Su konusunda varılan anlaşmanın ilk adım olduğunu ifade eden Talat, “daha bu işin şartnamesi var, projelendirilmesi var, uygulanacak sözleşmesinin hazırlanması var. Bütün bunlar su anlaşmasından çok daha önemli pratik sonuçlara yol açacak” dedi.
Şartname ve diğer konulardaki beklentisinin Türkiye’den gelecek telkinleri içine koymak olduğunu belirten Talat, bunoktada CTP’ye ciddi bir uyanıklık ihtiyacı doğacağını kaydetti.
Talat, “mutlaka takip edeceğiz anında gerekli tepkiyi ortaya koyacağız gerekirse müdahale edeceğiz. Su anlaşması sonuçta bizim eserimizdir ve bunun Kıbrıs Türk halkının menfaatlerine olacak şekilde kullanılması bizim gözlemimiz altında olacaktır” dedi.
Talat, hükümette oldukları dönemde, su müzakereleri konusunda ortaklarından istedikleri desteği göremediklerini de kaydetti.
Cumhurbaşkanı’nca Meclis’e geri gönderilen Seçim ve Halk oylaması yasasına da değinen Talat, yasanın kendilerinin tam istediği gibi olmadığını ancak olabilecek en iyi şekilde olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı’nın yasayı neye dayanarak gönderdiğini bilmediğini ama eksiklikler ve yanlışlıklar varsa düzeltileceğini kaydeden Talat, yasanın özünün milletvekilliği adaylarına tüm bölgelerin oy vereceğini dolayısı ile milletvekillerinin bölgecilikten uzak durarak tüm bölgeye hizmet vermesinin sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.
Vatandaşlıklar konusuna da değinen Talat, vatandaşlıklar konusunun tamamen KKTC’nin meselesi olduğunu bunun Türkiye ile ilişkilendirilmemesini istedi.
Geçmişte bir sürü insanın yasa dışı vatandaş olması nedeni ile vatandaşlıklarının iptal edildiğini belirten Talat, vatandaşlığın ciddi bir mesele olduğunu ve bu meseleyi devletlerin ciddi bir şekilde ele alması gerektiğini kaydetti.
Vatandaşlık konusunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini insanların mağduriyetini gidermesinin yolunun bulunması gerektiğini kaydeden Talat, “çeşitli önlemler alarak vatandaşlıktan kaynaklanan sıkıntıları gidermek mümkündür” dedi.
Yorum Yazın