MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Mustafa Ulaş: Parlamenter sistem çöktü… Başkanlık sistemine geçilmeli

Ana SayfaGündemMustafa Ulaş: Parlamenter sistem çöktü… Başkanlık sistemine geçilmeli
Mustafa Ulaş: Parlamenter sistem çöktü… Başkanlık sistemine geçilmeli
06 Ekim, 2020, Salı 11:18
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Ulaş, ülkede parlamenter sistemin çökmüş durumda olduğunu söyledi, başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti.

Ulaş, “Parlamenter sistem çökmüş işlemez bir hale gelmiştir. Bunun yerine başkanlık sistemine geçilmeli. Başkanlık sistemi de sihirli bir değnek değil ama kısmen iyileşme yolunda atılmış bir adım olur” dedi.

Federasyon görüşmelerinin iki kesimlilik, Türkiye’nin etkin garantisi ve dönüşümlü başkanlık ilkelerinden taviz verilmeden sürdürülmesi gerektiğini dile getiren Ulaş bir sonuç alınamaz ise bunun nedenlerinin BM ve AB ülkelerine anlatılması ve yeni yollar denenmesi gerektiğini kaydetti.

Maraş ile ilgili bütün süreçlerin BM'nin bilgisi ve katkısı ile devam etmesi ve bu konuda da, Türkiye’nin desteğinin alınması gerektiğini dile getiren Ulaş, “BM dışında bir çözümün yürüyeceğini düşünmüyorum” dedi.

Vatandaşın “Pandemi döneminde her şeyi bir yana bırakıp seçim çalışması mı yapılır” dediğini, kendisinin de bu görüşe katıldığını ifade eden Ulaş, “Seçim için bulaş sayısı iyice düşene kadar beklenebilirdi” dedi.

“Aslında bu seçimin diğer seçimlerden farkı yok” diyen Ulaş, “Pek de bir şey değişmeyecek. Çünkü değiştirecek olan seçmendir; seçmen değişmediği sürece seçimler bir şey değiştirmez” ifadelerini kullandı.

Bağımsız cumhurbaşkanı adayı Ulaş TAK muhabirinin sorularını yanıtladı. Seçim öncesi dönemi nasıl geçirdiği sorulan Ulaş, genellikle evde olduğunu anlattı. Ulaş, “Avukatım. Mahkemeler randevu sistemine geçtiği için, randevu alarak mahkemelere gittim. İki aya yakın bir süre Türkiye'ye gidip orada kaldım. Torosların içinde yaylada…” yanıtını verdi.

Bu göreve neden talip olduğu sorulan Ulaş 1980'lerden bu yana ülkedeki sorunlar ve gündemle ilgilendiğini anlattı. “Ülkemizde parlamenter sistem çökmüş durumda, devlet daireleri, kurum ve kuruluşları işlemiyor” diyen Ulaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerek yargıç azlığı, binaların ve personelin yetersizliği, icradaki büyük sorunlar, tebliğ imkânsızlığı gibi meseleler nedeniyle adaletin gerçekleştiğinin görülmesi çok zor hale gelmiştir.

Torpil olmadan, normal, sıradan bir işin bile yapılması imkânsız hale gelmiş, torpili olmayanların devlette işe girmesi ihtimal dışı kalmıştır. İki üniversite bitirmiş, hukuk devletini, sosyal devleti ve temel insan haklarını sonuna kadar savunan bir kişi olarak bu meseleler hakkında söyleyecek, toplumla paylaşacak düşünce ve önerilerim olduğu için aday oldum”.

“BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLMELİ”

Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde hangi icraatları yapmayı planladığı sorulan Ulaş “parlamenter sistem çökmüş işlemez bir hale gelmiştir. Bunun yerine başkanlık sistemine geçilmeli” yanıtını verdi.

Başkanlık sisteminin de sihirli bir değnek olmadığını ancak kısmen iyileşme yolunda atılmış bir adım olacağını söyleyen Ulaş şöyle konuştu:

“Devletin bir tanımı da; vergilerin kimlerden alınıp kimlere dağıtılacağına karar verme aracıdır. Şimdi devlet vergilerin çoğunu dolaylı bir şekilde alıyor. Yani çok kazanandan çok, az kazanandan az almıyor. Aylık geliri 1, 2 milyon olan insan ile aylık geliri asgari ücret olan insandan aynı vergiyi alıyor. Nasıl mı? Akaryakıt alırken, marketten alış veriş yaparken, kasaptan et alırken, beyaz eşya alırken, trafik cezası öderken, elektrik ve şu parası verirken aynı oranda KDV ve harç ve maktu ücret ödüyoruz. Bu, en büyük adaletsizliktir. Değişmesi gerekir. Ekonominin büyük bir kısmı kaçaktır, denetim altına alınmalı. Adalet çeşitli nedenlerle gecikiyor veya hiç yerine gelmiyor, bu mutlaka düzeltilmeli.

Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra, tarafsız ve herkesin cumhurbaşkanı olmalı, etrafını sadece kendi partisinden kişilerle doldurmamalı. Türkiye ile Türkiye’de hükümet hangi partiden olursa olsun iyi ilişkiler kurulmalıdır. Bu bir anlaşma olsun ya da olmadın devam etmeli”

“GÖRÜŞMELER İKİ KESİMLİLİK, TÜRKİYE’NİN ETKİN GARANTİSİ VE DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK İLKELERİNDEN TAVİZ VERİLMEDEN SÜRDÜRÜLMELİ”

Müzakere sürecine bakışı sorulan Ulaş, “Federasyon görüşmeleri iki kesimlilik, Türkiye’nin etkin garantisi ve dönüşümlü başkanlık ilkelerinden taviz verilmeden sürdürülmeli ve bir sonuç alınamaz ise bunun nedenleri BM ve AB ülkelerine iyi anlatıp yeni yollar denenmelidir” dedi.

Ulaş, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler konusunda ise “Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve genel anlamda diğer ülkeler ile ilişkiler şimdi zaten Türkiye ile birlikte yürütülüyor. Bundan sonra da bizim de aktif şekilde katılacağımız bir şekilde ve Türkiye ile ikili ve çoklu ilişkiler gerilimler üzerinden değil görüşmeler ile ama kendi haklarımızı koruyarak sonuç alıcı çabalar sarf etmemiz gerekmekte” ifadelerini kullandı.

“MARAŞ İLE İLGİLİ BÜTÜN SÜREÇLER BM'NİN BİLGİSİ VE KATKISI İLE DEVAM ETMELİ”

Maraş’la ilgili hükümetin başlattığı çalışmalar hakkındaki görüşleri sorulan Ulaş, bu konudaki bütün süreçlerin BM'nin bilgisi ve katkısı ile devam etmesi, bu konuda da, Türkiye’nin desteğinin alınması gerektiğini dile getirdi.

Ulaş “Çünkü BM dışında bir çözümün yürüyeceğini düşünmüyorum. İdarede bizim de söz sahibi olmamız söz konusu olacaksa başka bir çözüm şimdilik görünmüyor” dedi.

“SEÇİM İÇİN BULAŞ SAYISI İYİCE DÜŞENE KADAR BEKLENEBİLİRDİ”

Seçim kampanyası sırasında en çok hangi sorularla ve sorunlarla karşılaştığı sorusu üzerine Ulaş, “İnsanlar seçimden, siyasilerden bıkmış durumda. Seçime gitmeyecek olanların sayısı çok görünüyor. Oysa en çok da onlar gitmeli. Çünkü şikâyetçi olan, eleştiren o kesim” şeklinde konuştu.

Ulaş “Sorular da bu merkezde. Bir de bu pandemi döneminde her şeyi bir yana bırakıp seçim çalışması mı yapılır, deniyor. Ben de bunlara katılıyorum. Seçim için bulaş sayısı iyice düşene kadar beklenebilirdi” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde hükümetle ilişkilerinin nasıl olacağı sorusu üzerine Ulaş, “Cumhurbaşkanı ve hükümetlerin her zaman iyi ilişkiler içinde olması gerekir. Eleştiri yapılabilir karşılıklı ama bu ilişkileri ve diyaloğu koparmaması gerekir” dedi.

Kampanya döneminde, koronavirüs salgının seçmenler üzerindeki etkisini nasıl gözlemlediniz? Sorusuna Ulaş, “Pandemi sürecinin devam etmesi ve insanların siyasete ve siyasetçilere güvenin azalması katılımı azaltır gibi görünüyor” yanıtını verdi.

“SEÇMEN DEĞİŞMEDİĞİ SÜRECE SEÇİMLER BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEZ”

Bu seçimin önemiyle ilgili düşüncesi sorulan bağımsız aday Mustafa Ulaş, “Aslında bu seçimin diğer seçimlerden farkı yok” dedi ve şöyle devam etti:

“Pek de bir şey değişmeyecek. Çünkü değiştirecek olan seçmendir; seçmen değişmediği sürece seçimler bir şey değiştirmez. Seçmen değişmediğine göre sonuçlar da değişmeyecek; aynı minval üzere gideceğiz”

 

 
 

 

Mustafa Ulaş
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Yoğun Gündemle Toplanıyor
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Yoğun Gündemle Toplanıyor
Gazimağusa Genelinde Su Dağıtımı Normale Dönüyor: Şebeke Akışı Başlatıldı
Gazimağusa Genelinde Su Dağıtımı Normale Dönüyor: Şebeke Akışı Başlatıldı
Yeniden Doğuş Partisi’nden Hayat Veren Destek: Kan Bağışı Organizasyonuyla 40 Ünite Umut!
Yeniden Doğuş Partisi’nden Hayat Veren Destek: Kan Bağışı Organizasyonuyla 40 Ünite Umut!
Papa 14. Leo’dan Angola’da Barış Mesajı: "Silahlar Sussun, Diyalog Başlasın!"
Papa 14. Leo’dan Angola’da Barış Mesajı: "Silahlar Sussun, Diyalog Başlasın!"
Malezya’da "Yüzen Kasaba" Alevlere Teslim: 1000 Ev Kül Oldu, 9 Bin Kişi Evsiz Kaldı!
Malezya’da "Yüzen Kasaba" Alevlere Teslim: 1000 Ev Kül Oldu, 9 Bin Kişi Evsiz Kaldı!
İsrail Ordusunda "Vicdan" Çatlağı: İtirafçı Askerlerden Şok Eden "Canavarlaştık" İfadesi!
İsrail Ordusunda "Vicdan" Çatlağı: İtirafçı Askerlerden Şok Eden "Canavarlaştık" İfadesi!
Karadeniz’den Su Ürünleri Çıkartması: İlk Çeyrekte 85 Milyon Dolarlık Rekor İhracat!
Karadeniz’den Su Ürünleri Çıkartması: İlk Çeyrekte 85 Milyon Dolarlık Rekor İhracat!
Astrolojide 7 Yıllık Devrim Başlıyor: Uranüs İkizler Burcuna Geçiyor! Hangi Burç Nasıl Etkilenecek?
Astrolojide 7 Yıllık Devrim Başlıyor: Uranüs İkizler Burcuna Geçiyor! Hangi Burç Nasıl Etkilenecek?
Premier Lig’de Erling Haaland Kasırgası! City, Arsenal’ı Yıktı; Şampiyonluk Ateşi Yandı
Premier Lig’de Erling Haaland Kasırgası! City, Arsenal’ı Yıktı; Şampiyonluk Ateşi Yandı
Fırtına Son Nefeste Yıkıldı: Trabzonspor 90+3’te Takıldı, Zirveyle Fark Açıldı!
Fırtına Son Nefeste Yıkıldı: Trabzonspor 90+3’te Takıldı, Zirveyle Fark Açıldı!
Mourinho’nun "Mucizesi": Lizbon Derbisinde 90+1’de Yıkıldı, 90+3’te Kazandı!
Mourinho’nun "Mucizesi": Lizbon Derbisinde 90+1’de Yıkıldı, 90+3’te Kazandı!
Avrupa’nın Kraliçesi Yine Fenerbahçe! Dev Derbide Galatasaray’ı Devirip 3. Kez Şampiyon Oldular
Avrupa’nın Kraliçesi Yine Fenerbahçe! Dev Derbide Galatasaray’ı Devirip 3. Kez Şampiyon Oldular
Real Madrid’den Mastantuono Kararı: “Gelişmen İçin İstediğin Yere Gidebilirsin!”
Real Madrid’den Mastantuono Kararı: “Gelişmen İçin İstediğin Yere Gidebilirsin!”
Paris’te Lyon İhtilali! PSG Kendi Evinde Devrildi, Şampiyonluk Yarışı Kızıştı
Paris’te Lyon İhtilali! PSG Kendi Evinde Devrildi, Şampiyonluk Yarışı Kızıştı
Bursaspor’dan Çifte Zafer: 2. Lig Şampiyonu Oldu, 1. Lig’e Yükseldi
Bursaspor’dan Çifte Zafer: 2. Lig Şampiyonu Oldu, 1. Lig’e Yükseldi
Kadıköy’de 90+8 Şoku: Fenerbahçe Liderlik Fırsatını Mucizevi Bir Golle Tepti!
Kadıköy’de 90+8 Şoku: Fenerbahçe Liderlik Fırsatını Mucizevi Bir Golle Tepti!
Arıklı’dan CTP’ye eleştiri: “Çözüm üretmeleri gerekiyor”
Arıklı’dan CTP’ye eleştiri: “Çözüm üretmeleri gerekiyor”
Toz Bulutu Adadan Ayrılmıyor: Cumartesi Gününe Kadar Dikkat!
Toz Bulutu Adadan Ayrılmıyor: Cumartesi Gününe Kadar Dikkat!
İhtiyat Sandığı Faizlerinde İndirim: Yeni Oran Yüzde 37 Olarak Belirlendi!
İhtiyat Sandığı Faizlerinde İndirim: Yeni Oran Yüzde 37 Olarak Belirlendi!
KKTC'de Büyük Muhaceret Affı Başlıyor: 45 Günlük Başvuru Süresi ve Yasal Statü Fırsatı!
KKTC'de Büyük Muhaceret Affı Başlıyor: 45 Günlük Başvuru Süresi ve Yasal Statü Fırsatı!

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Yoğun Gündemle Toplanıyor

Gazimağusa Genelinde Su Dağıtımı Normale Dönüyor: Şebeke Akışı Başlatıldı

Yeniden Doğuş Partisi’nden Hayat Veren Destek: Kan Bağışı Organizasyonuyla 40 Ünite Umut!

Arıklı’dan CTP’ye eleştiri: “Çözüm üretmeleri gerekiyor”

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle