MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Trump'ın Kudüs Kararı Yeni Bir İntifada Doğurur mu?

Ana SayfaDünyaTrump'ın Kudüs Kararı Yeni Bir İntifada Doğurur mu?
Trump'ın Kudüs Kararı Yeni Bir İntifada Doğurur mu?
07 Aralık, 2017, Perşembe 10:12
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump dünya kamuoyunun önemli bir kısmını karşısına alarak Tel Aviv'deki Amerikan büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına karar verdi.

1995'TE GEÇEN YASAYI UYGULAMAYA KOYDU

Aslında Trump seleflerinin yerine getirmekten kaçındığı ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti sayan yasayı hayata geçirmiş oldu. Kongre'den 1995'te geçen yasanın uygulaması, her altı, ayda bir başkanın imzaladığı feragatnameyle erteleniyordu.

Önceki Başkan Barack Obama da 2008'de Yahudi kuruluşu AIPAC'taki konuşmasında "Kudüs, İsrail'in başkenti olarak kalacaktır ve bölünmeden kalmalıdır" demişti.

Başkanların yasayı dondurmalarının nedeni Amerikan çıkarlarının tehlikeye gireceği, Arap-İslam dünyasıyla ilişkilerin bozulacağı ve barış sürecinin sekteye uğrayacağına yönelik kaygılardı.

OLASI SONUÇLAR NE OLABİLİR?

 

Trump'ın ziyadesiyle kışkırtıcı olan böyle bir adımı atmasında elbette "Önce Amerika" sloganıyla ABD'nin klasik dış ilişkilerdeki yerini umursamayan 'sıra dışı liderlik' anlayışının payı var.

Fakat kendi Dışişleri ve Savunma Bakanlarının da karşı çıktığı bu adımın sıra dışı liderliğin ötesinde 'delilik' ya da 'çılgınlığa' tekabül eden tarafları var.

İsrail'e Doğu Kudüs dahil 1967'de işgal ettiği topraklardan çekilmesi çağrısı yapan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını hiçe sayan bu adım kuşkusuz BM dahil uluslararası aktörler nezdinde bir dirençle karşılaşacaktır.


Bunun yanı sıra bu adımın BM'nin desteklediği iki devletli çözüm planının öldürülmesi, pek çok ülkeye yayılmış Filistinli mültecilerin dönüş umudunun hepten son bulması, olası çözümde Filistin'e başkent olarak kurgulanan Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin yok edilmesi, burada yaşayan ve vatandaşlığı bulunmayan 300 bin Filistinlinin kaderinin belirsizliğe bırakılması, Batı Şeria'nın neredeyse yüzde 60'ını teşkil eden yasadışı kolonilerin meşrulaştırılması, güvenlik duvarlarıyla Filistinlilere dayatılan 'apartheid' rejiminin sürmesi, bu tür bir umutsuzluk ve çaresizlik ortamında (Hamas'ın ifadesiyle) 'cehennemin kapılarının açılması', Filistin lideri Mahmud Abbas'ın dediği gibi 'radikal örgütlere zemin sunulması' ve geniş coğrafyalarda şiddetin kışkırtılması gibi yakıcı ve yıkıcı sonuçları olabilir. Kararın arkasındaki motivasyon nedir? Trump birçok şeyi ateşe atma pahasına bu tür bir adımı neden attı ve bundan ne umuyor?


YENİ BİR İNTİFADA DOĞAR MI?

Filistin tarafında Trump'ın bu kararından sonra ABD'nin arabuluculuk rolünü yitirdiğini düşünenler de var.

Fakat yaşamak için yardımlara bağımlı hale gelen ve Ramallah'tan çıkmaları bile İsrailli bir çavuşun iznine bağlı olan Filistinli liderler kendilerini o denli çaresiz duruma soktu ki; birkaç ay sonra ABD'nin rolünü sorgulayacak durumda bile olamayabilirler.

Ayrıca bu yorumlar, İsrailli liderlerin gerçek bir barışı düşünmekten alıkoyan keyfiliklerini, her koşulda İsrail'i koruma ve kollama taahhüdüne bağlı olan Amerikan başkanlarına borçlu olduğu gerçeğini de görmezden geliyor.


Bu öfkeden yeni bir intifada çıkar mı çıkmaz mı, şimdiden kestirmek zor.

Ama bildiğimiz şey şu: Bu adım İslam ülkelerinin birbirine girdiği, mezhep gerilimlerinin tırmandırıldığı, Filistinli direniş unsurlarının zayıfladığı, Gazze'yi tekeline alan Hamas ile Batı Şeria'ya hükmeden El Fetih arasında gerçekleşen zoraki barışa rağmen Filistin Yönetimi'nin kadük olmaktan kurtulamadığı ve İsrail'in Arap dünyasından müttefikler bulduğu bir süreçte geldi.

ARAP DÜNYASI YANIYOR

Dün Filistin konusunda Arap Birliği'ni sürükleme kapasitesi olan ülkeler bugün kendi dertleriyle meşgul: 2011'den beri Suriye yanıyor, NATO müdahalesi ve silahlı isyan sonrası Libya bitti, Irak Amerikan işgalinden beri cehennemde, Sudan bölündü, Arap isyanlarının çıkış yeri Tunus ve Mısır hala belini doğrultamadı.

Pek çok yerde Sünni-Şii gerilimi inanılmaz boyutlara taşındı. Yemen İran destekli unsurları temizleme adına iki yıldır Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyonun ateşi altında.

ARABİSTAN, BAHREYN VE BAE İSRAİL'LE ORTAK PAYDADA BULUŞTU

İran'a karşı Sünni cephe yaratmak istenirken Müslüman Kardeşler'in destekçisi Katar yüzünden Sünni koalisyon birbirine girdi. İran düşmanlığı Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi ülkeleri İsrail'le ortak paydada buluşturdu.

Bu şekilde birbirini törpüleyen bu coğrafyadan Birinci ve İkinci İntifada sırasında olduğu gibi Filistin davasına güçlü bir destek çıkar mı? Tepkiler sel olsa da sonuç getirecek ortak duruşun şekillenmesi zor.

ÇARPICI İDDİA

Hatta iddia o ki; Suudi Arabistan'da ipleri eline alan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, BAE'nin yönlendirmesiyle İsrail'le anlaştı; Kushner'le görüşmesinden sonra Mahmud Abbas'ı Kudüs ve mültecilerin dönüş hakkını unutan, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerine dokunmayan, Doğu Kudüs yerine kentin dışındaki Abu Dis'i başkent yapan bir çözüm önerisini kabul etmesi için markaja aldı.

Abbas'a "Kabul etmen için iki vaktin var, yoksa yerini başkası alır" mesajı verildi.

Körfez'de birçok etkili yazar ve gazetecinin son zamanlarda Filistinlileri 'baş belası' ve Filistin davasını 'yük' olarak gören, mültecileri ve Kudüs'ü de Allah'a havale eden yorumların artması bu gizli anlaşmaya bağlanıyor.

DİRENİŞ CEPHESİNDE DURUM KÖTÜ

Direniş cephesinde de durum kötü: Suriye krizi sırasında Şam-Tahran ekseninden çıkıp Katar ve Türkiye ile saf tutan Hamas en kötü dönemini yaşıyor. Lübnan'daki Hizbullah ise fazlasıyla Suriye'de meşgul ve bu dönemde ateşin Lübnan'a sıçramaması konusunda bir dikkat söz konusu.

TRUMP DİNİ LİDERLERİ DE DİNLEMEDİ

Filistinli Hıristiyanlar da son derece tepkili ama bu tepki caydırıcı bir etki yaratmıyor. Kudüs'ten ikisi patrik ve sekizi başpiskopos 13 dini lider, karar öncesi Trump'a mektup yazıp çözüm bulunmadan Kudüs'ü İsrail'in başkenti yapmanın onarılamaz sonuçları olacağı uyarısında bulundu. Trump bunları da dinlemedi.

TRUMP İSLAM ALEMİNİN BÖLÜNMÜŞLÜĞÜNDEN CESARET ALIYOR

Belli ki Trump, Körfez'de İran karşıtlığı ile satın aldığı uyumlu pozisyondan ve Arap-İslam aleminin bir araya gelmesi imkansız halinden cesaret alıyor.

Trump tepkilerin köpük gibi bir süre sonra sönümleneceğini düşünüyor olabilir. Fakat burası Orta Doğu; asla söylenmemesi gereken şey "Yok, bu olmaz" sözüdür. Burası bütün senaryolara açık bir coğrafya. Epey zamandan beri hakim örgüt ve liderlerden bağımsız olarak kendini gösteren bir dip dalga var. Başsız ve örgütsüz gençler ve çocuklarla köpüren bu dalganın nasıl çarpacağını öngörmek zor.

hakikat gazetesikıbrıskıbrıs haber siteleritaktürk ajansıkıbrıs devlethaber ajansıkktchaberhaber kktckıbrıs haberlerikıbrıs gazetesikıbrıs postası havadishavadis gazetesiyenidüzenhaberkıbrıskıbrıs habernehaberkibriskktc üniversitelerkibrishabersitesikibrishaberokukibrishakikat
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Bakanlıktan Acil "Sahte SMS" Uyarısı: Trafik Cezası Mesajlarına Kanmayın!
Bakanlıktan Acil "Sahte SMS" Uyarısı: Trafik Cezası Mesajlarına Kanmayın!
Piyasalarda Döviz Hareketliliği: Sterlin 61 TL Barajını Geçti!
Piyasalarda Döviz Hareketliliği: Sterlin 61 TL Barajını Geçti!
Cumhuriyet Meclisi’nde Kritik Mesai: Genel Kurul Bugün Yoğun Gündemle Toplanıyor
Cumhuriyet Meclisi’nde Kritik Mesai: Genel Kurul Bugün Yoğun Gündemle Toplanıyor
Bölgelere Su Akışı Başladı: İçme Suyu Projesi’nde Büyük İlerleme!
Bölgelere Su Akışı Başladı: İçme Suyu Projesi’nde Büyük İlerleme!
Lefke ve Çevresinde Yarın Planlı Kesinti: 6 Saat Elektrik Verilemeyecek
Lefke ve Çevresinde Yarın Planlı Kesinti: 6 Saat Elektrik Verilemeyecek
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Yoğun Gündemle Toplanıyor
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Yoğun Gündemle Toplanıyor
Gazimağusa Genelinde Su Dağıtımı Normale Dönüyor: Şebeke Akışı Başlatıldı
Gazimağusa Genelinde Su Dağıtımı Normale Dönüyor: Şebeke Akışı Başlatıldı
Yeniden Doğuş Partisi’nden Hayat Veren Destek: Kan Bağışı Organizasyonuyla 40 Ünite Umut!
Yeniden Doğuş Partisi’nden Hayat Veren Destek: Kan Bağışı Organizasyonuyla 40 Ünite Umut!
Papa 14. Leo’dan Angola’da Barış Mesajı: "Silahlar Sussun, Diyalog Başlasın!"
Papa 14. Leo’dan Angola’da Barış Mesajı: "Silahlar Sussun, Diyalog Başlasın!"
Malezya’da "Yüzen Kasaba" Alevlere Teslim: 1000 Ev Kül Oldu, 9 Bin Kişi Evsiz Kaldı!
Malezya’da "Yüzen Kasaba" Alevlere Teslim: 1000 Ev Kül Oldu, 9 Bin Kişi Evsiz Kaldı!
İsrail Ordusunda "Vicdan" Çatlağı: İtirafçı Askerlerden Şok Eden "Canavarlaştık" İfadesi!
İsrail Ordusunda "Vicdan" Çatlağı: İtirafçı Askerlerden Şok Eden "Canavarlaştık" İfadesi!
Karadeniz’den Su Ürünleri Çıkartması: İlk Çeyrekte 85 Milyon Dolarlık Rekor İhracat!
Karadeniz’den Su Ürünleri Çıkartması: İlk Çeyrekte 85 Milyon Dolarlık Rekor İhracat!
Astrolojide 7 Yıllık Devrim Başlıyor: Uranüs İkizler Burcuna Geçiyor! Hangi Burç Nasıl Etkilenecek?
Astrolojide 7 Yıllık Devrim Başlıyor: Uranüs İkizler Burcuna Geçiyor! Hangi Burç Nasıl Etkilenecek?
Premier Lig’de Erling Haaland Kasırgası! City, Arsenal’ı Yıktı; Şampiyonluk Ateşi Yandı
Premier Lig’de Erling Haaland Kasırgası! City, Arsenal’ı Yıktı; Şampiyonluk Ateşi Yandı
Fırtına Son Nefeste Yıkıldı: Trabzonspor 90+3’te Takıldı, Zirveyle Fark Açıldı!
Fırtına Son Nefeste Yıkıldı: Trabzonspor 90+3’te Takıldı, Zirveyle Fark Açıldı!
Mourinho’nun "Mucizesi": Lizbon Derbisinde 90+1’de Yıkıldı, 90+3’te Kazandı!
Mourinho’nun "Mucizesi": Lizbon Derbisinde 90+1’de Yıkıldı, 90+3’te Kazandı!
Avrupa’nın Kraliçesi Yine Fenerbahçe! Dev Derbide Galatasaray’ı Devirip 3. Kez Şampiyon Oldular
Avrupa’nın Kraliçesi Yine Fenerbahçe! Dev Derbide Galatasaray’ı Devirip 3. Kez Şampiyon Oldular
Real Madrid’den Mastantuono Kararı: “Gelişmen İçin İstediğin Yere Gidebilirsin!”
Real Madrid’den Mastantuono Kararı: “Gelişmen İçin İstediğin Yere Gidebilirsin!”
Paris’te Lyon İhtilali! PSG Kendi Evinde Devrildi, Şampiyonluk Yarışı Kızıştı
Paris’te Lyon İhtilali! PSG Kendi Evinde Devrildi, Şampiyonluk Yarışı Kızıştı
Bursaspor’dan Çifte Zafer: 2. Lig Şampiyonu Oldu, 1. Lig’e Yükseldi
Bursaspor’dan Çifte Zafer: 2. Lig Şampiyonu Oldu, 1. Lig’e Yükseldi

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DÜNYA

Papa 14. Leo’dan Angola’da Barış Mesajı: "Silahlar Sussun, Diyalog Başlasın!"

Malezya’da "Yüzen Kasaba" Alevlere Teslim: 1000 Ev Kül Oldu, 9 Bin Kişi Evsiz Kaldı!

İsrail Ordusunda "Vicdan" Çatlağı: İtirafçı Askerlerden Şok Eden "Canavarlaştık" İfadesi!

Dünya Ateşkesi Kutlarken Kim Jong-Un’dan Füze Yağmuru: Doğu Denizi Karıştı!

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle