Lefke Avrupa Üniversitesi’nde “Paleotik Çağdan Günümüze Beslenme Alışkanlıkları” konusu konuşuldu. Mevlana Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Saip Sürücüoğlu konuşmacı olarak katıldığı toplantıda beslenme evrimini üç aşamada ele aldı.
Beslenme Evrimi üç aşamadan oluşur
Tarihsel süreçte insanın beslenme evrimini ve diyetini/sağlığını etkileyen üç önemli aşama olduğunu belirten Sürücüoğlu, bu aşamaların “Beslenme Evrimi”ni oluşturduğunu vurgulayarak, ilk aşamanın Paleotik Çağ olduğunu ve bu çağda insanın ataları tarafından ateşin bulunduğunu, alet yapımına başlandığını, avcılık ve toplayıcılık yapıldığını dile getirerek, onların mağara, kaya sığınağı ve ağaç kovuğu gibi yerlerde yaşadıklarını söyledi. Neolitik Çağ’ın ikinci aşama olduğunu ve bu çağda insanın atalarının tarım, hayvancılık, seramik ve mutfak araç gereçleri yaptığını, yemek yapımına geçtiğini, kalıcı konutlara yerleştiklerini, üretim, depolama ve tüketim faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Sürücüoğlu, son aşamanın Sanayi Devrimi olduğunu ve bu devrimle hazır yiyeceklerin yaygınlaşması, beslenme biliminin ve gıda sanayinin gelişmesi, restoranların yaygınlaşması gibi gelişmelerin yaşandığını belirtti.
Dünyada ilk mutfak izlerine Konya Çatalhöyük’te rastlanıldığını, arkeologlar tarafından yapılan kazılar sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda ekmek fırınının da açık bir avluda yer aldığını belirten Sürücüoğlu, aynı zamanda Mezapotamya bölgesinde yer alan Muraybet’in tarım öncesi köy yaşamına ilk başlayanlar arasında yer aldıklarını, Mureybet insanlarının yemeklerini odanın zemininde açılmış çukur ocaklarda pişirdiklerini, çukur içerisinde bulunan çakıl taşlarının ise, elde edilen ısının uzun süre korunmasını sağladığını dile getirdi.
Yiyecek işleme ve koruma teknikleri olarak kurutma, haşlama ve tütsüleme yöntemi kullanıldı
Tarih öncesi insanların sıcak aylar boyunca bitkisel besinler; soğuk havalarda bol miktarda et ve yağ tükettiklerini, bu durumun yaşadıkları kamp yerlerinde çok sayıda hayvan kemiklerinin bulunmasından anlaşıldığını belirten Sürücüoğlu, Mezolitik Çağda ise tarımın olmadığını, insanların bu çağda yabani meyve, çilek, kiraz gibi meyveleri tükettiklerini ve meyve çeşidinin bol olduğunu söyledi ve o dönemde yiyecek işleme ve koruma teknikleri olarak balık kurutma, haşlama yöntemlerinin uygulandığını, tütsüleme de yapıldığına değindi.
Yorum Yazın