İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya'nın bağımsızlık referandumunu iptal etti. Katalonya Özerk Bölgesi'nin bağımsızlık ilanı da geçersiz sayıldı. Mahkeme, önde gelen Katalan siyasetçilerin 2-3 Kasım'da ifade vermesini istedi.
Madrid’in görevden aldığı Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont da kararın açıklanmasının hemen ardından Belçika’da basın toplantısı düzenledi. AB’nin kalbinde Katalan meselesini gündeme getirmek istediğini belirterek, adaletten kaçmak gibi bir düşüncesi olmadığını ifade etti.
Puigdemont, iltica etmek için Belçika'da olmadığını, ancak kendisine garanti verilmeden Katalonya’ya da dönmeyeceğini belirtti.
Belçika Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada da davet etmedikleri Puigdemont'a normal AB vatandaşı gibi davranılacağı belirtildi.
Bağımsızlık yanlıları seçime katılacak
Katalan lider, "İspanya, siyasi projemizden vazgeçmemizi istiyor. Ancak başarılı olamayacaklar. Ayrılıkçı hedefimizden vazgeçmeyeceğiz. Biz İspanya merkezi hükümeti gibi davranmayacağız. Diyaloğu öncelikli tutacağız. ifadelerini de kullandı.
Kendisine ve diğer Katalan liderlere yönelik suçlamaları 'temelsiz' olarak niteleyen Puigdemont, özerk yönetimlerinin bir kısmının Katalonya’da siyasi çalışmalara devam edeceğini belirtti.
21 Aralık’taki seçimlerin ortaya koyacağı demokratik mücadeleye katılacaklarını söyledi.
Dün Puigdemont’un lideri olduğu PdeCat (Katalan Demokrat Partisi) ve yine bağımsızlık yanlısı olan Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) seçimlere katılabileceklerini duyurmuştu.
30 yıl ceza!
İspanya Başsavcısı Jose Manuel Maza, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve diğer Katalan yetkililer hakkında "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açılması için dün başvuruda bulunmuştu.
İspanya Ceza Yasası'nda, devlete karşı başkaldırma için 30 yıl, ayaklanma için de 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
1 Ekim'deki tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından, Katalonya yerel meclisi Cuma günü yaptığı oylamayla tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. İspanya dakikalar sonra anayasanın 155. maddesini yürürlüğe sokarak Katalonya'daki yerel hükümeti fesh etmişti.
Tüm yetkileri üstüne alan Madrid yönetimi, 21 Aralık tarihinde erken seçime gidileceğini duyurmuştu.
AB tek muhatabının Madrid yönetimi olduğunu belirtmiş, ABD ise Katalonya'nın İspanya'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu duyurmuştu.
Bağımsızlığa destek arttı
Katalonya’daki resmi anket kuruluşu Centre d'Estudis d'Opinio’nun bugün yayımladığı ankete göre, bölgenin bağımsızlığına verilen destek, son 3 yılın zirvesini gördü. Haziran ayında yüzde 41,1 civarında seyreden bağımsızlığa destek, şu an yüzde 48,7’ye yükselmiş durumda.
Anket, 16-29 Ekim arasında bin 338 kişiyle görüşülerek hazırlandı.
Yorum Yazın