Bölgemizdeki çevre kirliliğinin, turistlerin en çok şikayet ettiği konuların başında geldiğini vurgulayan Sucuoğlu, çeşitli konulardaki soruları yanıtladı, turizm konusuna yaklaşımını net bir şekilde ortaya koydu.
Turizm battı diyenlere eleştiri
Geçtiğimiz günlerde “Turizm Battı” şeklinde söylemlerin yeralmasını eleştiren Sucuoğlu “Turizmde tartışılması gereken 1 yıl önceki yönetimin yaptıklarıdır. Turizm konusunda bakanlığımın tartışılması için 1 yılın tamamlanması gerekir. Yaptığımız icraatların sonuçlarını ilkbahar aylarından sonra göreceğiz. Turizm kişilerin eline bırakılabilecek bir konu değildir, ortada önümüzdeki sezon için yapılmış çalışmalar vardır ve bunun sonuçlarını hep birlikte göreceğiz” dedi.
“Gücümüzü yıkarak değil, yaparak göstereceğiz”
“Gücümüzü yıkarak değil, yaparak göstereceğiz” diye konuşan Sucuoğlu, Turizm konusunda herkesin ufkunu genişletme çabasında olduklarını söyleyerek “Bazı dostlar 3 milyonluk turizm hedefimizi gerçekçi bulmayarak bizi eleştiriyorlar. 3 milyon turistin bu ülkeye gelebileceğine ihtimal vermiyorlar. Bana göre eleştiriler bilgi ve donanımla yapılmalıdır. Bunlar sıkıntı yaratır, bizim yaptığımız araştırmalara göre ülkemizde turizmin çöktüğüne dair hiç bir veri yok” dedi.
Tanıtım çalışmaları sürüyor
Turizm potansiyeli bulunan ülkelerindeki tanıtım çalışmalarının planlı bir şekilde devam ettiğini, bunlar arasında başta İngiltere ve Almanya’nın bulunduğunu söyleyen Sucuoğlu “Biz bu çalışmalarımızın neticelerini önümüzdeki sezonda alacağız, eğer başarılı olamazsak o zaman her türlü eleştiriyi kabul edebiliriz” dedi.
Bakanlık olarak dış ülkelerde yürüttükleri tanıtım çalışmalarında Kıbrıs’a özgü yiyecek ve el yapımı eşyalarla büyük sükse yaptıklarını söyleyen Sucuoğlu şöyle dedi: “Yaptığımız son incelemelere göre denizden gelen turist sayısı 46 bin 700’e yükselmiş, gelen turist sayısı geçtiğimiz hükümet dönemiyle kıyaslandığında artarak henüz yeni sezon başlamadığı halde 1 milyon 113 bine yükselmiş. Ortada bir azalma değil, yükselme sözkonusu”
“Son 4 yılda akılları neredeydi?”
İngiltere pazarının 4 yıldır ihmal edildiğini tespit ettiklerini söyleyen Sucuoğlu, bizi eleştirenlere “Bu 4 yılda aklınız neredeydi diye sormak isteriz” dedi. Yeni turizm sezonuyla ilgili olarak yapılacak çalışmaları anlatan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, şunları kaydetti:
“Bizim en büyük hedefimiz Türkiye pazarı, bu nedenle Kültür Turizmine önem verilecek. Kimse kendini kandırmasın ne Türkiye’de yaşayanlar bizi çok iyi tanıyor, ne de biz Türkiye’de yaşayan insanları tam manasıyla tanıyoruz. İşte bu gerçekten yola çıkarak kültür turları düzenlemeyi planlıyoruz. Bunu yapmak için ülkenin albenisini yükseltmek gerekiyor. Örneğin Türkiye’den gelen turistleri Hala Sultan Türbesi’ne götürebiliriz. Bu konuda çıkan haberler bile Türkiye’de çok büyük bir ilgi uyandırdı. 3 aydır bu konuda telefonlarla bilgi almaya çalışılıyor ve “Hala Sultan’ı ziyaret etme programının ne zaman başlayacağı” soruluyor.
Kültür turizmine ağırlık verilecek
Kültür turizminin artısı yüksek programlar olduğuna işaret eden Sucuoğlu, bu konuda farklı çalışmalar içine gireceklerini belirterek “Projesi tamamlandı, MHP lideri merhum Alpaslan Türkeş’in doğduğu evi müze haline getiriyoruz. Bu evi ziyaret etmek isteyenlere böyle bir fırsat yaratıyoruz. Bizim Türkiye ile olan bağımız kültürel olmasının yanısıra duygusaldır. 1974 Barış Harekatı’yla ilgili kültür turlarına uygun olarak düzenlemeler yapmayı planlıyoruz. Böylece 1974’te kahramanlık destanları yazan Mehmetçik ile Mücahitin elele verip hangi şartlarda savaştığını ortaya koyacağız” dedi.
Çanakkale esirleri
İkinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale’de esir alınıp Kıbrıs’a götürülen Türk askerlerinin saklandığı mağarayla ilgili çalışmalar yürüttüklerini de anlatan Sucuoğlu, “Bu bir mağaradır, burada saklanan Mehmetçikler, bölgedeki Kıbrıslı Türklerin yardımıyla yaşamını sürdürmüş ve daha sonra Türkiye’ye gitmişlerdir” diyerek “Bu konuları öncelikle tanıtmamız gerekiyor. Türkiye’den gelen turistler para harcama konusunda diğer ülkelerden çık daha ileri durumdadır. Türkiye’den her yıl 800 bin kişi yurt dışında tatil yapmaktadır, biz bu 800 binin yüzde 10”unu hedefliyoruz” dedi.
Sözde değil, özde destek istiyoruz
Turizm için ayrılan kaynakların yetersizliğini de anlatan Sucuoğlu “Lütfen, bir sektörü destekleyecekseniz sözde değil özde destekleyeceksiniz. Turizmi lokomotif sektör olarak görüyorsak, bunun gereğini yapmak lazım. En önemlisi tanıtım. Türkiye’nin turizm geliri 22 milyar dolar, bunun %10’u yani, 2.2 milyar dolar tanıtım için harcanıyor. DPÖ rakamlarına göre turizm girdimiz 750 milyon dolar, benim harcamam gereken 75 milyon dolardır. Bakanlığımın bütçesi 19 milyon TL. İşte çarpıklığın gerçek yüzü budur” dedi.
Sucuoğlu, “Turizm ülkenin geleceği ve lokomotif sektör olacaksa, bu konuştuklarımızın gerçekleştirilmesi gerekir. 1 koyup 5 almak varken bu konunun daraltılması, kısır döngünün devam etmesi demektir” diye konuştu.
UBP kurultayı
Programda siyasi konulara da değinen Sucuoğlu bir soru üzerine “UBP’nin son kurultayı siyasi partiler tarihine geçecek büyük bir başarıdır. Delege sisteminin terkedilip üyelik sistemine geçildiği bu kurultay ülkemizde bir ilktir. Hiç bir partinin UBP’nin başardığı böyle bir kurultayı yapması söz konusu bile olamaz. Bu kurultayın en büyük kazancı, 6 bini aşkın üyenin biraraya gelerek partisine sahip çıkması, oyunu kullanmasıydı” dedi.
Kıbrıs’ta çok kritik günlerden geçildiğini, Kıbrıs konusunda referanduma gidilmesi ihtimali bulunduğunu belirten Sucuoğlu, “Bu süreçte Genel Başkan’ın da dediği gibi bu sürece hazırlıklı olmak gerekiyor. CTP ve UBP’nin iç meseleleri veya herhangi birinini sıkıntı yaşaması hükümetin performansını etkiler. Bu nedenle gönül ister ki önümüzdeki süreçte bu tür çalkantılar yaşanmasın, Hükümet ta mmanasıyla müzakerelere konsantre olabilsin” diye konuştu.
Yorum Yazın