MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Rum lider adım atmalıdır

Ana SayfaGündemRum lider adım atmalıdır
Rum lider adım atmalıdır

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözüm sürecinde güveni erozyona uğratacak davranışlara değil, güven artırıcı önlemlere ihtiyaç olduğuna işaret ederek, “Rum meclisinin Enosis’le ilgili kararı iptal edilmelidir. Bu konuda Rum lider adım atmalıdır, çünkü bu kabul edilebilecek bir davranış değildir” dedi.

15 Şubat, 2017, Çarşamba 15:37
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Cumhurbaşkanı Akıncı, Güven Yaratıcı Önlemlerden biri olarak cep telefonlarının adanın iki tarafında da kullanılabilmesi için aldıkları kararın Güney Kıbrıs’taki bir yasa yüzünden engellendiğini de hatırlatarak Güney Kıbrıs meclisini bu konuda çalışmaya, yasayı tadil etmeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Dayanışma heyetini kabulünde yaptığı açıklamada, “Kuzey Kıbrıs’ta ilhak biçiminde gelişen söylemlere en başta ben karşı çıkmaktayım bu toplumun lideri olarak, KKTC’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak. Benzeri bir tavrı Güneydeki seçilmiş bir liderden beklemek de hakkımızdır” şeklinde konuştu.

Dayanışma’dan bir heyet, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya taş ocaklarıyla ilgili hazırladıkları raporu sundu.

Nizam: Salt şikayetçi bir yaklaşımdan öte, çözüm önerlerini de içeren bir çalışma

Dayanışma adına söz alan Fezel Nizam, sosyal ve ekolojik konulardaki duyarlılığını bildiklerini ifade ettiği Cumhurbaşkanı’na bu ziyaretle, taş ocakları konusunda hazırladıkları raporu sunmayı, bu konuda görüşlerini ve ilerleyen süreçlerde de kamuoyu yaratma çalışmalarında desteğini almayı amaçladıklarını belirtti.

Taş ocaklarının gerek ekolojik, gerek ekonomik açıdan, gerekse de emek sömürüsü ya da inşaat sektörüne yaptığı olumsuz katkılara işaret eden Nizam, rapor hakkında bilgi verdi.

Hazırladıkları raporun, bu soruna yönelik salt şikayetçi bir yaklaşımdan öte, çözüm önerlerini de içeren bir çalışma olduğuna işaret eden Nizam, sadece özel, kâr güden işletmeler haricinde, daha çok çevre ve sivil toplum örgütlerinin ve bölge insanlarının da katılımcı olabileceği bir kooperatifçilik işletme modeliyle, taş ocakları sayısı, denetim, planlama konularında öneriler ortaya koyduklarını anlattı.

Nizam, taş ocaklarının yalnızca kuzeyde değil adanın güneyinde de ekolojik tahribat yarattığına dikkat çekerek, Federal Kıbrıs istençlerini dile getirdi ve olası bir çözümde federal anayasada daha ekolojik duyarlılıkların olacağı bir model önerdiklerini kaydetti.

Fezel Nizam, gelinen süreçte, müzakerelerin devamını arzuladıklarını, buna paralel olarak bazı güven yaratıcı önlemlerin de gündeme gelmesini, halkların barışı daha fazla içselleştirebilmeleri açısından da önemli buldukların ifade etti.

Akıncı: Taş ocakları ülkemizin kanayan yaralarından biri

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, öncelikle heyete, çevre konularında gösterdikleri duyarlılık için teşekkür ederek, ekolojik kaygılarla, kendisine kağıt değil USB formatında verilen bu raporu inceleyip, görüşlerini oluşturacaklarını; kendilerine çevre konularında yardımcı olan uzmanlar bulunduğunu söyledi.

“Taş ocakları ülkemizin kanayan yaralarından biri maalesef…” diyerek söze başlayan Akıncı, yıllardır gündemde olan bu konuda olumlu adımların bir türlü atılamadığı, oysa dünyanın bu konuda birtakım modeller geliştirdiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle konuştu:

“Teraslama modelleri, onların yeniden ağaçlandırılması, bütün bunlar bizde de yapılabilirdi.  Kısmen yapıldığını biliyoruz ama yeterli sonuçları aldığımız söylenemez. Kaldı ki biz küçük bir ülkeyiz. Kıbrıs’ın kuzeyini düşündüğünüzde 3 bin 300 kilometrekarelik küçük bir alanda doğal zenginliklerimizi, ki Beşparmak dağları da bunlardan biridir- korumak en başta gelen ödevimizdir. Evet, taş ihtiyacı olabilir ama onu da usulüne uygun yapmak gerekir. Bir de inşaat türlerini de artık masaya yatırıp değerlendirme yapmak gerekir diye düşünüyorum. Kıbrıs’ın iklim koşullarında ona uygun modeller de getirilebileceğini değerlendiriyorum ama bu konularda maalesef geç kaldık. Zararın neresinden dönülse kârdır. Elde kalanlı daha da tahrip etmeden onları korumanın yollarını bulmamız lazım.”

Akıncı, Dayanışma’nın bu çalışmasının, Meclis ve hükümetler için uyarıcı olmasını dileyerek, yasa ve tüzükleri de ilgilendiren bu konuların en başta anlayışları, zihniyetleri de ilgilendirdiği inancını vurguladı. Bu çalışmaların bu zihniyetlerin dönüşmesine katkıda bulunması halinde en yararlı hizmeti görmüş olacağını da ekledi.

“Zihniyet değişikliğine ihtiyaç duyulan bir alan da Kıbrıs konusu“

Cumhurbaşkanı Akıncı, zihniyet değişikliğine ihtiyaç duyulan bir alanın da Kıbrıs konusu olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

“Maalesef son günlerde yaşananlar, çok ciddi sıkıntılar yaratmış durumdadır. 67 yıl sonra bir Enosis için vaktiyle yapılan, kilisenin öncülük ettiği bir imza toplama olayını okullarda kutlanacak, anılacak bir hadise  haline getiren bir kararın Güney’deki Rum meclisinde onaylanmış olması, Kıbrıs Türk toplumunda infiale neden oldu, toplu  bir tepkiye neden oldu. Bu tepkimizde de yerden göğe kadar haklıyız diye düşünüyorum çünkü güven artırıcı önlemlere ihtiyacımız var, güveni erozyona uğratacak davranışlara ihtiyacımız yok.

Kuzey Kıbrıs’ta ilhak biçiminde gelişen söylemlere en başta ben karşı çıkmaktayım bu toplumun lideri olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak... Benzeri bir tavrı Güneydeki seçilmiş bir liderden beklemek de hakkımızdır. Kaldı ki 67 yıl sonra böyle bir olayın okullarda anılmasına vesile olan davranışa kendi partisinin de destek olmuş olması kabul edilebilecek bir davranış değildir. Evet, ELAM küçük bir parti olabilir ama büyük parçayı peşinden sürüklemiştir. Tıpkı İngiltere’de çok küçük bir partinin başlattığı bir AB’den ayrılma Brexit olayını meclisin çok büyük bir çoğunluğunun onaylama noktasına geldiği gibi.

“Bu karar iptal edilmelidir. Bu konuda rum lider adim atmalidir”

Biz bu konuyu hafife almadık, almak niyetinde değiliz çünkü konu hafife alınacak bir konu değil. Bu konu düzeltilmeli, bu karar iptal edilmelidir. Bu konuda Rum lider adım atmalıdır, çünkü bu kabul edilebilecek bir davranış değildir.”

“Rum meclisi iki toplumun mobil iletişimini engelleyen yasayi tadil etsin”

Cumhurbaşkanı Akıncı, göreve başladıktan 1 ay sonra, iki tarafta da cep telefonlarının kullanılabilir olması için aldıkları kararı anımsatarak, Güven Yaratıcı Önlemlerden biri olan bu konuda tüm teknik çalışmalar hazırlıklar yapılmasına rağmen Güney Kıbrıs’ta mevcut bir yasanın bunu engellediği söylenerek bunun gerçekleşemediğini anlattı.

“İşte Güney’de meclis bunun için çalışmalıdır. Oturup da bu yasayı tadil edip iki toplumun mobil iletişimine yardımcı olunacağına böyle bir karar alınıyor; Meclis bu yönde irade ortaya koyuyor. Bu da tabii ki Kıbrıs Türk halkında çok büyük bir güvensizlik yaratılmasına neden oluyor.

Bütün bunları söyleme ihtiyacını duydum çünkü bu konuyu hafife alma, önemsizleştirme girişimleri var. Bu doğru değil, bunun düzeltilmesi lazım çünkü aksi takdirde bundan sonraki müzakere sürecini anlamsız hale getirecektir. “

“Ciddi bir darbe…”

Akıncı, bu ülkede barış, huzur, siyasi eşitlik içinde yaşanabilecek bir gelecek yaratılmasının genç kuşakların beklentisi, kendilerinin de ödevi olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bu ülkede barış, huzur, siyasi eşitlik içinde yaşanabilecek bir gelecek yaratmak, bu geleceğin de ancak federal bir çözüm olduğunun bilinci içinde hareket etmek bizim de temel hedefimiz ve arzumuzdu ve hâlâ devam eder bu arzumuz, isteğimiz, inancımız. Ancak söylemek zorundayım ki bu ciddi bir darbe almıştır. Bu geldiğimiz aşamada umarım Rum liderliği, yaratılan bu durumu tamir edecek davranışlar içerisine girer.”

KıbrısEnosisPlebisitAkıncıTaşOcakları
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Beyaz Saray’da Kraliyet Zirvesi: Trump ve Kral III. Charles Arasında "Özel Bağ" Vurgusu
Beyaz Saray’da Kraliyet Zirvesi: Trump ve Kral III. Charles Arasında "Özel Bağ" Vurgusu
Nijerya’da Köye Silahlı Baskın: 11 Can Kaybı
Nijerya’da Köye Silahlı Baskın: 11 Can Kaybı
Almanya Başbakanı Merz’den Sert Eleştiri: "İran, ABD’yi Müzakere Masasında Aşağılıyor"
Almanya Başbakanı Merz’den Sert Eleştiri: "İran, ABD’yi Müzakere Masasında Aşağılıyor"
Ateşkes İhlali: İsrail Ordusu Lübnan’ın Güneyine Hava ve Kara Operasyonu Düzenledi
Ateşkes İhlali: İsrail Ordusu Lübnan’ın Güneyine Hava ve Kara Operasyonu Düzenledi
Küresel Piyasalarda Jeopolitik Düğüm: Borsalar Bilanço ve Savaş Kıskacında Karışık Seyrediyor
Küresel Piyasalarda Jeopolitik Düğüm: Borsalar Bilanço ve Savaş Kıskacında Karışık Seyrediyor
Avro Bölgesi'nde Enflasyon Alarmı: Orta Doğu'daki Savaş Beklentileri Yukarı Çekti
Avro Bölgesi'nde Enflasyon Alarmı: Orta Doğu'daki Savaş Beklentileri Yukarı Çekti
Petrol Fiyatlarında Hürmüz Çıkmazı: Brent Petrolün Varili 105 Doları Aştı
Petrol Fiyatlarında Hürmüz Çıkmazı: Brent Petrolün Varili 105 Doları Aştı
Birleşik Arap Emirlikleri’nden Radikal Karar: OPEC ve OPEC+ Üyeliğinden Ayrılıyor
Birleşik Arap Emirlikleri’nden Radikal Karar: OPEC ve OPEC+ Üyeliğinden Ayrılıyor
Endonezya’daki Tren Kazasında Bilanço Ağırlaşıyor: Can Kaybı 14’e Yükseldi
Endonezya’daki Tren Kazasında Bilanço Ağırlaşıyor: Can Kaybı 14’e Yükseldi
Eski Mossad Direktörü Pardo’dan Batı Şeria Eleştirisi: "Yahudi Olmaktan Utanıyorum"
Eski Mossad Direktörü Pardo’dan Batı Şeria Eleştirisi: "Yahudi Olmaktan Utanıyorum"
Galatasaray Şampiyonluk İçin Gün Sayıyor: Samsunspor Galibiyeti 26. Kupayı Getirecek
Galatasaray Şampiyonluk İçin Gün Sayıyor: Samsunspor Galibiyeti 26. Kupayı Getirecek
Fenerbahçe'de Tedesco Dönemi Resmen Kapandı: İşte Ayrılığın Mali Portresi
Fenerbahçe'de Tedesco Dönemi Resmen Kapandı: İşte Ayrılığın Mali Portresi
Tedesco’dan Ayrılık Sonrası İlk Açıklama: "Daha Yeni Sözleşme Konuşuyorduk"
Tedesco’dan Ayrılık Sonrası İlk Açıklama: "Daha Yeni Sözleşme Konuşuyorduk"
Real Madrid’de Jose Mourinho Sesleri: Başkan Perez’in Favorisi "Special One"
Real Madrid’de Jose Mourinho Sesleri: Başkan Perez’in Favorisi "Special One"
Fenerbahçe’de Yeni Dönem: Seçim Kararı Alındı, İsmail Kartal İddiası Gündeme Geldi
Fenerbahçe’de Yeni Dönem: Seçim Kararı Alındı, İsmail Kartal İddiası Gündeme Geldi
Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı
Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı
Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı
Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı
Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"
Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"
Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor
Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor
Meteoroloji’den Yeni Hafta Raporu: Yer Yer Sağanak Yağış ve Fırtınamsı Rüzgar Bekleniyor
Meteoroloji’den Yeni Hafta Raporu: Yer Yer Sağanak Yağış ve Fırtınamsı Rüzgar Bekleniyor

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı

Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı

Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"

Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle