KKTC ve TC arasında sona eren 2013- 2015 mali protokolünün ardından, altı aydır imzalanmayı bekleyen 2016- 2018 mali protokolüne ilk imza, Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından atıldı.
Teati yöntemi ile imzalanacak protokole, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım da Ankara’da imza koyacak. İmzalanan üç yıllık mali protokol içerisinde ek olarak, özelleştirme tartışmalarını da beraberinde getiren yapısal dönüşüm programı da bulunuyor.
Üç yıllık mali protokol imzalanmadığı için askıda olan 2016 mali yardım protokolü de imzalarla birlikte yürürlüğe girmiş oldu.
2016 protokolü yaklaşık bir milyar TL’lik hibe yatırım programı yanında, reel sektörün desteklenmesi için hibe programı da içeriyor.
KKTC bütçesinin açığını 2016 açığını kapatması maksadıyla 200 milyon TL aktarılacak olan yeni anlaşmaya bu rakam “kredi” olacak. Ayrıca, savunma giderleri için ödenen kaynak da Türkiye tarafından aktarılacak.
Yıl içerisinde yapılacak bir çok yatırımla ilgili hibe programları da bu imzalara birlikte devreye girmiş olacak.
Denktaş: Bütçe disiplini bozulmayacak
Havadis’e konuşan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün mali protokolü dün öğle saatlerinde imzaladığını belirtti.
Türkiye ile imzalanan protokolün gecikmesine rağmen, bütçe disiplinin aynen devam ettiğini ve bu ay sonu ödenecek maaşlar da dahil sıkıntı yaşanmadığını belirten serdar Denktaş, “Protokolün de devreye girmesi ile birlikte, reel sektöre yönelik çalışmalarımız da hız kazanacak” ifadesini kullandı.
Ciddi ciddi özelleştirme
Özelleştirmenin iddia olarak tartışıldığı dönemde, yeni protokol, telekomünikasyon dairesinin tamamen özelleştirmesini içeriyor.
Ayrıca, turizm, yat ve yük limanlarının işletmesi de özel sektöre devredilecek. BRTK, DAÜ gibi kurumlar yeniden yapılandırılacak.
Kablo ile elektrik gelecek
Yeni atılan imzalarla birlikte, önce hukuki düzenlemelerle kablo ile elektrik getirilmesinin önü açılacak, ardından da fiilen Türkiye’den deniz altından kablo elektrik getirilmesi için çalışma başlatılacak.
Yorum Yazın