Meclis Genel Kurulu’nda söz alan TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, üreticilere ödemelerinin yapılmadığına işaret ederek, üreticilerin bayram öncesi ödemelerle ilgili beklenti içinde olduğunu dile getirdi.
“Ödemeler ne zaman ve nasıl yapılacak” diye soran Angolemli, küçükbaş hayvan sahiplerinin alacaklarının da ödenmediğini, ayrıca doğrudan gelir desteklerinin ödenmediğini ifade etti.
Üreticilerin destekleneceğinin söylendiğini ancak bayram öncesi alacakların ödemelerinin yapılmadığını ifade ede Angolemli, üreticilerin bayram öncesi kara kara düşündüğünü işaret etti ve bakandan açıklama istedi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, bayram öncesi üreticilerin beklentisi oluşan ödemeler konusunda kuraklık, doğrudan gelir desteği ve kulak numaralarının ödenmesi için çalıştıklarını ve 2015’ten kalan tüm borçların temizlenmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti.
Bayram öncesi bu sıkıntının ortadan kaldırılması ve sektöre rahatlama gelmesini için sonuca gelme aşamasına geldiklerini ifade eden Çavuşoğlu, kulak numaraları ödenmesi talimatının Başbakan tarafından verildiğini söyledi, diğer ödemelerle ilgili çalışmaların da sürdüğünü anlattı.
Kuraklık haritasının yayınlandığını ve bu çerçevede ödeme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Çavuşoğlu, kuraklığa 800 bin dönümün girdiğini ve büyük bir kaynağa ihtiyaç olacağını söyledi.
Çavuşoğlu, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun kaynaklarının ödemeye yetmeyeceğini işaret ederek, bu bilinçle hükümet olarak burada bulunan 32 milyon TL kaynak üzerine gerekli katkının yapılacağını kaydetti.
Üreticilerin hayvancıların çiftçilerin rahat olmasını isteyen Çavuşoğlu, bu konularda sıkıntı yaşanmayacağına inanç belirterek, gelir desteği ödemelerinin yüzde 50’sinin tamam olduğunu, kuraklık konusunda ise herkesin rahat olmasını, hükümetin gerekli adımları atacağını vurguladı.
ATUN: “HER KESİME EŞİT VE ZAMANINDA ÖDEME…”
Ekonomi ve Sanayi Bakanı Sunat Atun da, hükümetin ödemelerin 30 gün süresince tüm kesimlere düzenli şekilde ödenmesi için çalıştığını, bu anlayışla hareket ettiklerini ifade ederek, devletin “kaynak yok veya bulamadık” gibi bir açıklama yapmaması gerektiğini kaydetti.
Atun, doğrudan gelir desteği ve kulak numarası paralarının bugün veya yarın ödeneceğini ifade ederek, anlayışın her kesime de eşit ve zamanında ödemelerin yapılması olduğunu söyledi.
HAMZAOĞULLARI
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları güncel konuşmalar bölümünde ilk sözü aldı. Hamzaoğulları, İskele ve Karpaz bölgesine yönelik hükümet çalışmalarını ele alarak, bazı konularda eleştirilerde bulundu, yollarda yapılan çalışmaların en erken zamanda tamamlanmasını istedi.
Hamzaoğulları, Erenköy’de sağlık merkezi yapıldığını ancak henüz açılışının yapılmadığını ifade ederek, açılışının ileriki günlerde yapılacağını ancak “boş bir sağlık merkezi istemiyoruz, bizim doktorlara ihtiyacımız var” dedi.
Bu konuda hükümetten duyarlılık isteyen Hamzaoğulları, ülkedeki doktorlara önem verilmesini istedi.
İskele bölgesine getirilecek Çukurova Üniversitesi ile ilgili açıklama isteyen Hamzaoğulları, hükümetin İskele ilçesine gereken önemi göstermediğini savundu ve bölgede sağlık, yollar, doğal park, turizm konularında adımlar atılması, gençlere, yaşlılara, engellilere yönelik gerekli tüm yatırımları yapmasını talep etti.
Hamzaoğulları, İskele ilçesindeki yollarda da gerekli yatırımların ve düzenlemelerin yapılmasının turizme katkı sağlayacağını ve halkın rahatını getireceğini ifade ederek, hükümetin bu konuya eğilmesini istedi, yeni dönemde bu konularda adım atılmaması durumunda daha sert eleştiri yapacağını söyledi.
SUCUOĞLU: “HEDEF GENEL SAĞLIK SİGORTASI VE ÖZLÜK HAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ”
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da söz alarak, Erenköy’deki merkez ile ilgili altyapı sıkıntısı yanında doktor bulma sıkıntısı yaşadıklarını belirtti.
Sucuoğlu, ülkede ve Türkiye’de bulunan tüm doktorları hizmete çağırarak, bu yönde yaptıkları çağrılara bugüne adar sadece 4 doktor geldiğini kaydetti.
Sözleşmeli, hizmet alımı şeklinde doktorları alabileceklerini, ancak büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Sucuoğlu, yapılan çalışmaları anlattı ve şu anda 21 sözleşmeli 5 de hizmet alımı şeklinde alınan doktor bulunduğunu belirtti.
Müracaatlar üzerine bu alımları yaptıklarını ifade eden Sucuoğlu, kadrolu doktor alımının ise Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yapıldığını söyledi.
Türkiye’den gelen 8 doktor konusuna da değinen Sucuoğlu, KKTC’de olmayan branşlarda buraya gelen doktorların 24 Kasım 2015 tarihinde buraya yollandığını kaydetti ve bu doktorların Türkiye ile KKTC arasındaki işbirliği kapsamında hizmet verdiğini dile getirdi.
Sucuoğlu, doktorların yakın bir zamanda geri döneceğini, ancak sürecin daha da uzun olmasını temenni ettiğini belirterek, bu doktorların üniversite lojmanında kaldığını, 8 bin TL maaş aldıklarını, normal herkes gibi aynı statülere sahip olduklarını, ancak bu doktorların Türkiye’de 25 bin TL kazandığını kaydetti.
KKTC doktorlarının da 4 bin TL maaşla başladığını ve kıdeme göre bu rakamın yükseldiğini ifade eden Sucuoğlu, doktorların 24 saat hizmet verdiğini ve ülkede sanılanın aksine çok büyük doktor sıkıntısı çektiklerini, ülkede yüzde 56 doktorun özelde, 44’ünün kamuda çalıştığını anlattı, bakanlık olarak maaşları yukarı çekmek için çalıştıklarını söyledi.
Sucuoğlu, bu yapılmazsa 4 bin TL ile çalışacak doktor bulunamayacağını, bu yüzden özlük haklarında gerekli istenilen hedefe ulaşılamazsa hiçbir ilerleme sağlayamayacaklarını ifade etti.
Genel Sağlık Sigortası’nın yeni dönemde mutlaka gündeme getirileceğini ve bu başarılırsa bu sistem tartışmalarına sıkıntılarına son verileceğini ifade eden Sucuoğlu, mutlu bir sağlık sisteminin hastalar açısından da önemli olduğunu kaydetti.
Sucuoğlu milletvekillerinin doktor alımları ile ilgili soruları üzerine burada bir eşitsizlik yaratılmadığını, devlette çalışmaya hazır doktorları hemen devlete sözleşmeli ve hizmet alımı şeklinde müracaat ile almaya hazır olduklarını kaydetti.
Sucuoğlu ancak şimdiye dek neredeyse “yalvardıklarını” ancak sıkıntıları gideremediklerini söyledi.
Şu anda ana branşlar değil pratisyen doktor bile bulmakta zorlandıklarını ifade eden Sucuoğlu, özlük hakları ve maaşlar konusunda iyileştirmeler yapılması durumunda sıkıntıların giderileceğine inanç belirtti, başarılırsa şu andaki mevcut sistemde yüzde 50 daha iyi hizmet verileceğini kaydetti.
Hedefin Genel Sağlık Sigortası olduğunu söyleyen Sucuoğlu, sağlık sisteminde değişikliğin şart olduğunu söyledi. Karpaz bölgesindeki sıkıntıların da farkında olduğunu söyleyen Sucuoğlu, bayramdan sonra gerekli ziyaretleri yapıp sıkıntıları yerinde tespit edeceğini ve bölgeye hizmet edebilecek merkezleri yaratmak için çalışacaklarını söyledi.
YORGANCIOĞLU
CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu da, “ekonomik konularla ilgili güncel konuşma yaptı. Yorgancıoğlu, ilk olarak İstanbul’da yaşanan terör olayını kınadı, terör sorununun birlik olunması durumunda çözülebileceğini ifade etti ve saldırıyı kınadı.
Yorgancıoğlu, ayrıca Başbakanlıktaki yangınla ilgili komitenin söylendiği gibi hiç toplanmadığının doğru olmadığını ifade ederek, komitenin birçok toplantı yaptığını, olası yangınlara karşı tedbirler alındığını ayrıca o dönemde ülkede bir yangın söndürme helikopteri konuşlandırıldığını anımsattı, hükümete de bu yönde uyarıda bulundu, ülkede her şartta bir helikopter bulunması tavsiye etti.
Hükümetin önüne koyduğu hedeflere doğru kişilerle gitmesinin önemine işaret eden Yorgancıoğlu, hükümeti atamalar konusunda eleştirdi, atamalarda birçok öğretmene değişik dairelerde görev verilmesinin yanlış olduğunu, öğretmenin en iyi yaptığı işin öğretmenlik olduğunu söyledi.
Başbakanlığa yapılan atamaları da eleştiren ve bu uygulamaların adaletsizlik yanında çalışma verimini de düşürme tehlikesi taşıdığına işaret eden Yorgancıoğlu, bu atamaların toplumda huzursuzluk yarattığını kaydetti, giderleri artırdığını, ancak gelirlerin düştüğünü anlattı.
Yorgancıoğlu, 2 aylık hükümete baktığında sadece gider artırıcı bir uygulama gördüğünü ve bu gidişatın ülkeyi sıkıntıya sokacağı uyarısında bulundu.
Kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesinin önemine de işaret eden Yorgancıoğlu, hükümetin özellikle eğitim ve turizm alanında gerekli yaptırım ve denetimleri artırması gerektiğini, çünkü ülkeye gelen ve otelleri kullanan kişilerin gelen sayıyla örtüşmediğini ve arada çok büyük rakamalar bulunduğunu anlattı.
Esas olanın ülkedeki her sektörün denetim altına alınması olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, aksi halde hükümetin programında öngördüğü ekonomik hedeflere ulaşamayacağını söyledi. Hedeflere ulaşmak için doğru adımlar atılması gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, halka doğru ve dürüst hizmet edilmesi isteğini dile getirdi.
DENKTAŞ: “HÜKÜMET GEÇMİŞTEN KALAN TÜM BORÇLARI ÖDEMEK VE DÜZENE KOYMAK İÇİN BİRÇOK ALANDA ÇALIŞMA YAPIYOR”
Başbakan Yarımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, Orman Dairesi’ne atanan kişinin Coğrafya Öğretmeni olduğunu ancak çevre doktorası olduğunu ifade ederek, eleştirilerin izlenimlerin ardından yapılmasını istedi.
Denktaş, eski hükümet döneminde sürekli maaşların ve ödemelerin gündemde olduğunu ancak hükümeti devraldıktan sonra gerekli tüm ödemelerin zamanında yapılmaya başlandığını ve bu yönde çalışmaların dürdüğünü anlatarak, “Devlet insanlar varsa vardır” dedi.
Geçen yıl borçlarının bugün itibariyle tümünün ödenmeye başladığını belirten Denktaş, üreticiler, hayvancılar, muhtar maaşları gibi ödemelerin düzene girdiğini, kayıt dışı ekonomi, seyrüsefer kaçakları gibi konular üzerine gidildiğini, turizm ve eğitim alanında da gerekli denetim çalışmalarının artırılacağını anlattı.
Denktaş, akaryakıt kaçağı üzerine de gidildiğini ve artık muafiyetin kalkacağını ifade ederek, böylece kaçakların azalacağını ve kalkacağını, düzen içine gireceğini kaydetti.
Hükümetin önüne koyduğu programa ve hatta önüne geçebileceğine inanç belirten Denktaş, bunun için Bakanlar Kurulu’nun bir dizi tedbir üzerinde çalıştığını işaret etti.
Hükümetin geçmişten kalan tüm borçları ödemek ve düzene koymak için birçok alanda çalışmalarını sürdürdüğünü, hatta birçok borcun 2 ayda ödendiğini ifade eden Denktaş, borçlanma yapılmadan bunları yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Gelirlerin artmaya başladığını, piyasaya para aktığını, böylece gelirin daha da yükseleceğini ifade eden Denktaş, hükümetin özellikle ekonomik konularındaki ve tüm bakanlıklardaki uyumunun bunu getirdiğini işaret etti.
Tarım sektöründe bu kadar yoğun ödemenin daha önce yaşanmadığını, sendikalarla iletişimin iyi noktada olduğunu ifade eden Denktaş, hükümetin bu yönde çalışmalarını sürdürdüğü sürece başarılı olacağına inanç belirtti.
TÖRE
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “milli ve manevi değerlerimize sahip çıkalım” konulu güncel konuşma sözü aldı. Töre, ülkede milli ve manevi değerlerin yaşatılmasının önemine vurgu yaparak, ülkede milli ve manevi değerlere önem verilmesini istedi.
Töre, ülkede bazı sivil toplum örgütlerinin milli ve manevi değerlere karşı farklı baktığını ve farklı duruşlar sergilediğine işaret ederek, bundan üzüntü duyduğunu kaydetti ve eleştirdi.
İlahiyat Koleji için yapılan eleştirileri doğru bulmadığını, burada bin öğrencinin eğitim aldığını, müfredatıyla ilgili bir takım sıkıntılar olduğunu ancak burada “canlı bomba yetiriliyor”, “gericilik yapılıyor” sözlerine katılmadığını ifade eden Töre, terörün nereden gelirse gelsin terör olduğunu ve bunu kınadıklarını vurguladı.
Avrupa’da, Amerika’da birçok bu yönde eğitim alanı ve cami olduğunu, Türkiye’nin buralarda cami yaptırdığını anlatan Töre, ülkede ihtiyaçtan ortaya çıkan ilahiyat kolejine yönelik tepkileri eleştirdi.
Yorum Yazın