Â
Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, sanık Muzaffer Selvi ile sanık ve müdahil avukatları katıldı.
Â
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kelkit, esas hakkındaki görüşünü açıkladı.
Â
Savcı Kelkit, soruşturma sırasında TEAŞ Genel Müdürü olarak görev yapan sanık Muzaffer Selvi'nin, TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ünal Peker ve o tarihte TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi olan Birsel Sönmez'in, Yamula Barajı ihalesini alan ve imtiyaz sözleşmesini imzalayan Demirer Enerji A.Ş.'den aldıkları 200 bin dolar karşılığında, TEAŞ'la yapılan Enerji Satış Anlaşması'nın, TEAŞ Yönetim Kurulu'ndan geçirilmesini sağladıklarının anlaşıldığını kaydetti.
Â
"Suç işlemek amacıyla kurulan bir örgüt yoktur"
Â
Cumhuriyet Savcısı Kelkit, sanık Muzaffer Selvi'nin görevi sebebiyle yapmakla yükümlü olduğu iş için sanık Erhan Aygün'den 100 bin dolar, Nuri Doğan Karadeniz'den 50 bin dolar, Mustafa Gerçek'ten 10 bin dolar, sanık Ünal Peker'in görevi sebebiyle yapmakla yükümlü olduğu iş için sanık Erhan Aygün'den 30 bin dolar, sanık Nuri Doğan Karadeniz'den 28 bin dolar rüşvet aldıklarını, adı geçen diğer sanıkların da belirtilen şekilde rüşvet verdiklerini belirtti.
Â
Kelkit, sanık Muzaffer Selvi, Ünal Peker ve Birsel Sönmez'in, aralarında cürüm işlemek için teşekkül oluşturdukları yönünde kamu davası açılmış ise de sanıkların oluşturdukları birlikteliğin, bir suç örgütünde bulunması gereken hiyerarşik ilişki, disiplin ve devamlılık gibi unsurları içermediğinin anlaşıldığını ifade etti.
Â
Rüşvet anlaşmaları
Â
Sanık Muzaffer Selvi'nin, TEAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptığı dönemde, enerji şirketlerine, (ESA) tekliflerinin yönetim kurulundan lehlerine geçmesi karşılığında yapılmış bulunan rüşvet anlaşması çerçevesinde; Demir Enerji yetkilisinden Birsel Sönmez aracılığıyla 190 bin dolar, Karadeniz Enerji A.Ş.'nin sahibi Nuri Doğan Karadeniz'den 50 bin dolar, Park Holding yetkilisi Erhan Aygün'den 100 bin dolar, aynı holdingin yetkilisi Mustafa Geçek'ten ise 10 bin dolar olmak üzere toplam 350 bin dolar rüşvet aldığının, Jandarma Genel Komutanlığı Organize Suçlar Daire Başkanlığı'nca elde edilen telefon dinleme çözüm tutanakları, ifade tutanakları ve tüm dosya kapsamı ile anlaşıldığını belirten Kelkit, Selvi'nin eylemine uyan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 252/1. maddesinde düzenlenen "rüşvet" suçundan 4 kez cezalandırılmasını talep etti. Bu suç için 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Â
Sanık Ünal Peker'in ise suç tarihinde TEAŞ Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptığını hatırlatan Kelkit, Peker'in, Demir Enerji yetkilisinden Birsel Sönmez aracılığıyla 15 bin dolar, Karadeniz Enerji A.Ş.'nin sahibi Nuri Doğan Karadeniz'den iki partide 28 bin dolar, Park Holding yetkilisi Erhan Aygün'den 30 bin dolar olmak üzere toplam 73 bin dolar rüşvet aldığının anlaşıldığını kaydederek, TCK'nın 252/1'inci maddesi uyarınca 3 kez cezalandırılması talebinde bulundu.
Â
Suç tarihinde TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi olan sanık Birsel Sönmez'in ise Demir Enerji yetkilisinden, TEAŞ Yönetim Kurulu'ndan şirketin menfaati doğrultusunda kararlar çıkması karşılığında 200 bin dolar rüşvet aldığının anlaşıldığını belirten Cumhuriyet Savcısı Kelkit, Sönmez'in, TCK'nın 252/1'inci maddesi gereğince cezalandırılmasını istedi.
Â
Sönmez'in, aynı enerji şirketince sanıklar Muzaffer Selvi ve Ünal Peker'e verilen rüşvete aracılık ederek yardımda bulunduğunu ifade eden Kelkit, Birsel Sönmez'in, TCK'nın 39'uncu maddesinin yollamasıyla 252/1'inci maddesi uyarınca 2 kez cezalandırılması talebinde bulundu.
Â
Savcı Kelkit, sanıklar Selvi, Peker ve Sönmez'in cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve görevi ihmal suçlarından beraatlarını istendi.
Â
Sanıklar Nuri Doğan Karadeniz ve Erhan Aygün'ün, "rüşvet vermek" suçundan eylemlerine uyan TCK'nın 252/1'inci maddesine göre 2'şer kez cezalandırılmalarını isteyen Kelkit, bu kişilerin, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve görevi ihmal suçlarından beraatlarını talep etti.
Â
Kelkit, sanık Mustafa Geçek'in de "rüşvet vermek" suçundan eylemine uyan TCK'nın 252/1'inci maddesine göre cezalandırılmasını istedi.
Â
Cumhuriyet Savcısı Kelkit, sanık Mustafa Arslan'ın ise suç tarihinde,sanıklardan Nuri Doğan Karadeniz'den yetkili olmadığı bir iş için 3 bin dolar yarar sağlamak suçundan eylemine uyan ve lehe hükümler içeren 765 sayılı TCK'nın 218'inci maddesi uyarınca 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Â
13 sanık hakkında beraat istemi
Â
Diğer sanıklar Mustafa Mendilcioğlu, Osman İlhan, Yavuz Gürsoy, Hasan Hüseyin Çoğalan, Haldun Atıf Danışman, Mehmet Vehbi Bilgin, Ahmet Celal Birinci, Mehmet Zeki Köseoğlu, Ahmet Şenol, Necip Timuçin Tümer, Zeki Göksu, Selçuk Gökyer ve Abdullah Oktay Şatıroğlu'nun ise beraatına karar verilmesi talep edildi.
Â
Sanık ve müdahil avukatları, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını ve beyanlarını hazırlamak için süre istedi.
Â
Mahkeme Başkanı Şaban Kırcı, sanık ve müdahil avukatlarına, esas hakkındaki savunmalarını ve beyanlarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.
Yorum Yazın