LAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız psikoloji biliminin diğer disiplinlere iyi bir kaynak sunduğunu ve gerek sanat gerek edebiyat alanında verilen eserlerin psikolojik alt yapılarını göstererek daha iyi bir anlam kazandırdığını dile getirdi.
Fen- Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Oğuz Karakartal adanın sanatçılar üzerinde yarattığı olumlu etkiler ve eserlerin ada psikolojisi ile nasıl gelişip evrildiğinden bahsetti.
Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zihniye Okray ise Osman Fahri şiirinde aşk, kayıp ve ölüm konularını psikolojik bakış açısıyla değerlendirerek; Psikoloji Biliminin disiplinler arası kullanımına örnekler verdi.
Etkinliğin ikinci gününde ise Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sultan Okumuşoğlu Şehitoğlu, Dr. Cemaliye Direktör, Yrd. Doç.Dr. Çağay Dürü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazım Muradov konuşmalar yaptılar. Sanatın psikolojik rahatsızlıklarda nasıl kullanılabileceği, bir olgunun hayat öyküsünün bir roman gibi ele alınabileceği, şarkıların toplumsal bellekten dolayı oluştuğu ve o toplumda yaşayan bireyler için farklı anlamlar ifade edebileceği ve anlaşılır olduğu konularında konuşmalar ve tartışmalar yapıldı. Ayrıca edebiyat, halk edebiyatı, resim, heykel ve sanatın diğer alanlarına yansıyarak aslında üretilenin sanatçının bilinçdışını olduğu ortaya konuldu.
Etkinlik süresince LAÜ Psikoloji Bölümü öğrencilerinin yapmış oldukları araştırmalardan oluşan sunumlara da yer verildi.
Yorum Yazın