YORGANCIOĞLU
Toplantıda söz alan CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, “maliye ve ekonomi” konusunda konuşma yaptı.
Yorgancıoğlu, TL’nin döviz karşında değer kaybettiğini, konutların, kiraların, okul taksitlerinin dövize bağlı olması sonucunda, halkın “içinden çıkılması mümkün olmayan bir cendereye” girdiğini belirtti.
Hükümetin bu duruma yönelik tedbir almadığını, döviz artışının etkilerini azaltmak adına alınabilecek tedbirler bulunduğunu dile getiren Yorgancıoğlu, Türkiye ile ticari ilişkilerde TL kullanılması ve gümrüklerden elde edilen gelirin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Devletin gelir vergisinden aldığı oranların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Yorgancıoğlu, vergi dilimlerinin de düşürülebileceğini kaydetti.
KDV ve gümrük vergilerinin düşürülebileceğini belirten Yorgancıoğlu, kendi hükümetleri döneminde bunun yapıldığını söyledi.
Yorgancıoğlu, hükümetin halkın nasıl geçindiğiyle ilgili bir gailesi olmadığını, dolayısıyla tedbir de almadığını, halkın satın alma gücünün ne noktada olduğunu görmezden geldiğini iddia etti.
DPÖ verilerine göre işsiz sayısının 8 bin 500 civarında olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, bunun iki çağ nüfusundan fazlaya denk olduğunu, bu rakamın sadece işsizlik kaydı olanların rakamı olduğunu kaydetti.
Yorgancıoğlu, “Bu rakamlar ortadayken, ekonominin geliştiğini, uçtuğunu söylemek nasıl bir şeydir? Uygulama ve hayatın gerçeği bunun çok ötesinde” diye konuştu.
“2017’de yılında satın alma gücü yüzde 5 buçuk geriye düşmüştür. Dövizin artışını hesaba katmadan bu rakam hesaplandı” diyen Yorgancıoğlu, kredi kartı borçlarındaki artışın da halkın geleceğinin ipotek altında olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Hükümetin TC ile imzaladığı protokole de değinen Yorgancıoğlu, hükümetin “TC’ye bağlılığının yüksek olduğunu” söylemesine rağmen protokol uyarınca yapması gerekenleri yapamadığını, dolayısıyla bazı hibeleri kullanamadığını savundu.
UBP Milletvekili Ersin Tatar, konuşmada adı geçtiğinden ötürü söz alarak, dövizin artışına ilişkin tedbir alınması gerektiğini düşündüğünü ancak bu açıklamayı hükümete eleştiri bağlamında yapmadığını, üç yılda sisteme yüzde 30-40 enflasyon pompalandığını, önlem alınması gerektiğini kaydetti.
SOYER
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, “ekonomik gelişmeler” konusunda güncel konuşma yaptı.
Soyer, denk bütçeden bahsedildiğini, Temmuz ayına kadar yüzde 4 hp öngörüsüne göre şekillendiğini, bunun “gerçekçi olmadığını” savundu.
Hayat pahalılığı rakamlarına değinen Soyer, ekim ayında hp oranın yüzde 0.92, Türkiye’de ise rakamın yüzde 2 olduğunu, hp’nin gerçekçi olmadığını ileri sürdü.
Soyer, “ Fiilen yüzde 16 enflasyon yaşıyoruz. Ama ekonomimizi enflasyonu yüzde 4 olarak şekillendiriyoruz. Halkımız fakirleşiyor, temel gıdalara bile erişim zorlaşıyor. Ekonomi daralıyor” diye konuştu.
Soyer, ciddi ve gerçekçi veriler olmazsa ekonominin planlanamayacağını söyleyerek, “bu maskaralıkla devam edemezsiniz” dedi.
Türkiye’de Merkez Bankası’nın döviz krizi için tedbirler aldığını dile getiren Soyer, “Peki bizim hükümet ve Merkez Bankası ne yapıyor” diye sordu.
Soyer, ekonomik verilerde gerçekçi olmaya ve İstatistik Dairesi kurulmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
2018 yılının zor bir yıl olacağını söyleyen Soyer, KKTC Merkez Bankası yetkililerinin dövize karşı yapacak bir şey olmadığını söylemesini “doğru ve anlamlı bulmadığını”, Türkiye Merkez Bankası’nın tedbir alabildiği gibi KKTC Merkez Bankası’nın da tedbir alabileceğini savundu.
Soyer, DPÖ, Başbakan, Ekonomi Bakanı’na çağrı yaparak, ağırlık ve tartıları ile HP rakamının Türkiye’den düşük çıkmasının nedenlerini kamuoyuna açıklamalarını istedi.
Yorum Yazın