Konferans programı, hem Divan tarzında hem de yeni yolda şiirleri bulunan Sefercioğlu’nun “Kır Çiçeklerim” adlı uzun şiirinin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri tarafından ortaklaşa okunmasıyla başladı.
Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız’ın açılış konuşmasından sonra söz alan Prof. Dr. M. Nejat Sefercioğlu, Divan şiirinin günlük hayatla bağlantısını örnekler vererek açıkladı.
Sefercioğlu, “Divan şairi günlük hayatla ilgili birçok unsuru şiirine taşımış ve değişik hayallere konu etmiştir. Bunu yaparken de hem gözlemlerinden, hem halkın gelenek görenek ve inançlarından, hem de güzel Türkçe’mize kazandırdığı deyim, atasözü ve kelâm-ı kibar gibi güzelliklerden bol bol yararlanmıştır” dedi. Sefercioğlu, divan şiiriyle ilgili olarak bugüne kadar yapılmış olan tahlil ve şerh çalışmaları incelendiği zaman divan şairi günlük hayatında kullandığı ve çevresinde gördüğü, iğneden ipliğe hemen hemen her şeyi, şiirinde kullandığını, divan şairinin hayata ve çevresine nasıl sıkı sıkıya bağlı, onunla bir bütünlük içinde olduğunun en önemli delillerinden biri olarak değerlendirdi.
Geniş bir katılımla gerçekleşen konferans, özellikle Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Türkçe Eğitimi Bölümü öğrencileri için atölye çalışması niteliğindeydi. Meslekte yılları geride bırakan ve alanında çok önemli araştırma ve incelemeleri bulunan Prof. Dr. Sefercioğlu, 600 yıllık geçmişi bulunan Divan şiiri hakkındaki bazı peşin hükümleri ortadan kaldıracak saptamalarda bulundu.
Prof. Dr. Sefercioğlu sunumunda divan şiirinden örnek şiirler okuyarak, öğrencilere divan edebiyatı şiirinin genel özellikleri, divan şiiri, divan şiiri geleneği, temsilcileri hakkında detaylı bilgiler aktardı.
Yorum Yazın