KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, 10-16 Mayıs Engelliler haftası dolayısıyla modayı değil, gerçek farkındalığı hedeflediklerini belirterek, “Engelliler haftasını kesinlikle kutlamıyoruz. Çünkü ortada kutlama yapacak bir durum bulunmuyor. Gerçek farkındalığın kutlamalarla değil, icraat ile olduğunun da altını çizmek isterim” dedi.
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkan Derviş Yücetürk, 10-16 Mayıs Engelliler haftası dolayısıyla engellilerin sorunlarına dikkat çekerek, “En büyük sorunlarımızdan bir tanesin Engelli yasaları ve bu yasaların yıllardır tadilatının yapılmamasıdır. Bunun yanında istihdam, maaş, engelsiz yaşam evi gibi konulardaki sıkıntılarımızın da çözülmesi talebimiz var” diye konuştu.
Suay: Hedefimiz moda değil, engelli farkındalığı
KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, 10-16 Mayıs Engelliler haftası dolayısıyla modayı değil, gerçek farkındalığı hedeflediklerini belirterek, “Hem engelli sorunlarını, hem de engellilerin başarı hikayelerini ön plana çıkararak pozitif bir bakış açısı oluşması için mücadele etme gayretindeyiz. Engelliler haftasını kesinlikle kutlamıyoruz. Çünkü ortada kutlama yapacak bir durum bulunmuyor. Gerçek farkındalığın kutlamalarla değil, icraat ile olduğunun da altını çizmek isterim” dedi.
“İhtiyaç duyulan tek şey samimiyet”
Suay, sözlerine şu şekilde devam etti; “Her fırsatta vurgulamaya gayret ettiğim bir nokta var. Ben bir görme engelli olarak çevrede tek başıma hareket etmekte zorlanıyorsam, bu benim değil, çevrenin engelidir. Çünkü sosyal devlet anlayışına göre bir vatandaş olarak hakkım olan hizmeti alamadığım için engellerle karşılaşıyorum. Mesela tüm çevrenin planlı, tüm yolların kaldırımlı, tüm kaldırımların da düzenli olması gerekiyor ki çevre engellerinin büyük oranda ortadan kalktığına şahit olalım. Yine eğitim, sağlık, istihdam ve kamusal hizmetlerdeki karşılaşılan engeller de aynı şekilde. İhtiyaç duyulan tek bir şey var. O da samimiyet.”
“Kalıcı adımlar atılmalı”
Yeni kurulan hükümetin sosyal devlet olma yolunda kalıcı adımlar atması gerektiği vurgulayan Suay, “ Lefkoşa Türk Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyelerin, gelecek seçimi değil, yarınları düşünerek çevre engellerini ortadan kaldıracak çalışmalar gerçekleştirmesini arzuluyorum.
Sosyal devlet anlayışı, samimiyet ve icraatla belli olur. İşte biz de engelliler camiası olarak hem samimiyet, hem icraat bekliyoruz. Çevre, eğitim, sağlık, algısal ve sistem engellerinin aşılabilmesi için samimiyetle adım atmak, samimi icraatlara öncülük etmek gerekir” şeklinde konuştu.
Yücetürk: Yasalar tadil edilmeli
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkan Derviş Yücetürk, 10-16 Mayıs Engelliler haftası dolayısıyla engellilerin sorunlarına dikkat çekerek, “En büyük sorunlarımızdan bir tanesin Engelli yasaları ve bu yasaların yıllardır tadilatının yapılmamasıdır. Öte yandan Sağlık Bakanlığı altında bulunan Engelli Değerlendirme tüzüğünün ilk maddesinde sayılan görme engelli, bedensel engelli, spastik gibi engel türlerinin yanına diğerleri şeklinde bir tabir kullanılmaktadır. Bu diğerleri böbrek, kanser, diyabet hastaları, hatta madde bağımlılarını bile kapsamaktadır ve yasaya göre onlarda engelli olarak kabul edilmektedir. 1994 ‘de yapılan bu hatanın düzeltilmesi ve bu kişilerin ayrı bir tüzük altında toplanması gerekir. Fakat 3-5 oy uğruna bugüne kadar bu düzeltme yapılmamıştır” dedi.
“10 yıldır istihdam yapılmıyor”
Engellilerin bir diğer sorununun istihdam olduğunu söyleyen Yücetürk, “Yasada yeri olan engel istihdamı dolayısıyla bugüne kadar 639 kişinin istihdam edilmiş olsa da, 10 yıldır istihdam yapılmamakta ve devlet kurumlarına bir tek engelli alınmamaktadır. Kısacası 653 engelli iş beklemektedir. Bir diğer konu ise Engelsiz Yaşam evi konusudur. 2015’ temeli atılan ve 1 yılda tamamlanacağı söylenen fakat üç yıldır birçok sorunda dolayı tamamlanamayan Engelsiz Yaşam Evi projesinin biran önce tamamlanması bizi için çok önemlidir. Projenin bitirilmesi için kaynak TC Elciliği tarafından verilecektir, hükümete düşen ise projeyi elciliğe sunmaktır. 14 Mayıs’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Zeki Çeler’le bir görüşmemiz var. Bu projenin tamamlanması talebinde bulunacağız olumlu cevap alacağımızı düşünüyorum, çünkü yeni hükümetten umutluyu” diye konuştu.
“Maaşlar düzenlenmeli”
Yücetürk, sözlerine şu şekilde son verdi; “Engellilerin kamuya açık alanlardan ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmasındaki ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına çözüm getirilmesi de taleplerimiz arasındadır. Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında mevcut olan Derecelendirme Tüzüğü, İş Koşulları ve Nakdi Yardımlar Tüzüğü ile Hak ve Ödevler Tüzüklerinde iyileştirme yapılması da çok önemlidir. 400-500 civarındaki engelli bireyin maaş almakta, fakat bu maaşlar günün koşullarına göre yetersiz gelmektedir. Engellilerin aldığı yardımların asgari ücret bağımlılığından çıkarılarak iyileştirmesini ve en düşük alan engelli bireyin asgari ücretin tam hali olması gerektiğini düşünüyoruz.”
Yorum Yazın