Ülkemiz siyasetindeki istikrarsızlık, maalesef ülkemizin iki önemli gelir kaynağından birini oluşturan turizm endüstrimizi derinden etkilemektedir. Siyasal değişimlere bağlı olarak sürekli kadro değişiklikleri yaşanması ise, hayata geçirilmesi planlanan birçok projenin askıda kalmasına, değişikliğe uğramasına hatta bazen hiç hayata geçirilememesine neden olmaktadır. Halbuki turizm sektöründe “istikrar” ve “donanımın” ne kadar önemli iki unsur olduğunu, son üç yıl içerisinde turizm endüstrimizde kaydedilen gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda anlayabiliyoruz.
Üç yıl önce Doç.Dr. İsmet Esenyel’in, Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı olarak atanması, gerek otelcilik sektöründe elde ettiği deneyim ve bilgi birikimi, gerekse turizm ve otelcilik alanında yürüttüğü nitelikli akademik çalışmalar sebebiyle ülkemizdeki turizm sektörüne dair umut ve beklentilerin oldukça yükselmesine neden olmuştur. Bu gelişme, turizm endüstrisinde profesyonelliğe geçişe yönelik sağlam bir adımın atıldığının işareti olarak kabul görmüştür. Öyle ki KKTC’ye gelen turist sayısı ilk kez bir milyonu aşmıştır.
Dünya Turizm Eğitimi ve Konaklama Birliği (AMFORHT) elçisi olarak atanmış ilk ve tek Kıbrıslı Türk olan Doç.Dr. Esenyel, kariyeri boyunca elde ettiği deneyim ve bilgi birikimini mümkün olduğunca sahaya taşımaya çalışmış ve bu yönde uygulamalı hale gelen yeni büyük ve önemli çalışmalara imza atmıştır.
“Kuzey Kıbrıs’ta Sürdürülebilir Turizm” adlı kitabında tanıttığı alternatif turizm ürünlerinin hayata geçirilmesini sağlayan Doç.Dr. Esenyel, adamızı ziyaret eden turistlerimizin eko-turizm faaliyetleri ile buluşmasını sağlayarak, köylerimizin yüzünün gülmesini başarmıştır.
Bakanlığımızın geliştirdiği projelere değeri paha biçilemez katkılar koyan Doç.Dr. Esenyel’in görevi esnasında ve liderliğinde icra edilen en önemli faaliyetlerden bir tanesi de, turizm sektörünün yol haritasını oluşturmak maksadıyla düzenlenen “Kuzey Kıbrıs Turizm Stratejisi 2024 Çalıştayı” olmuştur. Bu çalıştayda tanıtımdan, pazarlamaya, kültürel mirastan, eğitime, çevreden ulaşıma kadar birçok konunun kapsamlı bir biçimde ele alınması sağlanmıştır.
Öte yandan Başbakanlık işbirliği ile yapılan Lefke Rehberi, A to Z Karpaz Haritası, Wilde Ezels (famanca yabani eşekler) ve Cyprus Zeeschildpadden (famanca deniz kaplumbağaları) broşürlerinin baskısı yapılmıştır. Ülkemizin tanıtımına yönelik hazırlanan müzikli ülke tanıtım filmi, potansiyel turistlerimizin beğenisine sunulmuştur. Digital tanıtım alanında da atağa geçen Bakanlığımız, mobil uyumlu “infonorthcyprus” aplikasyonunun ilk defa ve www.turizmtanitma.gov.ct.tr adresinin güncellenerek yeniden hayata geçirilmesini sağlamış, turistlerin 24 saat kullanımı için 6 adet info kiosklar kurulmasına katkı koymuştur.
Ülkemizin turizm ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanması kapsamında 20 civarında turizm fuarına katılan Bakanlığımız, dünyanın ikinci büyük turizm fuarı olarak kabul edilen World Travel Market Excel Fuar Merkezi’nde yerini alarak, kurduğu 203 metrekarelik “Kıbrıs Türk Evi”nde ülkemizi ve turizm ürünlerimizi başarıyla tanıtarak, ülkemizin yoğun ilgi görmesini sağlamıştır. Avlusundan, üzüm asmasına, Kıbrıs’a özgü masasından sandalyesine kadar her şeyin en ince ayrıntılarıyla düşünüldüğü Otantik Kıbrıs Evi’ndeki stantlarda ziyaretçilere hellim böreği, badem, üzüm sucuğu, bidda, limonata, gül şurubu, Türk kahvesi, hellim ve çörek gibi yöresel ikramlar sunulmuş, ayrıca, ülkemizde yapılan tarihi eser kazıları sonucunda bulunan bazı eserlerin imitasyonları da sergilenmiştir.
Alternatif turizm ürünü kapsamında en önemli turizm ürünlerimizden bir tanesini oluşturan Kültürel Miras Turizmi kapsamında sürdürülen yoğun faaliyetler neticesinde İskele Arkeoloji Müzesi ve Lüzinyan Evi açılarak ülkemize kazandırılmıştır.
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Arkeoloji Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi ile işbirliği içinde sualtı kültürel mirasını belgeleme ve koruma çalışmalarına katkı koyan Bakanlığımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti karasularında ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bilimsel bir çalışma yapılmış olmasına vesile olacaktır.
Son olarak atılan en önemli adımlardan bir diğeri olarak görülen Güzelyurt-Lefke Bölgesi Turizm Yatırım Alanı Projesi’nin ise bölgesel kalkınmada KKTC’nin mihenk taşı olacağı değerlendirilmektedir. Yaklaşık 1100 dönüm alan içinde boyutları 110 dönüm ile 190 dönüm arasında değişen yedi adet turistik tesis alanı, sahil bandında kafeler, dükkanlar, restoranlar, eğlence merkezlerinin yer almasının hedeflendiği proje kapsamında, yine bu alanda tasarlanmış olan Yat limanından Yeşilirmak’a deniz taşımacılığı/yat turları yapılması planlanmıştır. Yine bu alanda, kitle turizminin de güçlü bir dinamiği olan macera&spor turizmi kapsamında sörf ve diğer su sporlarının yapılması öngörülmüştür.
Bu yazı, turizm eğitimi ve sektörü hususunda zengin bilgisi, becerisi ve deneyimlerinin yanı sıra, yaratıcılığı, girişkenliği, fedakâr ve özverili çalışmaları neticesinde ülkemizin ve turizm endüstrimizin bekasına yönelik koyduğu büyük katkılar sebebiyle sevgili Doç.Dr. İsmet Esenyel’e ithaf edilmiştir.
Sevgi ve Saygılarımla,
Elif (Mohul) ABİÇ
Yorum Yazın