Gazete, yetkili Rum devlet makamlarının, bu planın Rum Yönetimi açısından çok ciddi ekonomik ve siyasi etkileri olacağını düşündüklerini de aktardı.
Gazete, TC-KKTC elektrik bağlantısına ilişkin anlaşmanın imzalanmasının akabinde, önleyici tedbirler alınması için konunun görüşülmesinin artık ivedi olduğunu da öne sürdü.
Öte yandan gazete, Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis’in, konunun ele alınması için Rum Meclisi’nin gündemine getirilmesi gerektiği yönünde görüş ortaya koyduğu kaydedildi.
Habere göre, Perdikis, Türk planlamalarının göğüslenmesi için bir an önce yollar bulunması gerektiğini iddia etti.
Rum hükümetinin tepkisinin geciktiğine işaret eden Perdikis, Türkiye’den KKTC’ye su taşınmasına yönelik boru hattıyla ilgili tarihin tekerrür etmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Gazeteye göre, kısa zaman önce “tehlike çanlarının çaldığını” kaydeden EDEK ile Vatandaşlar İttifakı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, KKTC’nin tam anlamıyla bağlanmasını hedefleyen Türk faaliyetleri konusunda müzakere masasında şikâyette bulunmaya çağırdıklarını aktardı.
Gazete, “İşgal Altındaki Bölgeler Açısından Avantajlı Bir Seçenek” ara başlıklı haberinde ise, Rum yetkililerinin, Türkiye ile elektrik bağlantısının KKTC açısından avantajlı olduğunu çünkü KKTC’de ucuz elektriğe sahip olunacağını ve buna bağlı olarak Rum Elektrik İdaresi’nden (AİK) elektrik almaktan vazgeçebileceği görüşünde olduğunu yazdı.
Türkiye’de kilovat başına 5 sent olan elektriğin maliyetinin Rum kesiminde kilovat başına 12 sent olduğunu yazan gazete, Akkuyu’da inşa edilmesi beklenen nükleer santralin 2020 yılında hizmete girmesiyle Türkiye’de elektrik maliyetinin daha da düşmesinin beklendiğini ifade etti.
Türkiye’nin enerji ihraç etmek için yeni piyasalar bulması gerekeceğini yazan gazete, Ankara’nın TC-KKTC elektrik bağlantısını, bölgede ileriye götürülen diğer alternatif seçenekler karşısında en avantajlı seçenek olarak gösterdiğini ekledi.
Yorum Yazın