Maliye eski Bakanı Zeren Mungan, Ada TV’de yayınlanan Öğle Ajansı programına katılarak Cansu Örmeci’nin konuğu oldu. Asrın projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Mungan, su meselesinde, su dairesinin görevini de üstlenebilecek yönetim ve denetimiyle ilgilenebilecek bir kamu ayağı oluşturmak istendiğini belirtti ve şöyle devam etti: “Kamu ayağının içinde yerel yönetimler de dahil olmak üzere kamudan dahil insanlar ve dışardan konusunda uzman insanların da dahil olduğu bir denetim mekanizması oluşacak. Bir üst kurul. Dünyanın her ülkesi su, enerji, petrol ve elektrik gibi konularda hep üst kurullara yöneliyor.”
“SUYU ÜST KURUL YÖNETECEK”
Mungan, bizlerin de bir üst kurulu olduğunu, Telekomünikasyon dediğimiz kuruluşumuzun ülkedeki tüm iletişim kanalları ile ilgili gerek GSM gerek sabit telefon operatörleri ile ilgili kurumlarda üst kuralları belirlediğini dile getirdi. Aynı bunun gibi suda da çıkartılacak bir yasa çerçevesinde böyle bir üst kurul oluşacağını vurgulayarak, yönetim ve denetimi de bu üst kurulun yapacağını ifade etti.
Suyun ne şekilde kullanılacağı, fiyatlandırması, yerel yönetimlerin konu içerisindeki konusunda bu kurulun aktif rol oynayacağını vurgulayan Mungan, şu anda sözü edilen çözüm modelinin de belirli bir süre zarfında, belirli bir işletme tarafından yönetimin yürütülmesinin öngörüldüğünü, dolayısıyla kamu-özel işbirliği modelinin ortaya çıktığını söyledi.
“MODEL: KAMU-ÖZEL”
“Bu ihale yoluyla olacak ve ihale KKTC’de olacak. Yani bizim ülkemizde. Tabi ki tercihen Kıbrıs’ta yaşayan, Kıbrıs’ta faaliyetlerini sürdüren, işletmelerin de bu ihaleye dahil olması yönündedir. Kıbrıs’ta belirlenecek koşullarda bunun, özel ve kamu işbirliği ile yürütülme imkanının sağlanmasıdır.”
Kamu yatırımlarının Türkiye cumhuriyetinden, yani dış kaynaklardan finanse edildiğini vurgulayan Mungan, buradan yola çıkarak kamu ayağı olarak ciddi bir yatırım yapılabilecek durumda olunmadığına dikkat çekti. “Kamunun yaptığı yatırımlar peki nerden finanse ediliyor? Türkiye Cumhuriyeti’nden. Yani dış bir kaynaktan finanse ediliyor. Bunları yan yana koyduğunuzda demek ki siz kamu ayağı olarak siz ciddi bir kaynak ayırabilecek durumda değilsiniz. Böyle bir kaynağı en azından birkaç yıl içinde ayırabilmeniz demek ya ödeme yaptığınız çalışanlara daha az maaş vereceksiniz, ya çalışan durduracaksınız veya benzeri bir yöntemle kısa vadede ciddi gider kısıtlığına uğramanız lazım ki yatırım için bir kaynak ayırabilesiniz”
Aynı durumun belediyeler için de geçerli olduğunu belirten Mungan suyla ilgili yönetim sorunlarını gidermek için ciddi yatırımlara ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
“EKONOMİK PROTOKOL İMZALANMALI”
Öte yandan ekonomik protokol meselesine de değinen Mungan “ekonomik protokolün de bir an evvel hayata geçmesi lazım” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Çünkü KKTC’de birçok şey kilitlendi. Hiçbir şey yapamıyorsunuz. Yapamamamızın nedeni de ekonomik protokolün imzalanmaması, ekonomik protokol da imzalanmayınca mali protokolü imzalayamıyorsunuz. Mali protokolü da imzalayamayınca Türkiye’deki yetkililer buraya para gönderemez hala geliyor. Ben Sayın Maliye Bakanı ve Maliye Bakanlığı’ndaki ekibe Allah sabır versin diyorum. Bu iki-üç aydır nasıl mücadele verdiler, nasıl şartları çevirdiler bravo, tebrik ediyorum kendilerini.”
Yorum Yazın