ELLERİ BOŞ DÖNDÜLER: Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin dün Meclis’te görüşülüp onaylanması umuduyla Meclis oturumunu izlemeye gelen bazı polisler elleri boş döndüler. Meclis’te nisabı sağlayamayan hükümet yasayı da onaylayamadı
NE BAŞBAKAN NE YARDIMCISI: Polisler için önemli olan önerinin Meclis’te görüşüleceği dün ne Başbakan Hüseyin Özgürgün ne de Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş oturuma katılmadı. Demokrat Parti’nin karşı olduğu öneri yasallaşamadı
ERHÜRMAN AÇIKLAMA YAPTI: Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Özgürgün ve Denktaş’ın katılmadığı bir Meclis oturumuna nisabı sağlamak için girmeyi doğru bulmadıklarını ifade ederek “İnsanlara umut pompalıyorlar, iş ciddiye binince de kayboluyorlar” diye konuştu
Polis mensuplarının özlemle beklediği emeklilik haklarında düzenlemeye gidilmesi amacıyla Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi dün Meclis’ten geçirilemedi.
Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu’nda dün görüşülmesi için getirilen Polis Örgütü (Kuruluş Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi nisap sorununa takıldı.
Polis teşkilatında mağduriyet yaratan emeklilik konusuna çözüm getirmesi beklenen öneri ile ilgili Demokrat Parti’nin karşı olduğu biliniyor.
Cumhuriyetçi Türk Partisi de nisap için Ulusal Birlik Partisi’ne yardım etmeyince otomatikman Meclis nisabı sağlayıp açılamadı.
Yasa ne içeriyor?
Mevcut yasaya göre polisler yirmi beş yıl fiili hizmetinden sonra emekliye ayrılabiliyor ancak emekliye ayrılan polis Emeklilik Yasası kuralları uygulanacağından, yaş haddini doldurmadan maaş alamıyordu.
Dün görüşülmesi beklenen yeni yasa önerisinin yasallaşması durumunda ise 25 yılı dolduran polisler emeklilik maaşı alabilecek.
Meclis Genel Kurulu nisap sorunu nedeniyle toplanamadı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu nisap sorunu nedeniyle toplanamadı.Genel Kurul’da ilk toplanma denemesi Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 12.30’da yapıldı ancak yeterli sayı olmadığı için iç tüzük gereği 10 dakika ertelendi.
Daha sonra yeniden toplanmayı deneyen ve yoklama yapılan Genel Kurul’da, yine nisap sağlayamayınca toplantı yarına ertelendi.
Polisler de izledi
Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin dün görüşülecek olması nedeniyle polisler Cumhuriyet Meclisi izleyici locasını doldurdu. Kendileri için önemli olan önerinin görüşmelerini izlemek için salona gelen polisler, milletvekilleri ile de sohbet etti.
Elleri boş döndüler
Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin dün Meclis’te görüşülüp onaylanması umuduyla Meclis oturumunu izlemeye gelen bazı polisler elleri boş döndüler. Meclis’te nisabı sağlayamayan hükümet yasayı da onaylayamadı.
Başbakan gelmedi
Polisler için önemli olan önerinin görüşüleceği Meclis’e dün ne Başbakan Hüseyin Özgürgün ne de Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş geldi. Demokrat Parti’nin “kamu maliyesini zora sokacağı” gerekçesi ile karşı olduğu öneri, nisap sorunu nedeniyle yasallaşmadı.
Bir değişik görüş
Başsavcılık mevzubahis yasa ile ilgili verdiği görüşte, önerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ediyor. Ancak görüşü ilginç yapan ise Başsavcılık’ın görüşünde görevi olmamasına rağmen önerinin yasalaşması halinde kamu maliyesini zorlayabileceği yorumunu yapması.
Erhürman: Umut pompaladılar, kayboldular
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Özgürgün ve Denktaş’ın katılmadığı bir Meclis oturumuna nisabı sağlamak için girmeyi doğru bulmadıklarını ifade ederek “İnsanlara umut pompalıyorlar, iş ciddiye binince de kayboluyorlar” diye konuştu.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, polisle ilgili yasanın diğer yasalar gibi seçimden sonraya kalması gerektiğini kaydederek, “Seçim sonrasında hangi hükümet gelecekse bütçe olanakları doğrultusunda yasayla ilgili ciddi çalışma yapmalı, yasa yeni hükümet tarafından değerlendirmeli” dedi.
Erhürman, bugün Mecliste yaşanan nisap sorunu konusunda Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da basın açıklaması yaparak hükümeti eleştirdi.
Tufan Erhürman, “Hükümet son 2 ayda belli kesimlere durmadan umut pompalayıp siyasi destek devşirmeye çalışıyor. İş ciddiye binince de ortadan kayboluyor. CTP bu saatten sonra bu ciddiyetsizliğe ve sorumsuzluğa prim vermeyecek” dedi.
Erhürman’a basın açıklaması sırasında CTP milletvekili Erkut Şahali eşlik etti.
“Biz CTP olarak, Başbakanın ve Başbakan Yardımcısının olmadığı ortamda Meclise girmeyi doğru bulmadık. Sorumsuzluklarını ve ciddiyetsizliklerini yasama faaliyetlerine yansıtmalarına destek ve ortak olma niyetinde değiliz” diyen Erhürman, “Bu saatten sonra olması gereken, bu hükümetin Meclise çok acil bir durum yoksa herhangi bir yasa getirmek ve geçirmek gibi bir tavra girmemesidir. Biz bunu engellemek için gerekeni yapacağız” ifadelerini kullandı.
Polis Örgütü (Değişiklik) Yasası’nı gündeme Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın taşıdığını söyleyen Erhürman şunları söyledi:
“Sayın Denktaş kürsüye çıkıp, ‘Biz Polis Değişiklik Yasa Tasarısı hazırladık. Bakanlar Kurulu’ndan bunu geçireceğiz ama bu tasarıyı öyle bir zamanda hazırladık ki bütçe ile ilgili çalışmaları tamamlamıştık, dolayısıyla zamana ihtiyacımız var. Seçimi Şubat’a erteleyin. Şubat ayı itibarıyla hem bütçeyi hem de bütçede yapılacak tadilatla Polis Örgütü Değişiklik Yasası’nı geçirecek duruma gelelim’ dedi. Denktaş’a kürsüden cevap verdik. CTP, ana muhalefet partisi olmasına rağmen size destek verecek, bütçeyi getirin Meclisten geçirelim, bütçeye uygun tadilatı yaparsanız polisle ilgili yasanın geçmesine de destek vereceğiz’ dedik.”
Hükümetin Bakanlar Kurulu’ndan polisle ilgili bir yasa tasarısı getirmediğini, UBP milletvekilleri ile bazı bağımsız milletvekillerinin imzasıyla komiteye “Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi getirildiğini söyleyen Erhürman, söz konusu yasa önerisinin komiteden oybirliğiyle geçtiğini anımsattı.
“Ne yaptıklarını bilmiyorlar”
Bugün söz konusu yasa önerisi görüşülecek diye Meclise geldiklerini söyleyen Erhürman, “DP’ye mensup vekillerin hiçbiri, Sayın Denktaş ve Sayın Başbakan da Mecliste yoktu” dedi.
CTP Genel Başkanı Erhürman, şunları söyledi:
“Ne yaptıklarını bilmiyorlar. ‘Bakanlar Kurulu’ndan yasa tasarısı getireceğiz’ diyorlar getirmiyorlar, milletvekillerinin imzasıyla yasa önerisi getiriyorlar. Kendi milletvekillerinin yasa önerisinin görüşüleceği toplantıya 2 partinin de başkanı katılmıyor. Partilerden birinin başkanı ayrıca Maliye Bakanı. Sayın Denktaş, gündeme getirdiği yasa önerisi aleyhinde televizyonlarda konuşma yapıyor, önerinin yasalaşması halinde Maliyenin ciddi açık vereceğini söylüyor. Kendi kendiyle çelişiyor. Bu hükümetin ülkeyi seçime kadar dahi yönetme ehliyeti kalmadı. Olanlar, bunun göstergesi. Ciddi bir psikolojik baskı altında ne yaptıklarını bilmez duruma düştüler.”
“Başsavcılığın verdiği görüşü hukukçu olarak anlamam mümkün değil”
Başsavcılığın polisle ilgili yasada Anayasaya aykırılık saptadığını, bunu da bütçeyle ilişkilendirerek yaptığını kaydeden Erhürman, “Başsavcılık bütçenin bu yasa için uygun olmayabileceği, bunun da kamu yararına aykırı olacağından Anayasaya aykırı olabileceğini belirtti. Başsavcılık mali denetim organı değildir. Hukuka uygunluk denetimi yapan bir organdır. Ama önümüzdeki görüşte böyle bir nokta var. Bir hukukçu olarak bunu anlamam mümkün değil” şeklinde konuştu.
Başsavcılığın askerle polisin aynı olmadığı noktasından da hareket ettiğini söyleyen Erhürman, “Biz de askerle polisin aynı olduğunu iddia etmedik. Polisin diğer sivil memurlara göre özel durumları olduğunu, daha zor koşullarda çalıştığını biliyoruz” dedi.
“Polisin üzerindeki psikolojik baskının ne kadar yoğun olduğunu biliyoruz”
Polisteki intiharlara dikkat çeken, “Polisin üzerindeki psikolojik baskının ne kadar yoğun olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullanan Tufan Erhürman, “Başsavcılığın bunları eşitlik ilkesinden hareketle değerlendirmesi beklenirdi, değerlendirmedi” şeklinde konuştu.
Polisle ilgili yasanın başka diğer yasalar gibi seçim sonrasına kalması gerektiğini ifade eden CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Seçim sonrasında hangi hükümet gelecekse bütçe olanakları doğrultusunda yasayla ilgili ciddi çalışma yapmalı, yasa yeni hükümet tarafından değerlendirmelidir. Hükümet son 2 ayda belli kesimlere durmadan umut pompalayıp siyasi destek devşirmeye çalışıyor. İş ciddiye binince de ortadan kayboluyor. CTP bu saatten sonra bu ciddiyetsizliğe ve sorumsuzluğa prim vermeyecek” dedi.
Yorum Yazın