Cerrahi uygulamalarda en büyük sorun solunum, akciğer komplikasyonları
Genel cerrahi uygulamarında fizyoterapinin yeri konusunda düzenlenen çalıştayın ilk gününde, Karadibak konu ile ilgili kuramsal bilgiler aktararak, postoperatif fizyoterapinin amaçlarını doğru solunum paternini oluşturmak, solunum iş yükünü azaltmak, kardiyopulmoner egzersiz toleransını geliştirmek, ağrıyı azaltmak, kas kuvveti ve eklem hareketliliğini arttırarak postürü düzeltmek, hastanın anksiyetesini azaltmak ve hastanın eğitimi olarak sıraladı.
Karadibak, batın ve abdominal cerrahileri olmak üzere genel cerrrahi ünitesinde pek çok cerrahi uygulamaların yapıldığını, bu cerrahilerde en büyük sorunun solunum komplikasyonları, akciğer enfeksiyonu olduğunu belirtti. Teknolojinin ilerlemesi ile bir çok başarılı ameliyatın gerçekleştirildiğini fakat ameliyat sonrasında akciğer komplikasyonları nedeni ile hastaların kaybedilebildiğini söyleyen Karadibak, bu konuda yapılması gerekenleri, nasıl tedavi uygulanacağı, tedaviden önce bu kompikasyonların gelişim oranı, hastaların risk faktörleri, risklerin nasıl saptandığı ve değerlendirildiği, hastanın tedavi şekliyle ilgili bilgiler verdi. Karadibak, fizyoterapistlerin akciğer komplikasyonu gelişmesine engel olmak ve eğer gelişmişse sonrasında tedavisini yapıp, hastanın iyleşip taburcu olmasını sağlamakta sağlık ekibi içerisinde önemli bir yeri olduğunu dile getirdi.
Sekiz kadından biri meme kanseri
Kadınlarda meme kanserinin en sık rastlanan kanser türü olduğunu, hatta her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını belirten Karadibak, meme kanserinde erken tanı ve cerrahi tedavinin önemine değinerek, cerrahi uygulamalar, kemoterapi ve ışın tedavisinin yan etkilerinin olduğunu, hastaların özellikle erken dönemde omuz problemleri ile ilerleyen dönemlerde ise kolda oluşan şişlik nedeniyle doktorlarına başvurduklarını açıkladı. Hastaların genellikle 40-50 yaşları arasında, en üretken çağlarında olduğunu ve omuz fonksiyonlarını kullanamadıkları zaman yaşam kalitelerinin oldukça etkilendiğini ifade eden Karadibak, bu nedenle çalıştay kapsamında fizyoterapi öğrencilerine hastalara uygulanması gereken tedavi şeklini, egzersiz yaparak omuz problemlerin oluşmasına engel olmaları için nasıl bir yöntem çizmeleri gerektiğini anlattı.
Çalıştayın ikinci gününde ise, tedavi uygulamaları ve literatür çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Karadibak, uluslararası platformlarda yer alan çalışmaları görsel sunumlar eşliğinde öğrencilere aktardı. Karadibak ayrıca, öğrencilerle birlikte yaptığı uygulamalar ile verdiği teorik bilgilerin pratikte nasıl uygulandığını göstererek, öğrencilerin konuyu pekiştirmesine katkı sağladı.
LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nün düzenlediği çalıştaya konuk olmaktan ve bölüm öğrencileri ile biraraya gelmekten mutluluk duyduğunu belirten Karabidak, LAÜ yönetimine ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne teşekkür etti. Çalıştayın sonunda Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülbin Ergin tarafından Prof. Dr. Didem Karadibak’a katkılarından dolayı teşekkür belgesi verilirken, çalıştaya katılan öğrencilere ise, katılım belgeleri sunuldu.
Yorum Yazın