Suriye iç savaşında farklı tarafları destekleyen Rusya, Türkiye ve İran, oluşturulacak anayasa komitesinin isim listesi üzerine anlaşamadılar.
Dün Cenevre'de bir araya gelen üç ülke dışişleri bakanları BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura ile birlikte yaptıkları görüşmede, işler bir barış sürecinin başlaması için kurulacak komiteyi belirlemek üzere yeni yılın başlarında tekrar toplanmaya karar verdiler.
Toplantıdan sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un okuduğu ortak açıklamada, yeni anayasa girişiminin "uzlaşı ve yapıcı katkı anlayışıyla yönetilmesi" gerektiği belirtildi.
Anayasa komitesinin kurulmasının ardından Suriye'de seçimlerin yapılması bekleniyor. Türkiye, Rusya ve İran bu planın Birleşmiş Milletler tarafından onaylanacağını umuyorlar.
Ancak ortak açıklamada komitenin bileşimine değinilmemesi, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve ona karşı olan muhalif grupların önerdikleri isim listeleri üzerinde anlaşmazlığın sürdüğünü gösteriyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, komitenin oluşması yolunda "önemli katkılar" yapıldığını söyledi. Çavuşoğlu süreç ilerledikçe önerilen isimler üzerinde Birleşmiş Milletler'in gereken çalışmaları yapacağını da belirtti.
De Mistura ayrı bir basın toplantısında, üç ülkenin işler bir siyasi yapıyı henüz belirlemediklerini söyledi.
Suriye'de sekizinci yılına yaklaşan iç savaşta yüzbinlerce insan hayatını kaybetti ve ülkenin savaştan önce 22 milyon olan nüfusunun yarısına yakını yerlerinden oldu.
De Mistura, "İnandırıcı, dengeli ve kapsamlı bir anayasa komitesinin oluşturulması için gereken paketin hazırlanması, inandırıcı bir başkanlık düzeninin ve taslak hazırlama organının ve oy eşiklerinin belirlenmesi için devam eden maratonda daha koşulacak mesafe var" dedi.
Dört yıldır sürdürdüğü görevini 31 Aralık'ta bırakacak olan De Mistura, 150 kişilik anayasa komitesinin belirlenmesi için uzun süredir çaba gösteriyor.
Esad hükümeti ve muhalefet grupları komite üyeliği için 50'şer isimden oluşan listelerini hazırladılar ancak Türkiye, Rusya ve İran'ın, sivil toplum örgütlerinden ve bağımsızlardan oluşacak diğer 50 isimlik listede uzlaşmaları gerekiyor.
Yorum Yazın