MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Oğulları arasında kura çekip birini teröristlere verdi

Ana SayfaDünyaOğulları arasında kura çekip birini teröristlere verdi
Oğulları arasında kura çekip birini teröristlere verdi

Milliyet, ÖSO'nun teröristleri sorguladığı merkeze girdi. Afrin’deki sorgu odasında bir babanın haykırışları duyuluyor; “PYD’li teröristler oğullarımdan birini vermezsem kızlarımı almakla tehdit etti. Kızlarımı veremezdim. İki oğlum arasında kura çektim. Zorla aldılar evladımı. Allah kimsenin başına vermesin...”

09 Nisan, 2018, Pazartesi 07:45
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

TSK ve ÖSO’nun PYD/PKK’dan temizlediği Afrin’de bir yandan asayiş uygulamaları güçlenirken diğer yandan kırsala kaçan teröristler ÖSO’lular tarafından yakalanıp sorguya alınıyor. İhbar edilenlerin ya da şüphelilerin sorgulandığı Afrin’de, suçu kanıtlananlar TSK’ya teslim ediliyor, suçsuz olanlarsa serbest bırakılıyor. Milliyet, ÖSO’nun teröristleri sorguladığı o merkeze girdi.

Masum insanların ocaklarına ateş düşüren PYD/PKK’nın izlerini bu bölgeden silmek kuşkusuz pek kolay değil. Ancak TSK, bu insanların acısına merhem olmak için elinden gelenin en iyisini yapıyor. Afrin halkı da, TSK’nın bölgeye huzur getirdiğini ve acılarının biraz olsun dindiğini söylüyor.

Evlerine geri dönmeye başlayan aileler, bir yandan yeni özgür yaşamlarına adapte olmaya çalışıyor, bir yandan da acı hatıralarından kurtulmaya çalışıyorlar. Anlattıkları hikayeler ise yürekleri burkuyor. Korkuyu zihinlerinden atamamış, hala ürkek gözlerle etrafta olup bitenleri anlamaya çalışanlar arasında açlıkla imtihan edilenler de var işkence görenler de, 14 yaşını doldurmuş evlatları zorla ellerinden alınıp dağa çıkarılan aileler de...

‘Yoksa kızlarını alırız’

Baskıya, zorbalığa, şiddete direnememiş ve terör örgütüne boyun eğmek zorunda kalmış on binlerce insan var Afrin’de. İki oğlu arasında kura çekerek, oğullarından birini teröristlere veren 63 yaşındaki Abdo Kolika’da onlardan biri. Yürekleri dağlayan bir hikâyesi var, ağlayan ama dik durmaya çalışan bu adamın... Anlattığına göre, bir gün ansızın evine geliyor PYD’li teröristler Abdo Kolika’nın, dört çocuğundan birini istiyorlar, kendi saflarına katmak için. “Oğullarından birini vereceksin” deyip gidiyorlar. Zavallı adam korku ve belirsizlik dolu günler geçiriyor, bu arada teröristlerin taciz ve tehditleri de devam ediyor. Ölümcül tehditler asla son bulmuyor. Abdo Kolika, “Bugün oyalarım, yarın oyalarım” derken bir gün yine geliyor; “Oğullarından birini vermezsen, kızlarını alırız…” diyorlar.

PYD’den daha fazla kaçamayacağını düşünen Abdo Kolika, ertesi gün bir oğlunu vereceğini taahhüt ediyor, kapıda bekleyen teröristleri zorla ikna ederek. O gece sabaha kadar uyku girmiyor aile fertlerinin gözüne... Gün aydınlanınca, aile toplanıyor; herkesin gözü yaşlı. İstemeye istemeye, çaresizce oğulları arasında kura çekiyor Abdo Kolika ve PYD’nin sözünü yerine getiriyor. Kızları yanında ama oğullarından 30 yaşında olan Damhaş elinden kayıp gidecek. Bir baba için ne kadar zor, ne kadar acı ama başka yolu yok ki Abdo Kolika’nın...

‘Çilemiz bitti’

Sorgu esnasında tüm bu yaşananları anlatırken gözyaşlarını tutamıyor ve hüngür hüngür ağlıyor, “Biz Türkleri çok severiz lütfen bize yardım edin” diyebiliyor. O ağlayınca eşi Feride, kızları Şevin ve Evin ile oğlu Sabri Kolika’da gözyaşlarına boğuluyor. Sorguyu yapan ÖSO’lu komutan da bu duygusal andan çok etkileniyor. Abdo Kolika anlatmaya devam ediyor: “Tüm çocuklarımı çok seviyorum, ayrım yapamadım iki oğlum arasında. Kura çekeceğiz dedim ve büyük oğluma çıktı. Çok üzüldük ve ertesi gün büyük bir elemle onu yolculadık. Elimizden aldılar, zorla. Onu vermesem kızlarımı verecektim.”

Kaçmıyoruz dediler’

Köylerden birinde gizlenen ve gizlendiği yerde yakalanan Abdo Kolika’nın oğlu 30 yaşındaki Damhaş Kolika, merkezi noktalara kurulan ÖSO karakollarından birine getirilerek sorgulanıyor. Sorgulama esnasında ÖSO’lu komutana yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Zorla alındım. Gitmeseydim, direnseydim kız kardeşlerimi alacaklardı. Sekiz ay PYD/PKK tarafından tutuldum. Beni asker olarak savaştırdılar. Rejim ile girdiğim bir çatışmada ayağımdan yaralandım. Yaralanınca 4 ay savaşmadım. Türk askeri gelince umut oldu, yenildiklerinde Afrin’i terk ettiler. Dediler ki rejimle birleşeceğiz, kaçmıyoruz. Ama ben bir yolunu bulup kaçarak, Türk Askerinin koruması altındaki ailemin yanına geldim. Türk askerine ve ÖSO’ya tek kurşun sıkmadım.”

‘Korumak boynumuzun borcu’

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında TSK ile birlikte yol alan ÖSO, Afrin halkının evlerine yerleşmesinde büyük bir titizlikle çalışırken adil olmaya çok dikkat ediyor. ÖSO mensupları köylerde ve ilçe merkezinde şüpheli gördükleri kişileri alarak özenli bir şekilde sorgudan geçiriyor. Sorguya alınan şüphelilerin omuzları ve elleri özellikle inceleniyor; böylece silahlı eğitim alıp almadıkları, sila taşıyıp taşımadıkları tespit ediliyor. Diğer taraftan daha önce ellerinde olan teröristlerin listesi ile sorguya aldıkları kişiler bir bir karşılaştırılıyor ve sorguyu ya derinleştiriyorlar ya da terör örgütleriyle bağı olmadıklarından emin oldukları kişileri serbest bırakıyorlar. Sorgulananların sıradan vatandaş değil de ciddi şüpheliler olduğunu belirten ÖSO’nun çatısı altındaki Müntasır Billah Tümeni komutanlarından Yahya Paşa şunları söylüyor: “İhbar ile ya da şüphe üzerine kişileri sorguya alıyoruz. Suçu kanıtlanmayan hiç bir Allah’ın kuluna dokunmuyoruz. Suçlu olanları zaten TSK’ya devrediyoruz. Suçsuzlara ise elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Amacımız bölgedeki huzur ve güvenliği sağlamak. Masum halkın arasına sızmaya çalışan teröristlerin ne yapabileceğini herkes biliyor. Bunlar el yapımı bomba ve mayınlama konusunda iyi eğitim aldıkları için sivil halkı korumak bizim boynumuzun borcu. Bu yüzden ince eleyip sık dokuyoruz. Tek amacımız, bize güvenen Afrin halkının huzurunu sağlamak. 

EYP’LERİN YERİNİ GÖSTERDİ

Sorgu odasında kulaklarımda Abdo Kolika’nın yakarışı, akan gözyaşları; ağır ağır uzaklaşıyorum. Yolum, Afrin kırsalına düşüyor. Burası merkeze sadece 8 kilometre uzaklıkta. TSK ve ÖSO, burada hem dağdaki kaçak teröristlerin izini sürüyor hem de mağara mağara dolaşarak araziyi, el yapımı patlayıcı (EYP) ve mayınlardan temizliyor.

‘Bizi Batılı askerler eğitti’

Saklandığı yerden çıkarak güvenlik güçlerine teslim olan bir terörist hem tuzakladıkları EYP’lerin yerini gösteriyor hem de barındıkları mağaraları. Ardından neler yaptıklarını, nasıl eğitim aldıklarını şöyle anlatıyor:

“Bizi İngilizce konuşan, yerel kıyafet giymiş Batılı olduğunu tahmin ettiğim askerler eğitti. Hangi millete ait olduklarını bilmiyorum. Önce uzun uzun komutanlarımızı eğittiler. Bize ise hızlandırılmış bir haftalık eğitim verdiler. Türkiye ve Türk halkının düşman olduğunu söylediler. Türkiye’nin yenileceğini çünkü ABD ve Fransa’nın PYD’nin her zaman arkasında olduğuna bizi inandırdılar. Komutanlarımız, ‘Dünya bize destek verirken Türkiye bir karış ilerleyemez rahat olun’ diyerek bizi cephede tuttu. 

Savaş başlayınca hiç de umduğumuz gibi olmadı. Bize, Türk askeri ‘dağda savaşamaz’ dediler ama her yerden çıkıyorlardı Türkler. Korkudan mağaralara sığınmak zorunda kaldık. Komandolar gelince de kaçtık.” 

Bünyamin Aygün

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Gazete Manşetleri - 22 Temmuz 2026
Gazete Manşetleri - 22 Temmuz 2026
Yemen Hava Sahasında Kriz Büyüyor: Resmi İzin Almayan İran Uçağının İnişi Engellendi!
Yemen Hava Sahasında Kriz Büyüyor: Resmi İzin Almayan İran Uçağının İnişi Engellendi!
İsrail’de Yargı ile Hükümet Karşı Karşıya: Yüksek Mahkeme Tartışmalı Medya Yasasını Dondurdu!
İsrail’de Yargı ile Hükümet Karşı Karşıya: Yüksek Mahkeme Tartışmalı Medya Yasasını Dondurdu!
Cezayir’de Seçim Sonrası Yeni Dönem: Cumhurbaşkanı Tebbun Parlamentoda Mutlak Çoğunluğu Sağladı!
Cezayir’de Seçim Sonrası Yeni Dönem: Cumhurbaşkanı Tebbun Parlamentoda Mutlak Çoğunluğu Sağladı!
Trump’tan İran’a Net Mesaj: "İslamabad Mutabakatı’na Uymayacakları Umrumda Bile Değil!"
Trump’tan İran’a Net Mesaj: "İslamabad Mutabakatı’na Uymayacakları Umrumda Bile Değil!"
Ülke Genelinde Dev Trafik Operasyonu: 381 Sürücü Rapor Edildi, 40 Araç Trafikten Men!
Ülke Genelinde Dev Trafik Operasyonu: 381 Sürücü Rapor Edildi, 40 Araç Trafikten Men!
Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’ndan Net Kıbrıs Mesajı: "1974 Bir Sorun Değil, Soykırımı Önleyen Çözümdür!"
Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’ndan Net Kıbrıs Mesajı: "1974 Bir Sorun Değil, Soykırımı Önleyen Çözümdür!"
Sınırın Sıfır Noktasında Yarım Asırlık Sessiz Nöbet: "Tutsak Tanklar" 52 Yıldır Rum Tarafına Bakıyor!
Sınırın Sıfır Noktasında Yarım Asırlık Sessiz Nöbet: "Tutsak Tanklar" 52 Yıldır Rum Tarafına Bakıyor!
Güzelyurt’ta 36 Yıllık Mukaddes Emanet: 1974’ün Cephe Bayrağını Sandığında Saklıyor!
Güzelyurt’ta 36 Yıllık Mukaddes Emanet: 1974’ün Cephe Bayrağını Sandığında Saklıyor!
52 Yıl Sonra Aynı Ruh ve Kararlılık: "Bugün Çağırsalar Gözümü Kırpmadan Kıbrıs’a Yine Giderim!"
52 Yıl Sonra Aynı Ruh ve Kararlılık: "Bugün Çağırsalar Gözümü Kırpmadan Kıbrıs’a Yine Giderim!"
Cumhurbaşkanı Erhürman’dan 20 Temmuz Manifestosu: "Kıbrıs Türk Halkı Yok Sayılmayı Asla Kabullenmeyecek!"
Cumhurbaşkanı Erhürman’dan 20 Temmuz Manifestosu: "Kıbrıs Türk Halkı Yok Sayılmayı Asla Kabullenmeyecek!"
MSB Duyurdu: Türk Savaş Uçaklarından Kıbrıs’ın Güneyinde Kritik Eğitim Uçuşu!
MSB Duyurdu: Türk Savaş Uçaklarından Kıbrıs’ın Güneyinde Kritik Eğitim Uçuşu!
Lefkoşa'da Dünya Kupası Çılgınlığı: Arjantin - İspanya Finali Kızılbaş Parkı'nda Dev Ekranda!
Lefkoşa'da Dünya Kupası Çılgınlığı: Arjantin - İspanya Finali Kızılbaş Parkı'nda Dev Ekranda!
Başbakan Üstel’den 20 Temmuz Mesajı: "Kıbrıs Barış Harekâtı, Meşru Müdahale Hakkının En Haklı Örneğidir"
Başbakan Üstel’den 20 Temmuz Mesajı: "Kıbrıs Barış Harekâtı, Meşru Müdahale Hakkının En Haklı Örneğidir"
Kıbrıs'ta Tarihi Gurur: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı 52'nci Yılında Törenlerle Kutlanıyor!
Kıbrıs'ta Tarihi Gurur: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı 52'nci Yılında Törenlerle Kutlanıyor!
Gazete Manşetleri - 16 Temmuz 2026
Gazete Manşetleri - 16 Temmuz 2026
Küresel Enerji Koridorunda Diplomasi Trafiği: AB ve Körfez Ülkelerinden İran’a Ortak "Hürmüz Boğazı" Muhtırası!
Küresel Enerji Koridorunda Diplomasi Trafiği: AB ve Körfez Ülkelerinden İran’a Ortak "Hürmüz Boğazı" Muhtırası!
Trump’tan İran’a Net Gözdağı: "Bu Gece de Yarın da Onları Çok Sert Vuracağız!"
Trump’tan İran’a Net Gözdağı: "Bu Gece de Yarın da Onları Çok Sert Vuracağız!"
Fransa’da Orman Yangını Kabusu: Kundaklama ve İhmal Şüphesiyle 59 Gözaltı, 7 Tutuklama!
Fransa’da Orman Yangını Kabusu: Kundaklama ve İhmal Şüphesiyle 59 Gözaltı, 7 Tutuklama!
Girne-Çatalköy Yolunda Geri Sayım: İlk Etap Ağustos’ta Bitiyor, İkinci Etap İhalesi Yolda!
Girne-Çatalköy Yolunda Geri Sayım: İlk Etap Ağustos’ta Bitiyor, İkinci Etap İhalesi Yolda!

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DÜNYA

1

1

1

1

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle