BM Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un, Ada’ya, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarından, gayrı resmî görüşmeye kırmızı çizgiler ve ön şartlar olmadan katılma taahhüdü almak hedefiyle ve beraberinde, BM’nin şubat ayının ikinci yarısında öngördüğü gayrı resmî görüşmenin yeri, zamanı ve oluşumuyla ilgili önerilerle geleceği iddia edildi.
Lute’un Pazar günü Ada’ya gelmesi beklenirken Rum Yönetiminin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına AB’yi müdahil etme yönündeki faaliyetlerini yoğunlaştırdığı, bu kapsamda Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, AB dönem başkanlığını 1 Ocak itibarıyla devralan Portekiz’in Dışişleri Bakanı ile görüşerek Rum tarafının tezlerini aktardığı kaydedildi.
Politis “Lute Anlaşmada Kararlı” başlığıyla birinci sayfasından, “Jane Holl Lute’un Talepleri… ‘Kırmızı Çizgiler Olmadan 5+1 Gayrı Resmî Konferans” başlığıyla iç sayfasından aktardığı haberinde, Lute’un ayrı ayrı görüşeceği iki liderden; 5+1 gayrı resmî konferansa şartlar ve ön şartlar olmadan gideceklerine dair açık ve net taahhüt almakta kararlı olduğunu, garantör güçler ile de telefon görüşmeleri yapacağını savundu.
Habere göre BM, bu inisiyatife, hiçbir şeyin peşinen göz ardı edilmemesi, prosedürün olumlu ilerlemesi için tarafların ortak zemin bulmaya kararlı gitmeleri gerektiği mantığıyla başlıyor. New York’taki kaynaklar BM’nin, ne görüşmek olsun diye görüşmeye ne de 2017’deki gibi sürekli konferanslar ve görüşmeler yöntemini izlemek niyetinde göründüğünü öne sürüyor.
Anastasiadis'in Guterres'e ilettiği talepleri
Gazete devamla Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Genel Sekreter Antonio Guterres’e gönderdiği mektubun içeriğinden de söz etti.
Gazeteye göre Anastasiadis, Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak, kapalı Maraş’ın BM Barış Gücü’nün gözetim ve yönetimine verilmesini ve kentin bu şekilde açılmasını, aynısının Ercan Havaalanı için de olmasını, yani Ercan’ın BM Barış Gücü’nün gözetim ve denetimi altına verilmesini önerdi; “Bu olursa, Türkiye dışında başka ülkelerden de direkt uçuşlar başlayabilir” dedi.
Anastasiadis ayrıca, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini durdurması, Güney Kıbrıs ile MEB sınırlandırması yapmayı kabul etmesini; Kıbrıslı Türklerin haklarının güvence altına alınması için ortak fon kurulmasını; Kapalı Maraş’ın bugünkü statüsünde açılması çabalarının durdurulmasını; müzakerelere Crans Montana’da kalınan yerden devam edilmesini talep etti.
“AB yeniden birleşmiş Kıbrıs için en iyi garantidir"
Alithia “AB’nin Müzakerelere Dinamik Katılımına Doğru… Lizbon’da Önemli Temaslar” başlıklı haberinde Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in önceki gün gittiği Lizbon’da, AB dönem başkanlığını 1 Ocak itibarıyla devralan Portekiz’in Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ile AB’nin Kıbrıs müzakerelerine müdahil olmasını görüştüğünü yazdı.
Rum Yönetiminin, AB’nin müzakerelere aktif katılımını çok önemli bulduğunu, bu nedenle Hristodulidis’in, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Silva görüşmesinden bir gün önce gelişmeleri ve Rum Yönetiminin tezlerini AB dönem başkanlığına aktardığı, Silva’nın da Rum dengi ile görüşmesinin hemen ardından Yunan dengi Nikos Dendias ile telefon görüşmesi yaptığına dikkat çekildi.
Habere göre Silva-Hristodulidis görüşmesinde, BM Genel Sekreteri’nin yeni inisiyatifi derinlemesine ele alındı. Hristodulidis Kıbrıs sorununu Avrupa sorunu olarak tanımladı ve ‘ortak inancımız, AB’nin, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs için en iyi garanti olduğudur. Bu görüşten hareketle AB’nin müzakere prosedürüne aktif katılımı çok önemlidir” ifadesini kullandı. Hristodulidis “Türkiye’nin Kıbrıs MEB’indeki ve Maraş’taki meydan okumaları gibi özlü müzakerelerin yeniden başlaması perspektifinin değerini azaltacak eylemlerden kaçınması şarttır” iddiasında bulundu.
Yorum Yazın