ABD Başkanı Donald Trump, Asya turunun üçüncü durağı Çin'e dakikalar önce indi. Trump'ın uçağı havadayken Beyaz Saray'dan sarsıcı bir açıklama geldi. Açıklamaya göre, Trump Çinli mevkidaşı Xi Jinping'den Kuzey Kore ile finansal ilişkilerini kesmelerini isteyecek. Söz konusu istek, BM yaptırımlarının işaret ettiği ilişkileri kapsıyor.
Saatler önce Güney Kore'de parlamentoya seslenen Donald Trump, Kim Jong-un'a açık açık "Bizi hafife almayın, bizi sınamayın" demişti.
Nisan ayından bu yana Kuzey Kore ile didişen ABD lideri, Kim Jong-un'u Çin üzerinden baskı kurarak durdurmayı denedi ancak tüm hamleleri başarısız oldu. Zira, Kuzey Kore'nin en çok ticaret yaptığı ülke Çin. Pekin'in füze testlerini durdurması isteği dışında müttefiki Pyongyang'ı öfkelendiren bir açıklama bile gelmedi.
Rusya'dan Kuzey Kore çıkışı
Beyaz Saray'ın açıklamasından dakikalar sonra Rusya'dan dengeleri değiştirecek bir çıkış geldi. Moskova, Kuzey Kore'ye yönelik tamamen ambargoyu hiçbir zaman desteklemeyeceğini duyurdu.
Yasak Saray'ı geziyorlar
Başkent Pekin'deki havalimanının pistine tekerlekleri konan Air Force One uçağını, kalabalık bir ekip karşıladı. Alanda ellerinde Amerikan ve Çin bayrakları bulunan çocuklar dikkat çekerken, olağanüstü güvenlik önlemleri göze çarptı.
Çin ziyaretinin ilk gününde ABD lideri ve eşi First Lady Melania Trump'a Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve eşi Li Pıngyüen eşlik ediyor. Bugünün programında Tienanmen Meydanı’nda bulunan Yasak Saray'ın gezilmesi var.
Yarın ise Trump için Tienanmen Meydanı’ndaki Büyük Halk Salonu’nda resmi karşılama töreni düzenlenecek. Trump’a Çin ziyaretinde 11’i enerji alanında olmak üzere 29 şirket temsilcisi eşlik ediyor.
Hakaret savaşı
Washington ve Pyongyang, aylardır birbirlerini nükleer savaşla tehdit ediyor ve hakaretler havada uçuşuyor. Kim Jong-un Trump'a 'akıl hastası' derken, ABD liderinin en çok kullandığı deyim 'roket adam' oldu.
Kuzey Kore, bu yıl içinde 20'den fazla füze test etti. Kim Jong-un ilk kıtalararası balistik füzesini Temmuz ayında fırlattı. Eylül ayı ortasında ateşlenen ikinci kıtalararası balistik füze ise 3 bin 700 kilometre katederek Japonya'nın üstünden geçti ve Pasifik Okyanusu'na düştü.
Elinde ABD'nin Pasifik Okyanusu'ndaki toprağı Guam Adası'nı vurabilecek füzeler bulunan Kuzey Kore'nin Eylül başında test ettiği hidrojen bombası ise 6.3 büyüklüğünde depreme yol açtı.
Kuzey Kore'den yapılan açıklamalar, füze testlerinin devam edeceğini gösteriyor.
Yorum Yazın