MENÜ
Üç kişinin beyin dalgalarıyla iletişim kurabildiği bir yöntem geliştirildi
Üç kişinin yalnızca beyinlerini kullanarak iletişim kurabildiği ve problem çözebildiği bir yöntem geliştirildi.03 Temmuz 2019 11:58:00
- PAYLAŞ
<iframe frameborder="0" height=1000px name=f1a8b4388b2f3bc scrolling="no" src=https://www.facebook.com/v2.12/plugins/like.php?action=like&app_id=123364148396365&channel=https://staticxx.facebook.com/connect/xd_arbiter.php?version=44#cb=f398dbc4366b958&domain=www.kibrispostasi.com&origin=http://www.kibrispostasi.com/f369f942f3b556&relation=parent.parent&container_width=67&href=http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/39/news/290124/PageName/&layout=box_count&locale=en_GB&sdk=joey&share=false&show_faces=true&width=10 title="fb:like Facebook Social Plugin" width=10px></iframe>
Bir araştırmacı, geliştirilen üç kişinin yalnızca beyinlerini kullanarak iletişim kurabildiği teknolojiyle ilgili, “Aslında gözlerden aldığı sinyalleri yayan beynin arkasındaki sinir hücrelerini ‘kandırdık’” ifadelerini kullandı
Washington Üniversitesi’nden bir ekibin geliştirdiği ve BrainNet ismi verilen türünün ilk örneği sistem araştırmacıların iddiasına göre beyinler arası bir iletişim ağı kurmayı sağlıyor ve telepatik iletişimi gerçeği dönüştürme yolunda büyük bir adım anlamına geliyor.
Araştırmacılar ilk defa bir kişinin sadece zihnini kullanarak hem bilgi gönderebildiğini hem de alabildiğini ve bunun aynı zamanda ikiden fazla kişinin ağa katılabildiği ilk sistem olduğunu söylüyor.
Washington Üniversitesi Paul G. Allen Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapan Rajesh Rao, “İnsanlar hiçbirimizin tek başına çözemeyeceği problemleri işbirliği yaparak çözmek için iletişim kuran sosyal varlıklardır. Bir grup insanın sadece beyinlerini kullanarak işbirliği yapıp yapamayacağını görmek istiyorduk. Buradan yola çıkarak iki insanın üçüncü bir insana bir görevi tamamlaması için yardım ettiği BrainNet fikrini geliştirdik” ifadelerini kullandı.
Araştırma Nisan'da akademik bilim dergisi Scientific Reports’ta yayımlandı
Deneylerde Tetris benzeri bir oyun kullanıldı. “Verici” sıfatı verilen iki kişi oyunu görebiliyor ancak kontrol edemiyordu.
“Alıcı” ismi verilen üçüncü kişiyse oyunun sadece bir kısmını görebiliyordu ve oyunu başarıyla tamamlaması için geri kalan bilgiyi BrainNet arayüzü vasıtasıyla iki vericiden almak zorundaydı.
Deneyin üç gönüllüsü de birbirilerini göremeyecekleri, duyamayacakları ve birbirleriyle konuşamayacakları farklı odalarda bulunuyordu.
Çalışmanın ortak yazarlarından Andrea Stocco, “Mesajı alıcıya iletmek için, ucunda alıcının kafasının arkasında minik bir rakete benzeyen bir verici bulunan bir kablo kullandık. Bu bobin beynin gözlerden gelen sinyalleri yorumlayan bölgesini uyarıyor” ifadeleriyle araştırmayı anlattı.
Stocco ayrıca, “Aslında gözlerden aldığı sinyalleri yayan beynin arkasındaki sinir hücrelerini ‘kandırdık’. Bunun üzerine katılımcılar gözlerinin önünde bir anda beliren parlak kıvılcımlar ve nesneler gördükleri hissine sahip oldular” dedi.
Araştırmacılar teknolojinin yeterince gelişmesini ve gelecekte bir beynin tek başına çözemeyeceği problemleri çözmek için beyinleri birbirine bağlı ekiplerin problemleri birlikte çözmelerini umuyor.
Yorum Yazın