Post Araştırma Ensititüsü’nün Naci Talat Vakfı ve İKME Sosyo Politik Araştırmalar Enstitüsü ile işbirliğinde gerçekleştirdiği “Sivil Toplum Medya İzleme Projesi” sonuçları açıklandı.
Araştırmayı yapan Alkan Muhtaroğlu konuşmasının başında amaçlarını aktardı.
Muhtaroğlu, Araştırmayla sivil toplum örgütleri ile yazılı basın arasındaki ilişkinin hangi noktada olduğunu gösterme amacını taşıdıklarını belirterek, sivil toplum örgütlerinin projelerinin medyada yer alması konusunda yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.
“Ülkede bin 800’den fazla kayıtlı dernek olduğunu, aktif olan sivil toplum örgütü sayısının ise 200 olduğunu ifade eden Muhtaroğlu, araştırma çerçevesinde Haziran 2016-Haziran 2017 arasında 5 gazetenin günlük olarak tarandığını ve 5 bin 898 haberin arşivlendiğini anlattı.
Bu süre içerisinde 5 gazetede toplumsal cinsiyet eşitliği, insan hakları, çevre ve çatışma dönüşümü temalarında toplam 62 sivil toplum örgütünün temsiliyetinin saptandığına dikkat çeken Muhtaroğlu, bin 800’ü aşkın örgütten sadece 62’sinin temsiliyetinin düşündürücü olduğunu söyledi.
Araştırma sonuçlarına göre; 1 yıllık süreçte sivil toplum örgütleri 335 haberle en fazla çevre konusunda yazılı medyada yer buldu. Bunu müzakerelerle ilgili haberlerin de yer aldığı çatışma dönüşümü teması 198 haberle takip etti.
Sivil Toplum Örgütleri, 145 toplumsal cinsiyet eşitliği, 109 da insan hakları temalarıyla yazılı basında yer aldı.Gazetelerin manşetlerinde de sivil toplum örgütlerinin çevre ile ilgili haberleri en fazla yer bulan haberler oldu.
1 yıllık süreçte, sivil toplum örgütleri çevre haberleriyle 68, çatışma dönüşümü haberleriyle 59, insan hakları haberleriyle 44 ve toplumsal cinsiyet eşitliği haberleriyle 29 kez medyada yer aldı.
Barış gazeteciliği açısından bakıldığında; sivil toplum örgütlerinin birinci sayfada en fazla çevre ve insan haklarını ilgilendiren haberlerde toplumsal tepkiler doğrultusunda yer bulduğu tespit edildi.
Araştırmada, çatışma dönüşümü ile ilgili haberlerde özellikle müzakerelerle ilgili haberlerde halkın, uzmanların ve sivil toplum örgütlerinin ne düşündüğünden çok politik söz verildiği sonucuna da ulaşıldı.
Araştırmayı yapan Alkan Muhtaroğlu, medya-sivil toplum örgütlerinin ilişkilerinin geliştirilmesi için neler yapılabileceği konusunda da öneriler sundu.
Muhtaroğlu, aynı araştırmanın her yıl yapılacağını da duyurdu.
Yorum Yazın