliyetçilik algılarının erkeklerden yüksek olduğu saptandığını belirtti.
Bengisoy, “13-18 Yaşlarında Hafif Zihinsel Yetersizliğe Sahip Ergenlerin Cinsel Gelişim Sürecinde Ailelerini Desteklemek Amacıyla Geliştirilen Aile Eğitim Programı” başlıklı bildirisinde, KKTC'deki 13-18 yaşlarında hafif zihinsel yetersizliğe sahip çocuğu olan ailelerin, “iletişim, mahremiyet ve cinsel ihmal” boyutlarına ilişkin tutumlarını olumlu yönde değiştirerek, çocuklarının cinsel gelişimini desteklemelerine hizmet edecek bir aile eğitim programının etkililiğini incelediğini dile getirdi.
Akacan ise, "Öğretmen Adaylarının Sosyal Kaygı Düzeylerinin Azaltılması Amacıyla Geliştirilen Grupla Psikolojik Danışma Programı" başlıklı bildirisinde, öğretmen adaylarında sosyal kaygının azaltılması amacıyla geliştirilen programın, öğretmen adayların sosyal kaygı düzeylerinin azaltılmasında etkili bir program olduğu saptadığını ifade etti.
Yorum Yazın