Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edildi. Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, Türkiye küresel ısınmaya karşı devletlerin attığı en önemli adımlar arasında yer alan Paris İklim Anlaşması'na taraf ülkeler arasına girdi.
Küresel ısınmaya karşı devletlerin attığı en önemli adımlar arasında yer alan Paris İklim Anlaşması'na Türkiye de taraf oldu.
Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edildi. Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Paris İklim Anlaşması, Kyoto Protokolü'nün 2020'de sona ermesi nedeniyle 2015'te kabul edildi.
Türkiye anlaşmayı 22 Nisan 2016'da New York’ta imzaladı.
Anlaşmayı 197 ülke ve özerk yönetim imzalarken, 191 ülke onay sürecini tamamlamış, Türkiye bazı çekincelerden dolayı anlaşmayı onay sürecine almamıştı.
Böylece Türkiye G-20 ve OECD ülkeleri arasında anlaşmaya taraf olmayan tek ülke konumunda kalmıştı.
Paris İklim Anlaşması neleri içeriyor?
Anlaşmaya göre, küresel sıcaklık artışı yüzyıl sonuna kadar 2 derecenin altında tutulacak, mümkünse 1,5 dereceye kadar düşürülecek.
Dünya genelinde karbon salınımı 2030'a kadar yüzde 50 azaltılacak, 2050'ye kadar sıfıra indirilecek.
Fosil yakıt kullanımı azaltılarak, yenilenebilir enerjiye yönlendirilecek.
Anlaşma gereğince her ülke küresel ısınmayı azaltmak için üstlendiği katkıyı belirleyip planlayacak ve düzenli olarak raporlayacak.
Anlaşmaya taraf olan Türkiye ise 2030 yılına kadar sera gazı emisyonunu yüzde 15 ila 17 azaltacak.
Bu dönüşüme uygun tedbir alınmaması durumunda 1,8 milyar euroyu bulan bir vergi yükümlülüğü ortaya çıkacak.
Bilim insanlarına göre, Türkiye bu yükümlüğü yerine getirirse, enerjide dışa bağımlılık azalacak, milli gelir yüzde 7 artacak.
Yorum Yazın