Dr. Hasibe Şahoğlu, 1963 yılında Rumların on üç maddelik bir anayasa değişikliği istedilerini belirterek, o zamanın Türk Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın da veto hakkını kaldırmak istedilerini ifade etti.
Şahoğlu açıklamasının devamında ise şunları söyledi;
“O dönemde sadece Lefkoşa belediyesi ayrıydı. Zürih ve Londra Anlaşmaları’nda bütün belediyelerin ayrı olacağı tescil edilmişti. Güç paylaşımı o günlerde Rumları rahatsız etmeye başlamıştı. Türklere azınlık gözüyle bakıyorlardı ve siyasi eşitliği vermek istemiyorlardı. 1983 senesinde Rum tarafı tek yönlü olarak bizi yok sayarak Avrupa Birliği’ne üye olmak için girişimlerde bulundu ve kabul edilmiş gibilerdi. Bu olaylar Türk tarafında bir tedirginliğe sebep oldu. Bu yaşanan sıkıntılardan sonra Türkler olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurup ilişkilerimizi bu yönde devam ettirme kararı aldık 15 Kasım 1983 yılında Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş ve beraberinde ki heyetin devleti kurduğu Cumhuriyeti ilan ettiği an Türkler olarak çok büyük bir heyecan duygusu yaşadık. Bir devlet kurulması demek inanılmaz bir gururdur” dedi.
Şahoğlu Rum ve Türk tarafının tekrardan birleşme konusunda yaptığı açıklamada; “Bir ada içerisinde yaşayan iki devletiz mutlaka ilişkilerimiz olacak fakat, Rum tarafı ile tekrardan bir ortaklık kurma düşüncesinde değilde; iki ayrı devlet olarak görüşmelere devam edip artık kendi iç sorunlarımıza çözüm bulmamız gerekmektedir. Sağlık, eğitim, kamu sektörü gibi birçok alanda çözüm aramamız gereken bir sürü problemimiz var” dedi.
Şahoğlu KKTC Üniversitelerinde Kıbrıs Tarihi’nin bütün öğrencilere zorunlu olarak verilmesi gerektiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu; “Eski dönemlerde şiirler, marşlar, tarih bilgileri ile milli duygular arttırılırdı. Fakat son zamanlarda bilgiler milliyetçi, yurttaş yetiştirmeden çok uzakta. KKTC’de ilkokullarda ve liselerde Kıbrıs tarihi dersleri var. Üniversitelerde de Türk İnkılap Tarihi’nin verildiği gibi Kıbrıs tarihinin de sadece ilkokul ve liselerde değilde Kıbrıs üniversitelerinde de Kıbrıslı, Türkiyeli ve yabancı öğrencilere de verilmesi gerekiyor. Biz Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi olarak iki ayrı öğretim görevlisinin verdiği iki ayrı Kıbrıs Tarihi dersi koyarak bunu başarmış durumdayız ve bütün yabancı öğrencilerimiz bu dersi almaktadır”
ŞAHOĞLU, KKTC ÜNİVERSİTELERİNDE KIBRIS TARİHİ’NİN BÜTÜN ÖĞRENCİLERE ZORUNLU OLARAK VERİLMESİ GEREK
Abone olGirne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Siyasal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi ve KKTC’nin ilk kadın Büyükelçisi Dr. Hasibe Şahoğlu, KKTC’nin Kuruluşunun 36.yılında KKTC tarihi ile ilgili açıklamada bulundu.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın