Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay Kıbrıs konusundaki müzakere sürecinin kısır bir döngüye dönüşmesini istemediğini söyledi.
Güney Kıbrısta yayınlanan “Politis” gazetesi, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’la gerçekleştirdiği bir söyleşiye bugünkü sayısında geniş yer verdi.
Özersay, “Kıbrıs Türk tarafı müzakerelere, Guterres çerçevesi zemininde, Crans-Montana’da kaldığı yerden devam etmeye hazır mıdır sorusunu yanıtlarken,”Kısır döngüye dönüşen bir sürece dahil olmamız söz konusu değildir. Müzakerelerin “kaldığı yer”, aynı zamanda müzakerelerin çöktüğü yerdir. Aynı sürece kaldığımız yerden devam etmenin bir manası yoktur. Ama çok daha önemli bir nokta var: Yalnızca süreçte değil, aynı zamanda Kıbrıs sorununun esasında, özünde de ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorum. Bunu samimiyetle tartışmadığımız sürece herhangi bir yeni müzakere süreci bir kısır döngüden öteye gitmez. Biz bunu istemiyoruz” dedi.
Müzakereye değil, ortak bir vizyonun, ortak bir anlayışın olup olmadığının anlaşılacağı sağlıklı bir diyaloğa ihtiyaç olduğuna da vurgu yapan Özersay, İki kesimli, iki toplumlu federasyon ilkelerinde temel bir anlaşmazlık olduğun, geçen sürecin bunu ortaya koyduğunu vurguladı.
Hedefte ortak bir anlayışa varamazsak, alternatif çözümün ne olduğunu düşünüyorsunuz? Soruısunu uanıtlarken ise Kudret Özersay, çözüm konusunda hedef ve çözüm modeli ne olursa olsun, günün sonunda ortak bir iradeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Dışişleri Bakanı Kudret Özersay “Ortak vizyon olmazsa, o zaman ortaklık olmaz. Bu durumda statüko Kıbrıs Rum toplumunu rahatsız etmiyor. Çünkü tanımadığımız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ve bugünkü durumun devamı düşünülebilir. Kıbrıslı Türkler için statüko tahammül edilemezdir ve değişmesini istiyoruz. Adını ne koyarsak koyalım, bunun, ortak kabul gören bir anlaşma yoluyla olmasını istiyoruz.
Ancak bu, “bize ne önerirlerse önersinler, bunları kabul edeceğimiz anlamına gelmez” diye kouştu.
Kıbrıs Rum tarafından beklentilerinin, yönetimi ve refahı Kıbrıs Türkü ile paylaşmaya hazır olduğunu göstermesi olduğunu vurgulayan Özersay, “Anastasiadis geçtiğimiz günlerde durumun aldığı şekilden duyduğu hayal kırıklığını ifade etti. Ben de, Kıbrıs Rum tarafının tutumundan dolayı hayal kırıklığı yaşadığımı söyleyebilirim. Son hidrokarbon tartışmasında, Kıbrıs Rum tarafından aldığımız sinyaller, evet siz de doğal zenginliğin ortak sahibisiniz ancak bunu sizinle paylaşmayacağız şeklindedir” dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Doğal gaz konusunda tam olarak nasıl bir ortak karar verme mekanizması ya da uzlaşma süreci hayal ediyorsunuz sorusunu ise “Doğal gaz konusunda bizi avutacak bir komite aramıyoruz. Bir sürecin başlamasının gerekli olduğu kesindir, çünkü hoşumuza gitse de gitmese de şu anda hidrokarbonla ilgili bir kavganın içinde bulunuyoruz. İki taraf arasında özellikle bu konuda arabuluculuğa ihtiyaç vardır, başka sorunlara göre bu daha acil çözümü gereken bir uyuşmazlıktır” diyerek yanıtladı.
Süreçle ilgili ayrıtıları da aktaran Özersay, KKTC’nin tanınmasını istemediklerini çünkü 50 yıldır tarafların biribirini tanımadan istişare ettiğini anımsattı.
Mecliste yaptığı Münhasır Ekonomik Bölge ile ilgili açıklamasının anımsatılması üzerine ise Özersay, “Mecliste konuşma yaparken, kamuoyuna, KKTC ile Türkiye arasında Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinin belirlenmesi ile ilgili bir anlaşma yapmayı düşünmeye başlayabiliriz dedim. Bu, Kıbrıs Rum tarafında, benim kuzey ile güney arasında Münhasır Ekonomik Bölgesinin belirlenmesinden söz ettiğim anlaşıldı. Ancak bu doğru değildir. Şu anda KKTC ile Türkiye arasında deniz yetki alanları konusundaki tek anlaşma Münhasır Ekonomik Bölge ile ilgili değil, kıta sahanlığı ile ilgilidir. Bunun dışında Annan Planının eklerinde de yar alan ve eskiden yapılan denizcilik konularında bir anlaşma vardır” dedi.
Rum liderin görüşme masasına dönmek için hazırlıktan söz ettiğinin anımsatılması üzerine ise Kudret Özersay, “Eğer Sayın Anastasiadis, öz üzerinde bir görüşme yapmak amacıyla gerekli ön hazırlık ile ilgili olarak gerçekten aynı vizyona sahipse, çok mutlu olacağım.
Ancak bunun için müzakereye gerek yoktur. Salonda üçüncü bir sahsın not ve skor tutmasına gerek olmadan, samimi bir sohbete ihtiyaç vardır” diye konuştu.
Hidrokarbon ile ilgili fon oluşturulmasıyla ilgili değerlendirmelerin anımsatılması üzerine ise Dışişleri Bakanı Özersay, bir fondan söz etmek ile bundan Kıbrıs Türkünün yalnızca çözümden sonra faydalanacaklarını söylemek arasında hiçbir fark olmadığını, bunun gelecek için belirsizlik anlamı taşıdığını vurguladı.
Özersay “Dolayısıyla Kıbrıs Rum tarafının, doğal gazın federal devletin yetkileri içinde olması konusunda uzlaşı sağlandığını söylemesinin bir anlamının olmadığını düşüyoruz. Çözüm olmadığı sürece, bu cümlenin bir anlamı yoktur. Eğer çözüme yakın olsaydık ya da iki ay içinde referandum olacak olsaydı, bunu anlayabilirdim” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Özersay 10 yıl sonra KKTC’yi nasıl hayal ediyorsunuz? Federal bir devlet yoluyla AB’nin bir parçası olacağına mı, yoka Kıbrıs Cumhuriyeti ile rekabet ilişkisi içinde ayrı devlet olacağına mı inanıyorsunuz? Sorusunu da yanıtladı.
Kıbrıslı Türklerin kendi kendini yönetme talebinin yalnızca Rumlar ile olan müzakerelerde ya da ortaklıkta geçerli olan bir şey olmadığını vurgulayan Özersay, “Kendi kaderimizi belirleme konusundaki talebimiz,bizim dışımızdaki tüm taraflar için geçerlidir. Kıbrıs Türk kimliğini feda etme niyetimiz yoktur” dedi.
“On yıl içinde KKTC’nin Kıbrıs Türk toplumunun iradesini temsil eden, çağdaş bir kamu otoritesi olduğunu görüyorum. Politikacılar ve diğer ilgili taraflar olarak yapmamız gereken şey, gerek bütünlüklü bir çözümle, gerek çözüm olmadan, yapılarımızın uluslararası toplumun bir parçası olmasına ve kurumlarımızın sunacakları hizmetleri iyileştirerek, doğru yönde hareket edip uluslararası toplumla diyalog içinde olmaya özen göstermemizdir” diyen Özersay, Kıbrıs Türk tarafının başkalarının ne karar vereceklerini beklemekten sıkıldığını ifade etti ve adadaki ve ada etrafındaki kavgaların barışçı bir şekilde çözümüne açık olunması gerektiğinin altını çizdi.
Yorum Yazın