Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, TC Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Boğaziçi Zirvesi için İstanbul'daydı. CNN TÜRK’e Berlin zirvesi hakkında konuşan Özersay, Kıbrıs Rum tarafının müzakereyi Kıbrıs sorununu çözecek bir enstrüman olarak değil, Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye’yi köşeye sıkıştıracak bir araç olarak kullandığını savundu.
“BU TÜR ZİRVE, TOPLANTI VE KONFERASNLARI ÇOK YAŞADIK”
Berlin’deki üçlü görüşmeyi değerlendiren Özersay, 1968’den beri devam eden bir süreç olduğunu, 51 yıl olduğunu, yarım asrın devrildiğini anımsatarak, “Bu tür zirveleri, üçlü toplantıları, beşli zirveleri, Kıbrıs konferanslarını çok yaşadık” dedi.
“FEDERASYON KELİMESİNDE NİYET VE BEKLENTİ FARKLI”
Niyetin beyan edildiği zaman, aynı şeyim kastedildiği anlamına gelmediğine dikkat çeken Bakan Özersay, “Biz Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki kesimli federasyon istiyoruz dediğinizde aynı cümleyi kullanıyoruz, ancak o cümleye dair niyet ve beklenti çok farklı” değerlendirmesini yaptı.
“SONUÇ ALICI BİR MÜZAKERE SÜRECİNE DAİR BİR ŞEY YOK. TARİH, TAKVİM GİBİ BİR ŞEY DE YOK”
BM’nin Kıbrıs Rum toplumunun, Kıbrıs Türk toplumu ile yönetim ve zenginliği paylaşmaya henüz hazır olmadığı saptamasını yaptığını ve bu saptamanın bugün için de geçerliliğini sürdürdüğünü işaret eden Kudret Özerasy, “Sonuç alıcı bir müzakere sürecine dair bir şey de yok. Tarih, takvim gibi bir şey de yok” ifadelerine yer verdi.
“MÜZAKERELERİ DURUMU İDARE ETMEK İÇİN KULLANILDIĞI ENSTRÜMAN SÖZ KONUSU”
Kıbrıs Rum tarafının müzakere denilen şeyi Kıbrıs sorununu çözecek bir enstrüman olarak değil de Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye’yi köşeye sıkıştıracak bir araç olarak kullandığını ileri süren Özersay, şunları söyledi: “Mesela Doğu Akdeniz’de lisans verdiği şirketlerin kazılara devamını sağlamak için “Zaten Kıbrıs müzakereleri devam ediyor, sıkıntı duymanıza gerekecek bir durum yok. Kıbrıslı Türkler ile anlaşacağız zaten, siz çalışmalarınıza devam edin” diyebiliyor. Müzakerelerin istismar edildiği, müzakereleri durumu idare etmek için kullanıldığı enstrüman söz konusu”
“KAPALI MARAŞ KONUSUNA ULUSLARARASI TOPLUM SEMPATİ DUYUYOR”
Kapalı Maraş konusu hakkında bilgi veren Bakan Özersay, şunları belirtti: “Maraş ile ilgili yaptığımız açılım ve ortaya koyduğumuz politika şu anda ona dair çalışmalar devam ediyor.
Çalışmalar hiç durmadı ve yavaşlamadı. Öyle anlaşılıyor ki; Kıbrıs Rum tarafı bu konuda istediğini elde edemedi.
Biz, Maraş’ın eski sakinlerinin haklarını dikkate alarak bir politika izlediğimiz için ve şu anda askeri bir bölgeyi sivilleştirmekten bahsettiğimiz için, aslında uluslararası toplum buna sempati duyuyor”
Yorum Yazın