Binali Yıldırım, şöyle konuştu:
“Kuzey Kıbrıs her zaman adil ve inisiyatif alan taraf olmuş. Kalıcı çözüm, yalnızca atı başlıktan ibaret değil. Kalıcı çözüm eşitliğe ve geleneğe inançla mümkün olabilir. Tarafların birbirlerini ortak olarak görüp, birlikte yaşama bağlı olduğu unutulmamalıdır.
Garantör ülke olarak Türkiye, bu güzel adada yaşayan iki halkın arasında siyasi bir çözümün önümüzdeki bir yıl içinde ulaşılabileceğine inanmaktadır. Çözüm her iki tarafa da yarayacak ve adanın gerçek potansiyelini ortaya çıkaracaktır.
Türkiye’de ne olacaksa Kuzey Kıbrıs’ta da olacak. Gerek altyapı gerek diğer şeyler Türkiye’nin kabiliyetinde olan her şeyi bugüne kadar yaptık bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.
Türkiye her şart altında Kıbrıs Türkü’nün yanında olacaktır. Adada huzur ve istikrarın yerleşmesi, refahın arttırılması yönünde kararlı çalışmalara devam edeceğini,
Kıbrıs Türk halkının, halkının selametinin sağlanmasını yönünde ahdi ve tarihi sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceğimizi belirtiyorum.”
Binali Yıldırım, “Türkiye ve Kuzey Kıbrıs arasındaki ilişkilerin bu dönemde nasıl olacağı yönündeki bir soruya karşılık şunları söyledi:
“Türkiye’deki son 15 yıllık AK Parti iktidarları popülizm yerine, Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması için ne gerekiyorsa onu yapmıştır. Tarım ve sağlık alanındaki çalışmalar, ekonomik reformlar buna örnek gösterilebilir. Kuzey Kıbrıs ve Türkiye arasındaki ilişkiler menfaat ilişkisi değildir. Bu ilişkiler Kuzey Kıbrıs’ın geleceğe olan yolculuğunda siyasi ve ekonomik olarak güçlü bir şekilde hazır olması, çözüm olduğunda iki tarafında eşit temsil edilmesi bağlamındadır.
Biz her alanda bir dayanışma içindeyiz. Tecrübe paylaşımımız var, ekonomik alanda projelerimiz var. Altyapı konusunda ciddi projeler yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Yeni bir eylem planımız var, bu eylem planındaki hedefler harfiyen yerine getirildi bundan sonra da getirilmeye devam edilecek. Bugün Kuzey Kıbrıs’ta olan yapıların büyük bir kısmı Güney Kıbrıs’ta yok. Su projesi bu konuda bir ilktir. Akdeniz’i geçerek su getirilmesi bir ilkti ve bu çalışmanın ilk aşaması bitti, yakında dağıtıma başlanacak. Söylentilere kulak asmayın."
SUYUN ARDINDAN ELEKTRİK
Binali Yıldırım, “Türkiye’den gelen suyun ardından elektriğin de kabloyla geleceği öteden beri dillendiriliyor. Bu konuyla ilgili bir takvimi belli mi?” sorusunu “KKTC ile ülkemiz arasında yakın zamanda imzalanan ekonomik ve mali işbirliği protokolü yürürlüğe girdi. Bu çerçevede ne gerekiliyorsa yapılacak. Buna ekonomi de dahil elektrik de dahil sanırım bunun detayına girmemize gerek yok” diye yanıtladı.
"RUM LİDER DE GÖRÜŞEBİLİR"
Yıldırım, “Kimin nerede, kiminle görüştüğü gibi konularla, biçimsel konularla uğraşmaya kalkarsak kalıcı ve adil bir çözümü tabiatıyla elde etmemiz kolay olmaz. Benim tercihim, icabında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı, Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşebilir, bizimle görüşebilir. Sayın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Sayın Çipras'la görüşebilir. Bunlar da bu konudaki tarafların samimiyeti açısından dünyaya ve iki topluma güzel bir mesaj olur diye düşünüyorum” diye konuştu.
Yorum Yazın