İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney'nin Brexit tarihi öncesinde piyasada likidite sorunu görmediğini ve İngiltere ekonomisinde temel göstergelerinin güçlü olduğunu belirtmesinin ardından Euro karşısında Mayıs 2017'den beri en yüksek seviyesine tırmanan İngiliz Sterlini, piyasalardaki gücünü dün de sürdürdü.
Uluslararası piyasalardaki gelişmeler Türk Lirasını da etkilerken, TL’nin dün majör para birimlerine karşındaki değer kaybı KKTC piyasasında da etkili oldu.
Dolar kuru Türkiye piyasalarının önceki günkü kapanış saatinde 5,30 TL seviyesinde hareket ederken, dün ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik olumsuz beklentilerle yükselerek güne 5,32 TL seviyesinden başladı. Dolar kuru saat 17.30 sıralarında 5,3247 TL seviyesinde bulunurken, aynı dakikalarda Euro kuru 6,0746 TL'de sterlin de 7,0822 TL’de hareket ediyordu.
KKTC piyasasında ise dün kapanış saatleri itibarıyla dolar 5,3500 TL civarında, Euro 6,1000 TL civarında ve sterlinde 7,1100 TL civarında satılıyordu. Piyasa çevreleri, ülke piyasasındaki yükselişlerin Türkiye piyasasına göre daha belirgin olmasının, aybaşı dolayısıyla dövizlere yönelik talebin artmasından kaynaklandığına işaret ediyor.
Analistler, teknik açından dolarda 5,2870 TL seviyesinin destek, 5,3550 TL direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.
Doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, saat 17.00 sıralarında yüzde 0,04 düşüşle 95,99 seviyesinde, Euro/dolar paritesi ise aynı dakikalarda 1,1385 seviyelerinde bulunuyordu.
Mart ayı küresel piyasalarda ticaret görüşmeleri, merkez bankası toplantıları ve göstergelerin izleneceği önemli bir ay olacak. Küresel büyüme riskinin artması, korumacılık algısının yükselmesi gelişen ülke varlıklarını negatif etkileyebilir. Ancak merkez bankalarının güvercin tutumunu sürdürmesi ve yaptırımlara dair iyimser adımlar atılması durumunda risk iştahı artabilir.
Dün piyasalarda neler oldu?
Dolar/TL ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik olumsuz beklentilerle güne yükselişle başladıktan sonra dar bantta dalgalandı.
Dolar/TL gün içinde 5,3120-5,3315 banda hareket ederken bankacılar küresel piyasalarda büyüme endişelerinin, Brexit sürecini, Fed faiz patikasını ve Pakistan-Hindistan gerilimini yakından izlenmeye devam ediliyor.
Özellikle küresel büyüme endişeleri global piyasalarda baskı unsuru olmaya devam ediyor.
Piyasalarda Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliğe rağmen anlamlı fiyat hareketleri gözlenmezken, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in ülkesi ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin yorumları küresel piyasalarda riskten kaçışı tetikledi.
TL’ye “carry” değerlendirmesi
Bu arada analistler, Avrupa'da büyüme beklentilerinin yavaşlaması, ABD'de faizlerin sabit tutulacağı hatta indirim ihtimalinin değerlendirilmesinin TL'yi cazip kılmaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar.
Analistler Türkiye'nin jeopolitik risklerinin azalması, TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlı duruşu gibi unsurların TL'deki oynaklığı azalttığına dikkat çekiyor.
Yabancı yatırımcıların carry olarak bilinen yüksek getirili para birimi bulundurmalarında elde ettikleri faiz geliri nedeniyle TL'ye ilgisi devam ederken, bir diğer taraftan lokaller ise döviz varlıklarını artırma eğilimi göstermeyi sürdürüyorlar.
Bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları yaklaşık beş aydır, her hafta aralıksız artış gösterirken, 102.9 milyar dolara ulaşan birikim tarihi zirveye de oldukça yaklaştı.
Şubatta TL, Euro ve dolar
Investing.com’un değerlendirmesine göre, ABD Dolar Endeksi şubat ayına 95,15 seviyesinde başladı ve üst üste 8 gün değer kazanarak 97,10 seviyesine yükseldi. Ayın ikinci yarısında en yüksek 97,35 seviyesini gören endeks, son haftada kazançlarının büyük kısmını geri vererek 95,82'ye kadar geriledi. Endeks, şubat ayında kazançlarını azaltsa da yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.
USD/TRY 31 Ocak'ta 5,16 seviyesine gerilemesinin ardından şubat ayının ilk haftasında 5,28; 2. haftasında 5,32'ye yükseldi. Ay içinde en yüksek 5,3430 seviyesini gören kur, son işlem gününde de 5,32 üzerinde fiyatlandı. Ocak ayını düşüşle kapatan USD/TRY kuru şubat ayını yükselişle tamamladı.
EUR/USD Ocak'ta 1,15 üzerine yükselmesinin ardından ay sonuna doğru kazançlarının çoğunu sildi. Bu ay içinde 1,1240'a kadar gerileyen parite, son hafta dolardaki gerilemenin etkisi ile tekrar 1,14 seviyesine yükseldi, ancak aylık bazda parite negatif bölgede kapandı.
TL ve TCMB beklentileri
Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys ise Bloomberg HT'ye Türk Lirası ve TC Merkez Bankası beklentilerini anlattı .
Akıllı Para programına konuk olan Matys, Türkiye'de hane halkının kurdaki düşüşü dolar almak için fırsat olarak gördüğünü, bunun da güven kaynaklı olduğunu belirterek, geçen yıl TL'nin hızlı değer kaybının güveni olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Dolar/TL’nin son birkaç aydır dar bantta hareket ettiğini hatırlatan uzman, enflasyon görünümü iyileşene kadar TC Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını sürdürmesi ve Fed'in sıkılaşma döngüsünü durdurmasıyla kurda kısa vadede 5 seviyesine doğru gerileme olabileceğini belirtti. Matys bu seviyelerin sürdürülebilir olması için ise hükümetin yapısal reformları ivmelendirmesi gerektiğine dikkat çekti.
Merkez Bankası'nın dikkatli hareket ettiğini, ilk faiz indiriminin yılın ortalarında gelebileceğini ifade eden Matys "faiz indirimi Haziran veya Temmuz'da olabilir, politika faizi yılı yüzde 20'lerde kapatabilir" diye konuştu.
Ayıca, Fed'in son dönemdeki politika tutumunun gelişen piyasaları destekleyici olduğunu, Fed'den bu sene faiz artışı beklemediklerini de söyleyen Matys, "Biz gelecek sene Fed'den indirim bekliyoruz. Piyasalar da Fed'den faydalanıyor. ABD - Çin ticaret savaşlarına dair iyimserlik de var, bu da destekleyici" dedi.
Bank of Tokyo Mitsubishi FX Stratejisti Lee Hardman ise Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Lira'da istikrarlı seyir beklediklerini belirterek "Fed'in yılın ileriki dönemlerine kadar faiz artıracağını düşünmüyorum, bu da Lira için olumlu. Ancak MB'nin faiz indirimine dair beklentiler var, bu TL için negatif bir şok olur." diye konuştu.
Yorum Yazın