Tarihi Erhürman açıklasın
Arıklı’nın “Peki erken seçime gidildiğinde ne değişecek?” şeklindeki sorusu üzerine
“Bütçenin görüşüleceği dönem kasım aralık ayları ve bütçenin kapalı olduğu ocak şubat aylarını biz ölü dönem diye değerlendiririz. Biz de bu dönemde seçimlerin yapılmasını uygun gördük. Gerçi Başbakanımızın geçen akşam yaptığı çağrıdan sonra muhalefet partisi belirleyecek seçim tarihini. Çünkü başbakanımızı çok iyi tanıyorum, söylediği sözden geri adım atmaz. Bundan sonra top Ana muhalefet partisindedir. Her gün seçim çağrıları yapılacağına bir an önce yapılsın seçim. Zaten biz projelerimizi yaptık yapacaklarımızı hızlandırıp seçime gireceğiz. Bizim seçimden yana bir korkumuz yok” diyen Dürüst “Dolayısıyla Aralık veya Ocak aylarında seçim olur diye düşünüyorum. Bu noktada Tufan Erhürman’ın ortaya koyacağı tarihi bir iki gün içinde öğreniriz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
İkinci etabın hazırlıkları yapılıyor
“Bu ülkede son dönemlerin en büyük yatırımlarını yaptık, şu anda da ihaleye giden Paşaköy-Vadili ve Vadili-Akdoğan yolları ile ilgili şartnameler hazırlanıyor. Karpaz’da ve Lefke’de başlamış olan yol çalışmaları da var” diye konuşan Dürüst, Güven Arıklı’nın “Gönyeli çemberindeki yapılan kaçış yolları ve önümüzdeki projelerinizle ilgili neler söylersiniz?” şeklindeki sorusu üzerine “Gönyeli çemberi iki etaplı projedir, birinci etabını yaptık bitirdik ikinci etabın da hazırlıkları yapılıyor. Birinci aşamada sorunun çözülmesini beklemediğimizi ifade etmiştik, tabii ki trafik akışına önemli bir katkı sağladı. Özellikle Girne’den Lefkoşa’ya gidecek olanlar için. Akşam saatlerinde Güzelyurt’a gidecek olanlar da rahata kavuştu. Sadece Güzelyurt’tan Lefkoşa’ya gelecek olanlar Gönyeli’den de gelenler olduğu için o tarafta bir sıkışıklık oluyor” diye konuştu.
43 yıllık hasret sona erdi
Akıncılar yolunun da 43 yıllık bir hasret olduğuna işaret eden Dürüst “Artık vatandaşlarımız çok rahat bir şekilde evlerine gidebiliyorlar. Çünkü önceden askeri bölge içinden kimlik gösterip geçiyorlardı. Biz bunu ortadan kaldırdık. Gönyeli-Boğaz yolu çok beğendiğim yol oldu. Bunlar haricinde bir çok yol açtık, Bostancı-Akçay, Büyükkonuk-Sazlıköy yolları gibi. Başka sıkıntılardan dolayı açamadığımız yollar da var, İskele-Çayırova, Güzelyurt-Lefke ve Lefkoşa kuzey çevre yolu ile ilgili istimlak problemleri olmasından dolayı gecikmeler yaşandı” diyen Bakan Dürüst şunları söyledi: “Bir gazetede şunu gördüm ve üzüldüm. Girne Dağyolu ile ilgili bir hassasiyet var kamuoyunda. Bu ihaleyi alan firmanın sözleşmesini yaptığını ve çok kısa sürede inşaata başlayacağını söyledim. Firmanın ismini söylemediğim için eleştiri aldım, çünkü ihaleyi biz yapmadık. Şu anda bu firma burada ve yolla ilgili çalışmalar yapıyorlar”
Son dönemlerin en büyük yatırımları
Konuşmasında bu ülkede son dönemlerin en büyük yatırımlarını yaptıklarını söyleyen Kemal Dürüst, şu anda ihaleye giden Paşaköy-Vadili ve Vadili-Akdoğan yolları ile ilgili şartnamelerin hazırlandığını, Karpaz’da ve Lefke’de başlamış olan yol çalışmaları bulunduğunu vurguladı.
Taksici eylemine katılım yüzde 7
Güven Arıklı’nın “Taksicilerin yaptıkları eylem ile igili neler söylersiniz? Bu konu nereye varıyor” şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Dürüst “Taksicilerin eylem yapması gayet normaldir. Biz bunu demokratik bir çerçevede değerlendiriyoruz. Biz yapılan eylemden alınması gerekenleri aldık. İzin kurulumuzla olağanüstü bir toplantı yaptık ve bir prensip kararı aldık. Artık 9+1 vermeyeceğiz. Yasal düzenleme taleplerine gelince, biz zaten o düzenlemeler için çalışmalara başlamıştık, bunu hızlandıracağız” diyerek şöyle devam etti:
Turistik izinler CTP döneminde başladı
“Altını çizerek bu turistik izinlerin hangi tarihlerde verildiğini belirtmek isterim.12 Nisan 2007 ve 27 Nisan 2007 tarihinde CTP’nin iktidarda olduğu ve tam anlamıyla izin kurulunu yönettiği bir dönemde turistik izin verilmesinin önü açıldı. Turistik izin o günden bu güne kadar verilmeye devam etti. Şimdi o günden bu güne verilen izinlerden bahsedilmiyor fakat sadece son dönemde verilen izinlere tepki gösteriliyor. CTP’nin o dönemde bu kararı aldıklarını görmeyerek sadece bu dönemde veriliyormuş gibi bir hava yaratmaları hiç doğru değil. 2014 yıllında Aralık ayında CTP yine hükümetteyken izin kurulu turistik izinler verilmesin diye bir karar alınıyor fakat 3-4 ay sonra CTP hükümeti yine izinler verilsin diye karar alıyor.Yine söylüyorum herkes oy versin 9+1 izinleri kalksın”
Kemal Gözay’ın son çırpınışları
Eylemlerin esas sebebinin etkin cezanın kesilmesi, yasanın yapılması ve 9+1 lerin verilmesi olduğunu söyleyen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, “Biz bunlar için kararlarımızı aldık ve çalışmaları yapıyoruz. Fakat bilinmesi gereken bişey var. İzin kurulunda en uzun süre taksicileri temsil eden bir arkadaş var. Şu anda televizyonlara çıkan ve yaşına başına yakışmayan ifadeler kulanıyor. Onunla ilgili ayrı bir çalışmamız olacak. İsmi Kemal Gözay’dır. Biz göreve geldiğimizde bu arkadaşı görevden aldık. Bunun sebebi taksici arkadaşlarımızın kendisinden rahatsızlık duymaları ve o görevde Kemal Gözay’ı istememeleriydi. Kemal Gözay’ı görevden aldıktan sonra kendisi değişik hallere girdi. Mahkemelerde yeniden izin kuruluna girebilmek için mücadele veriyor. Ben hayretler içindeyim. Belli bir yaşa gelmiş bir kişi Hükümeti ve Bakan’ı onu görevden aldıktan sonra neden izin kuruluna girmek için bu kadar ısrar ediyor? Taksici arkadaşlarımıza soruyorum. Burada ne mana vardır?” diye sordu.
Başsavcılık’tan görüş
Taksicilerin “Birleşik Taksiciler Birliği” adıyla bir birlikleri olduğunu, 800 üyesi bulunduğunu, bir genel kurul yapılacaksa salt çoğunluk gerektiğini anlatan Dürüst, Birleşik Taksiciler Birliği’nin yasal zeminde değerlendirilmesi için gerek Başsavcılık gerekse İçişleri Bakanlığı’na bir yazı yollayacağını söyleyerek şunları kaydetti: “Taksicileri sokaklara döken bu birlik başkanları hangi metodlarla seçilmiştir? Kaç kişiyle genel kurul yapılmıştır? Mali raporları yeteri kadar aklanmış mıdır? Bu konularda taksicilerden bize gelen iddialar var. Bu süreci başlatıyorum. İçişleri Bakanı’nı göreve çağıracağız ve “20-25 kişiyle seçilen bir başkanın yasallığı ne kadardır?” diye soracağız” dedi, şunları kaydetti:
Eyleme katılan taksiler kime ait?
“İzin kurulundan alındıktan sonra başlatılan bir hareket var ortada. İzin Kurulu görevine taksicileri temsilen gelmek isteyenlerin başlattığı bir hareket. Ama geleceksiniz bu ülkenin atar damarı olan Ercan Havaalanı’nı kapatacaksınız. Bu olmadı. Gelirsiniz kapımız herkese açık oturur konuşuruz. Fakat böyle bir karar almaları hiç olmadı. Bugün bu haksızlıkları taksicilere aktaranlar kendilerinin kaç tane izinleri var, kaç tane taksileri var, durak aktarma çalışmaları var mı? Taksici arkadaşlarımız bunları irdelesinler ve kendilerini başka şahısların çıkarları için kullandırtmasınlar. Dolayısıyla ben taksici arkadaşların hepsini kucaklıyorum. Bir çok taksici var bu ülkede. 117 taksici katılmış eyleme fakat ülkemizdeki taksi sayısı 820’dir. Bu 117 taksinin kaç tanesi kaç kişinindir bakmak lazım. Bu taksicilerin kaçı turistik izinlidir buna da bakmak lazım. Alın teriyle taksi işiyle uğraşan arkadaşlarımız bizim için çok değerliler. Bu ülkenin kalkınması turizmin gelişmesi anlamında çok önemlidir. Dolayısıyla bütün bunlar ortadayken ulaşım sektörü bizim için önemlidir. Tabiki bu alanlarda sıkıntılar yapılması gereken reformlar var. Fakat bunlar başka insanların temel hak ve özgürlüklerin gasp edilmesi anlamına gelmiyor. Emekçi insanları kullanmasınlar”
Yorum Yazın