Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılının yine sorunlarla açılacağını savunarak, sorunların eşit ve adil çözümü için mücadele etmeye devam edeceklerini ve kamusal ücretsiz bilimsel eğitim hakkından taviz vermeyeceklerini vurguladı.
KTOEÖS ve KTÖS, “2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılına başlarken Eğitimdeki Sorunlar” başlıklı ortak basın toplantısı düzenledi. KTOEÖS Lefkoşa Merkez Binasında yer alan basın toplantısında KTOEÖS Başkanı Selma Eylem ve KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil birer konuşma yaptı. Basın toplantısına KTOEÖS Genel Sekreteri Aziz Selengin ile KTÖS Başkanı Emel Tel de katıldı.
EYLEM
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem basın toplantısında yaptığı konuşmada, kardeş sendika KTÖS ile birlikte eğitimdeki mevcut sorunlara dikkat çekmek amacıyla bugün bir basın toplantısı düzenlediklerini kaydetti.
Eylem, eğitimde sorunların aynı olduğunu, hatta çoğaldığını, ancak Milli Eğitim Bakanlığının sorunları gidermek için hiçbir adım atmadığını savunarak, okullarda kadrolarda, dersliklerde altyapıda sıkıntılar bulunduğunu belirtti.
Okul, derslik, altyapıya yatırım yapılmadığını, öğretmen eksiklikleri, yasalar, tüzükler için adım atılmadığını ancak siyasi kararlar ve TC'den özel eğitim, din, rehber öğretmenlerinin getirildiğini ifade eden Eylem, ülkede bilimsel, çağdaş eğitimden uzaklaşıldığını ve sorunların çoğaldığını kaydetti.
Eylem, okullarda tadilatların sürdüğünü de belirterek, bunun güvenlik sorununu yaratacağına da dikkat çekti.
ELCİL
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, dün Girne'de cephanelikte meydana gelen patlamada ölüm olmamasının sevindirici olduğunu ifade etti ancak askeri alanların Güney'de de kuzeyde de güvenli olmadığını, askeri yatırımların güvenlik getirmediğini kaydetti.
Cephaneliğin, askerin, huzur getirmediğini ifade eden Elcil, barış kültürü, evrensel eğitim sistemi, askersiz bir Kıbrıs'ın barış, huzur getireceği inancını dile getirdi.
Elcil, okulların öğretmensiz, kitapsız, altyapısız başlayacağını, böyle bir eğitimin olamayacağını belirterek, ülkeye gerici eğitim sisteminin getirildiğini savundu.
Eğitime sahip çıkacaklarını belirten Elcil, ülkede kendi eğitim sistemini kendilerinin yaratabileceğini, okullardaki eksikliklerin nüfus yığılmasından kaynaklandığını ifade etti ve okullardaki öğrenci yüzdeliklerini şöyle sıraladı:
"Yüzde 56'sı Türkiye Cumhuriyeti, yüzde 5'i 3. Ülke, yüzde 39'u KKTC vatandaşı..."
Elcil, bunun dünyada ender görülen bir durum olduğunu ifade ederek, "nüfusumuzdan fazla bir nüfusa eğitim ve sağlık hizmeti veriyoruz. Okullar sınıflar yalan söylemiyor" dedi.
KTOEÖS Eğitim Sekreteri Ömer Akkanat ve KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş ise, ortak basın açıklamasını okudu. Ardından "2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Başlarken Okul Görüntüleri" gösterildi.
KTOEÖS-KTÖS ORTAK BASIN TOPLANTISI METNİ
KTÖS ile KTOEÖS’ün ortak basın açıklamasında şu görüşler dile getirildi:
“Problemler karşısında çözüm üretmemenin nedenleri, bilgisizlik, yetersizlik ve çaresizliktir. Eğitim Bakanlığı’nın içinde bulunduğu durum tam olarak böyle ifade edilebilir.
İki öğretmen sendikası, eğitim / öğretim faaliyetlerinin ileriye taşınması için her yıl okul ihtiyaçlarını belirlemek adına ciddi mesai harcamakta, okulların sorunsuz açılabilmesi için emeğini ortaya koymaktadır. Maalesef Eğitim Bakanlığı’nda aynı duyarlılığı göremiyor ve eğitimin geliştirilmesi adına hassasiyetleri de bulunmuyor.
16 Eylül Pazartesi günü okullarımız aşağıdaki sorunlarla açılacak ve bunun sorumlusu UBP-HP Hükümeti olacaktır.
ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ
İki öğretmen sendikasının Temmuz ayı içerisinde nakilleri tamamlayıp, ihtiyaçları belirlemesine rağmen, öğretmen sınavları yine geciktirilmiş ve yine okullar öğretmensiz bırakılmıştır. İlk ve orta eğitimde toplam 160 öğretmen eksik olarak okullar açılmak zorunda bırakılmıştır. Buradan yetkililere sormak gerekiyor, bu problemin çözümsüzlüğünün nedeni kimin bilgisizliği, kimin yetersizliği ya da kimin çaresizliğidir.
ALTYAPI EKSİKLİĞİ
Ülkelerde nüfus artışı genellikle doğum ve göç oranına bağlıdır. Göç ciddi bir politikayla kontrol edilebilecek bir sorundur.
Ülkemizin gerçeği ise göçü kontrol etmek yerine, nüfus sayım sonuçlarını dahi gizleyerek saklamaktır. Dağıtılan vatandaşlıklarla da bu yangın körüklenmektedir. Kontrolsüz artan öğrenci sayısı karşısında okullar yetersiz, sınıflar yetersiz durumda bırakılmakta, okul ve derslik yapımı yerine sınıflarda öğrenci sayıları çağ dışı sayılara ulaşmaktadır.
Yorum Yazın