Türkiye’de önceki gün TC Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın çeşitli alanlarda vergi indirimleri açıklaması tahvil faizlerinde ve dolarda sert yükselişleri beraberinde getirirken, bunun etkisi dün de kısmen sürdü.
Önceki günü 5,58 TL seviyesinden tamamlayan dolar kuru, dün güne aynı seviyelerden başladı. Dolar kuru gün içerisinde en düşük 5,5341 TL'yi, en yüksek 5,6490 TL'yi gördü. Dolar, saat 18.30 itibarıyla 5,5153 TL seviyesinde bulunurken, Euro kuru aynı dakikalarda 6,3014 TL, İngiliz Sterlini de 7,1569 TL seviyelerindeydi.
Teknik açıdan dolar 5,67 TL'nin direnç konumunda bulunduğunu ifade eden analistler, 5,50 TL'nin destek olarak izleneceğini, bu seviyenin altında kalındığı sürece düşüş eğiliminin sürebileceğini ve sırasıyla 5,35 TL ve 5,10 TL'nin gündeme gelebileceğini dile getirdi.
Doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, yüzde 0,64 düşüşle 96.26 seviyesinde bulunurken; Euro/dolar paritesi 1,1392 seviyelerindeydi...
Dolar, zirveden geriledi
ABD Dolar Endeksi küresel piyasalarda önceki gün yıl içi zirveyi gördü ve tüm para birimleri karşısında değer kazandı.
Ancak, İngiltere ve AB’nin, İngiltere’nin finansal hizmetler şirketlerinin Brexit sonrası Avrupa piyasalarına giriş yapabilmesine imkan verecek bir anlaşmaya yaklaştığı haberlerinin ardından dün sterlin ve Euro tarafında yükseliş yaşanırken dolar geriledi.
Dün ABD Dolar Endeksi zirve seviyeden 96,40'a gerilerken dolar, majör paralardan sterlin ve Avustralya doları karşısında yüzde1’in üzerinde değer kaybetti. GBP/USD 1,2935 ve AUD/USD 0,7185 seviyesine yükseldi. Önceki gün dolar karşısında 1,13 seviyesine gerileyerek yıl içi dip seviyeyi tekrar test eden Euro, dün %0,80 kazançla 1,1405 seviyesine yükseldi.
Dolar tarafındaki gerileme ve küresel hisselerdeki yükseliş gelişen ülke paralarının da değer kazanmasını sağladı. Güney Afrika randı dün yüzde 1,75 kazançla en çok değer kazanan gelişen ülke parası olurken Polonya zlotisi, Çek korunası ve Meksika pesosu da yüzde 1 değer kazandı.
BoE politika faizini yüzde 0,75'te sabit tuttu
Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz oranlarını sabit tuttu ve Brexit'in sorunsuz ilerlemesi halinde faizlerin biraz daha hızlı artabileceğine işaret etti. Ancak merkez bankası İngiltere gelecek yıl mart ayında Avrupa Birliği'nden (AB) "yıkıcı" bir şekilde ayrılırsa tüm bu tahminlerin geçersiz olacağını belirtti.
BoE, Reuters anketine katılan ekonomistlerin beklentilerine paralel olarak politika faizini yüzde 0,75'te sabit tuttu. Karar oybirliğiyle alındı.
Küresel finansal krizden bu yana geçen 10 yılda sadece iki defa faiz artıran BOE son artırımı ağustosta yaptı. BoE beklentilere paralel olarak, varlık alım programını 435 milyar sterlinde tutma kararını da oybirliğiyle aldı.
Dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan İngiltere'de ekonomik görünümü Brexit yönlendiriyor. Ülkede ekonomik büyüme Haziran 2016'da Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının alındığı referandumdan bu yana yavaşladı. Çoğu ekonomist faiz oranlarının 2019 ortalarına kadar bir daha yükseltilmeyeceğini düşünüyor.
BoE, tüketici harcamalarının son aylarda beklediğinden daha iyi performans gösterdiğini, ancak şirketlerin İngiltere'nin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği'yle gelecekteki ilişkileri netlik kazanıncaya kadar yatırımlarını durdurduğunu belirtti.
İngiltere Başbakan Theresa May, 29 Mart'ta Brexit'ten sonra ürünlerin ve insanların İngiltere ve AB arasında serbestçe dolaşımını sağlayacak geçiş anlaşmasını henüz sağlamadı.
BOE politika yapıcıları para politikası toplantısı karar metninde, "Son dönemde Brexit belirsizliğinin artması sonucu işletme harcamalarında gözlenen düşüşün kısa vadede devam edecek gibi görünüyor" dedi.
Brexit'in sorunsuz ilerlemesi durumunda ekonominin yüzde 1.75 civarında büyümeye devam etmesi bekleniyor.
Yorum Yazın